Kaupallinen yhteistyö | Lappeenrannan Asuntopalvelu

Lotraako sinun suihkussasi vesisyöppö tai valutatko euroja suoraan viemäriin?

Lappeenrannan Asuntopalvelussa alkaa vedensäästön teemavuosi. Säästämällä vettä voi vaikuttaa vuokriin. Lue jutusta, miten helposti säästät ämpärillisen vettä vuorokaudessa tai 450 euroa vuodessa.

— Vettä säästämällä yksittäiset Lappeenrannan Asuntopalvelun asukkaat voivat vaikuttaa oman talonsa kustannuksiin ja sitä kautta vuokriin, sanoo toimitusjohtaja Martti Mäkelä. Tavoitteena on, että kukin asukas säästäisi vuorokaudessa ämpärillisen verran vettä.
— Vettä säästämällä yksittäiset Lappeenrannan Asuntopalvelun asukkaat voivat vaikuttaa oman talonsa kustannuksiin ja sitä kautta vuokriin, sanoo toimitusjohtaja Martti Mäkelä. Tavoitteena on, että kukin asukas säästäisi vuorokaudessa ämpärillisen verran vettä.

Lappeenrannassa, Saimaan rannoilla ei heti tule puutetta vedestä. Silti Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n verkostopäällikkö Sami Väisäsen mielestä itse kunkin meistä kannattaa säästää vettä, ja syy siihen on hyvin yksinkertainen.

— Mitä vähemmän vettä käyttää, sitä pienempiä vesilaskuja saa, Väisänen huomauttaa.

Lappeenrannan Asuntopalvelu kannustaa tänä vuonna asukkaitaan veden säästämiseen. Tavoitteena on, että jokainen säästäisi päivässä ämpärillisen verran vettä.

— Yksittäiset Lappeenrannan Asuntopalvelun asukkaat voivat vettä säästämällä vaikuttaa oman talonsa kustannuksiin ja sitä kautta vuokriin. Jos veden kulutus pienenee talossa, se vaikuttaa vuokriin alentavasti ja jos veden kulutus nousee, se aiheuttaa painetta vuokrien nostamiseen, sanoo Asuntopalvelun toimitusjohtaja Martti Mäkelä.

Jokaisen asukkaan vedenkäyttötottumuksilla on suuri merkitys talon kokonaisvedenkulutukseen ja sitä kautta asukkaiden maksamiin vesikustannuksiin. Motivan, entinen Energiansäästön palvelukeskuksen, mukaan kerrostaloissa voidaan hyvin pitää tavoitteena vedenkulutuksen suhteen 100—120 litraa asukasta kohden vuorokaudessa.

Lappeenrannan Asuntopalvelun niissä taloissa, joissa on asuntokohtaiset vesimittarit, veden kulutus on asukasta kohden vuorokaudessa 105—113 litraa, kun se muissa taloissa voi olla jopa yli 200 litraa.

Puolet lappeenrantalaisten vedestä tuotetaan tekopohjavetenä suoraan 
Saimaasta ja puolet alueen pohjavedestä. Vaikka Saimaassa ja siten 
Lappeenrannassa vettä riittää, Lappeenrannan Energian verkostopäällikkö 
Sami Väisäsen mielestä itse kunkin kannattaisi säästää vettä, sillä se 
näkyy suoraan vesilaskussa.
Puolet lappeenrantalaisten vedestä tuotetaan tekopohjavetenä suoraan Saimaasta ja puolet alueen pohjavedestä. Vaikka Saimaassa ja siten Lappeenrannassa vettä riittää, Lappeenrannan Energian verkostopäällikkö Sami Väisäsen mielestä itse kunkin kannattaisi säästää vettä, sillä se näkyy suoraan vesilaskussa.

Vesivuodot kannattaa korjata heti

Sami Väisäsen mukaan kodin suurimmat vesisyöpöt löytyvät yleensä kahdesta paikasta: vuotavista vesikalusteista ja suihkussa pitkään läträämisestä.

— Kaikki pienetkin vesivuodot kannattaa korjata jo hyvin varhaisessa vaiheessa, sillä jos veden antaa vain valua, lopputuloksena on paljon hukkaan valunutta vettä.

Jos epäilee kodissaan veden vuotavan jossakin, Väisäsen mukaan asian voi tarkistaa yksinkertaisella tavalla: lukemalla vesimittaria. Lappeenrannan Asuntopalvelunkin asunnoissa löytyy huoneistokohtaisia vesimittareita.

— Säännöllisesti kannattaa seurata, pyöriikö vesimittari silloinkin, kun vettä ei pitäisi olla missään kulutuksessa, Väisänen opastaa.

Jos vuotavia hanoja tai WC-istuimia ei korjata, rahaa valuu kirjaimellisesti viemäriin. Rakenteisiin valuvat piilovuodot voivat tulla todella kalliiksi, mutta jo pelkällä veden turhalla valumisellakin saa aikaiseksi tarpeettoman sekä ison laskun.

Lappeenrannan Asuntopalvelun kiinteistösihteeri Leena Koppi viilentää
 juomaveden jääkaapissa eikä laskemalla sitä hanasta niin kauan, että 
vesi on tarpeeksi kylmää.
Lappeenrannan Asuntopalvelun kiinteistösihteeri Leena Koppi viilentää juomaveden jääkaapissa eikä laskemalla sitä hanasta niin kauan, että vesi on tarpeeksi kylmää.

Saippuoimisen ajaksi suihku seis

Ihminen ei tule sen puhtaammaksi seisoo hän suihkun alla 5 minuuttia vai 10 minuuttia, mutta suihkutottumuksiaan muuttamalla pystyy helposti vaikuttamaan kuluttamansa veden ja sitä kautta rahan määrään.

Vedensäästökampanja-2020-5.jpg

Lämpimässä suihkussa vettä kuluu 20 minuutissa 240 litraa, jolloin suihkukerran hinnaksi tulee yli 1,5 euroa. 5 minuutissa vettä kuluu 60 litraa, jolloin suihkukerran hinnaksi tulee noin 0,40 euroa. Vuositasolla viiden minuutin suihkuttelijalla on 450 euroa enemmän rahaa käytettävänään.

— Suihkua ei myöskään kannata pitää päällä sillä aikaa kun saippuoi. Tällä pienellä tottumuksella on iso vaikutus käytetyn veden määrään, Väisänen sanoo.

Veden juoksuttaminen ei kannata koskaan

Vedensäästökampanja-2020-2.jpg

Jos suihkussa juoksuttaa vettä koko ajan, se nelinkertaistaa Motivan laskelmien mukaan veden kulutuksen ja myös kustannukset. Muuallakaan kodissa vettä ei kannata juoksuttaa turhan päiten.

Jos esimerkiksi kahden minuutin hammaspesun aikana juoksuttaa koko ajan vettä, sitä valuu yli ämpärillinen viemäriin. Hammasmukiin laskettuna, vettä kuluu vain noin 3 desilitraa.

Vedensäästökampanja-2020-3.jpg

— Käsin tiskatessa kannattaa laitta tulppa paikoilleen ja koneella pestessä aina täysiä koneellisia niin astioita kuin vaatteitakin. Kun kone on lopettanut, vesiventtiilit kiinni, ettei vahinkoja pääse syntymään, Väisänen muistuttaa.

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy

Aspakoti_logo_verkkoon_uusi.jpg