Kaupallinen yhteistyö | Sähköpalvelu Tilli & Hakulinen

Saako remontoitavan keittiön sähköt purkaa itse, miten sähköautojen tuloon voi varautua ja kuinka peruskorjattavan talon sähköt kannattaa suunnitella? – Lue sähköalan asiantuntijoiden ohjeet

Ennen remonttia tai rakentamista tehtävä sähkösuunnittelu säästää monelta harmilta ja ylimääräiseltä rahanmenolta. Sähköpalvelu Tilli & Hakulisen asiantuntijat vastaavat kahdeksaan kotinikkareita askarruttavaan sähkökysymykseen.

Oikein suunnitellut sähköratkaisut tekevät kodista käytännöllisen ja 
turvallisen, sanovat Sähköpalvelu Tilli & Hakulisen toimitusjohtaja 
Sari Suonio ja työnjohtaja Sauli Kajander.
Oikein suunnitellut sähköratkaisut tekevät kodista käytännöllisen ja turvallisen, sanovat Sähköpalvelu Tilli & Hakulisen toimitusjohtaja Sari Suonio ja työnjohtaja Sauli Kajander.

Melkein kaikki kodin remontit kannattaa aloittaa soittamalla sähköliikkeeseen.

Näin voi välttyä ikäviltä, kalliilta ja jopa vaarallisilta yllätyksiltä ja saada asumiseen lisää mukavuutta, neuvovat lappeenrantalaisen Sähköpalvelu Tilli & Hakulisen toimitusjohtaja Sari Suonio ja työnjohtaja Sauli Kajander.

Suonio ja Kajander vastaavat nyt kahdeksaan remontoijaa askarruttavaan kysymykseen.

Mistä tiedän, milloin kodin sähköasennukset on aika uusia?

– Monille sähkökomponenteille lasketaan usein noin 50 vuoden käyttöikä ja valaisimille 20 vuotta. Kun laite ei toimi, se kuumenee tai pahimmassa tapauksessa antaa sähköiskun, ja se on syytä korjata viipymättä.

– Joskus vielä toimivakin voi olla todellisuudessa vaarallinen. Esimerkiksi vielä 1970-luvulla asennettiin pistorasioita, joissa ei ole kosketussulkuja. Tällaiset pistorasiat voivat olla vaarallisia, sillä lapset voivat työntää niihin esineitä.

– Kun kodissa tehdään remonttia, on hyvä hetki tarkistaa myös sähköjen tilanne.

Vaikka vielä ei hankkisikaan aurinkopaneeleita tai sähköauton latauspistoketta, niihin liittyvät johtovaraukset on järkevää tehdä isomman remontin yhteydessä.

Olen suunnittelemassa perusteellista keittiöremonttia. Missä vaiheessa sähkösuunnittelu kannattaa tehdä?

– Parasta on, jos sähkösuunnitelma tehdään ennen kuin mitään on purettu. Tällöin voidaan katsoa, josko vanhoja asennuksia voisi vielä jotenkin hyödyntää. Tämä pätee kaikkiin remontteihin, ei vain keittiöihin.

– Ensiksi siis toiveet ja tarpeet ylös, uusi keittiö tilaukseen ja sitten heti sähkösuunnitelma valmisteille. Suunnittelu on hyvä aloittaa hyvissä ajoin etukäteen, ennen käytännön töiden tekoa. Esimerkiksi keittiöremontin sähkösuunnitelman teko ei ole suuritöinen eikä kallis.

Haluan säästää rahaa ja nopeuttaa remonttia, joten aion purkaa kaiken itse uuden tieltä. Näin voi varmaan tehdä?

– Itse asiassa ei voi. Kiinteistön jännitteisiä sähköasennuksia ei kannata purkaa ilman sähköalan koulutusta ja tarvittavia työkaluja ja mittareita.

Miten huono tai puutteellinen sähkösuunnittelu näkyy kodissa?

– Tyypillistä on, että pistorasioita ei ole tarpeeksi, ne sijaitsevat arjen kannalta epäkäytännöllisissä paikoissa ja valoa on liian vähän. Kodeissa on nykyisin niin paljon kaikenlaisia ladattavia ja sähköllä toimivia laitteita, että pistorasioita tarvitaan nykyisin selvästi enemmän kuin esimerkiksi vielä parikymmentä vuotta sitten.

– Joskus remontoija tai rakentaja hankkii itse vääränlaisia pistorasioita, lämpökaapeleita tai lamppuja. Näiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Ja jos ei tiedä itse varmasti, mitä on tekemässä, on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Muuten voi tulla isokin lasku, kun joudutaan purkamaan jo tehtyä tai on iso kasa tarvikkeita, joita ei voikaan käyttää.

Ammattitaitoinen suunnittelija, sähköasentaja tai sähköurakoitsija voi säästää rahaa, koska hän tietää eri vaihtoehdoista ja voi etsiä budjettiin sopivia ratkaisuja.

Olen ostamassa noin 20 vuotta vanhaa omakotitaloa. Mistä tiedän, ovatko sähkötyöt tehty oikein ja koti turvallinen asua?

–Ensiksi kannattaa kysyä, ovatko talon sähkösuunnitelmat ja mittauspöytäkirjat tallella sekä kuka on tehnyt sähkötyöt. Jos tietoja ei ole tallessa tai niitä ei haluta kertoa, voi epäilyksiin olla aihetta. Jokaisen talon omistajan kannattaa säilyttää hyvässä tallessa nämä tiedot, sillä niistä on apua myös remonttien yhteydessä.

– Silmämääräisesti kannattaa katsoa, ovatko pistorasiat normaaleilla korkeuksilla. Jos pistorasia vaikuttaa olevan oudossa paikassa, kannattaa kysyä, miksi niin on. Huonon asennustyön voi tunnistaa myös esimerkiksi pinta-asennuslistoista, jotka ovat vinossa tai jopa irti. Sähkökeskuksessa pitäisi olla kunnolliset merkinnät jokaiselle sulakkeelle. Järjestelmän toiminta voidaan tarkistaa mittauksilla, mutta sekään ei kerro, mitä pinnan alla on.

1960-luvulla rakennettuun taloomme on tulossa iso ja perusteellinen remontti. Mitä kaikkea siinä pitäisi osata ottaa huomioon sähköjen osalta?

– Kun talo peruskorjataan, kannattaa ajatella paljon nykyhetkeä pidemmälle. Vaikka nyt ei tarvitsisi vielä aurinkopaneeleita tai sähköauton latauspistoketta, niihin liittyvät johtovaraukset on järkevää tehdä isomman remontin yhteydessä. Varsinaiset asennukset voidaan tehdä sitten tulevaisuudessa siististi, kun johdotukset ovat valmiina.

– Ison remontin yhteydessä mietitään varmasti myös esimerkiksi ilmanvaihtoa ja lämmitysmuotoa, jolloin sähkötöitäkin tarvitaan.

Pelkään, että suunnittelija valitsee kotiini liian kalliita ratkaisuja. Onko syytä huoleen?

– Ei ole. Itse asiassa ammattitaitoinen suunnittelija, sähköasentaja tai sähköurakoitsija voi säästää rahaa, kun hän tietää eri vaihtoehdoista ja voi etsiä budjettiin sopivia ratkaisuja. Tyylikäs ja moderni ratkaisu ei missään tapauksessa tarkoita aina kallista, vaan ratkaisut voivat olla hyvinkin edullisia.

– Hyvän suunnitelman myötä budjetti on tiedossa jo ennakkoon. Ikävintä on, jos joutuu kesken rakentamisen tai remontoinnin tinkimään tai venyttämään budjettia.

Millaiset valaistusratkaisut ovat tällä hetkellä muodissa?

– Epäsuoraa valoa käytetään koko ajan enemmän. Aina valon ei tarvitse olla keskellä kattoa, vaan se voi olla myös esimerkiksi seinällä tai lattiassa. Led-valoja saa nykyisin erisävyisinä ja niistä voi tehdä mitä erilaisimpia valaistuksia.

 

Sähköpalvelu Tilli & Hakulinen

+ Lappeenrantalainen täyden palvelun sähköliike, joka on perustettu vuonna 1985.

+ Yritys palvelee yksityis- ja yritysasiakkaita. Palveluihin kuuluvat muun muassa sähköasennukset, aurinkosähköjärjestelmät, sähköjärjestelmien kuntotarkastukset sekä sähkö- ja valaistussuunnitelmat.

+ Yrityksellä on myös ympärivuorokautinen sähkövikapäivystys Etelä-Karjalan alueella.

Katso lisää Sähköpalvelu Tilli & Hakulisen kotisivuilta