Kaupallinen yhteistyö

Luukku 23. Kummin joulukalenteri, rakkaat joululaulut ja hiljentyminen – lappeenrantalainen Meretta Söderlund, 18, pitää kiinni perinteistä, sillä ilman niitä joulu ei tunnu joululta

Tuoreelle ylioppilaalle ja kirkkovaltuutetulle Meretta Söderlundille joulu on rauhoittumisen, tunnelmallisen musiikin ja yhdessäolon aikaa. Katso Lappeenrannan seurakuntayhtymän tapahtumavinkit jouluksi!

Joululaulut ja musiikki muutenkin on konserttikanteletta ja pianoa soittavalle Meretta Söderlundille iso osa elämää.
Joululaulut ja musiikki muutenkin on konserttikanteletta ja pianoa soittavalle Meretta Söderlundille iso osa elämää.

Lappeenrantalaiselle Meretta Söderlundille, 18, tämä joulu on ainakin hiukan erilainen kuin muut.

Söderlund nimittäin painoi reilut pari viikkoa sitten tuoreen ylioppilaslakin päähänsä, joten joulu ei alakaan enää koulun joulujuhlasta.

- Se tuntuu kieltämättä vähän erikoiselta ja oudolta. Onneksi moni muu perinne on edelleen paikallaan, Söderlund hymyilee.

Yksi tärkeistä perinteistä on joulukalenteri, jonka Söderlund sai tänäkin vuonna kummiltaan.

- Hän on lähettänyt sellaisen postikortin kokoisen joulukalenterin minulle jo ihan siitä asti, kun olin lapsi. Se on edelleen minulle tärkeä ja rakas juttu.

Sylvian joululaulu ja muut rakkaat sävelet

Toinen erottamaton osa Söderlundin joulua ovat joululaulut, sillä musiikki on muun muassa konserttikanteletta ja pianoa soittavalle nuorelle naiselle muutenkin iso osa arkea ja juhlaa.

- Joululauluja laulan yleensä jo lokakuusta asti. Niistä tulee hyvä ja rauhallinen mieli.

Kaikkein rakkaimmiksi joululauluksi hän nimeää empimättä Sylvian joululaulun ja uudemman Niityllä lunta, hiljaiset kadut -laulun.

- Tänä vuonna uudeksi suosikiksi on tullut myös Muistojen kultaamat joulut, johon tutustuin musiikkiopiston laulutunneilla. Tykästyin siihen kovasti, vaikka alkuun se ei tuntunut ihan omalta. Siinä on kuitenkin kaunis tarina ja tunnelma, Söderlund kertoo.

Söderlund vastasi musiikista myös joulukuun alussa Sammonlahden kirkossa esitetyssä Joulun luo -joulunäytelmässä. Sammonlahden kirkossa on esitetty joulunäytelmiä jo vuosien ajan ja myös Söderlundille niistä on ehtinyt tulla perinne.

Joulunäytelmään hänet alkujaan houkutteli mukaan kanttori Anu Piutula-Heinonkoski, jonka johtamassa lapsikuorossa Söderlund lauloi lapsena.

- Sitten yläkouluikäisenä Anu kannusti minua lähtemään mukaan myös näytelmään. Ensiksi olin enkelinä ja seuraavan vuonna ylenin jo Mariaksi, Söderlund naurahtaa.

Sunnuntaina 23.12. kauneimpia joululauluja lauletaan Lauritsalan, Lappeenrannan, Joutsenon ja Sammonlahden kirkossa. Lappeen Marian kirkossa, josta kuva on, kuullaan Karjalan Lauluveikkojen konsertti.
Sunnuntaina 23.12. kauneimpia joululauluja lauletaan Lauritsalan, Lappeenrannan, Joutsenon ja Sammonlahden kirkossa. Lappeen Marian kirkossa, josta kuva on, kuullaan Karjalan Lauluveikkojen konsertti.

Joulun sanomassa on hyvä levätä

Kun odotettu joulu viimein koittaa, se on Söderlundille ennen kaikkea rauhoittumisen hetki.

Joulunviettoon kuuluu hänellä monia tuttuja perinteitä hyvästä ruoasta ja lahjoista haudoilla käymiseen ja joulukirkkoon.

- Tärkeintä on perheen ja läheisten kanssa vietetty aika. Silloin on tilaa ja aikaa hiljentyä ja muista kaiken kiireen keskellä joulun syvin sanoma, Söderlund sanoo.

Joulu on myös hyvä hetki kerätä voimia tulevan vuoden kiireisiin. Söderlundille kulunut vuosi on ollut vauhdikas opiskelujen ja harrastusten lisäksi myös siksi, että hänet valittiin syksyn seurakuntavaaleissa sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon että Sammonlahden seurakunnan seurakuntaneuvostoon.

Siellä hän aikoo tuoda esille etenkin nuorten ääntä ja toiveita.

- Ajattelen niin, että kirkosta on helpompi ajautua erilleen, jos siihen ei pääse vaikuttamaan tai sen toiminta ei tunnu läheiseltä. Vanhemmille ihmisille esimerkiksi tapahtumat ovat tärkeitä, mutta nuoria voitaisiin tavoittaa paremmin vaikkapa sosiaalisen median kautta. Pyrin vaikuttamaan siihen, että kirkko olisi läheinen kaikenikäisille, Söderlund sanoo.

Lappeenrannan seurakunnissa on paljon tapahtumia joulunaikaan, esimerkiksi

viimeiset kauneimmat joululaulut:

23.12. klo 16 Lauritsalan kirkossa, Kauppalank. 1.

23.12. klo 18 Lappeenrannan kirkossa, Mannerheimink. 1.

23.12. klo 18 Joutsenon kirkossa, Penttilänt. 1. Kirkkokuoro.

23.12. klo 18 Sammonlahden kirkossa, Hietakallionk. 7.

Tapaninpäivän kauneimmat joululaulut -messu 26.12. klo 13 Kosenkodilla, Pappilant. 1.

Kauneimmat joululaulut -messu 26.12. klo 18 Lappeenrannan kirkossa, Mannerheimink. 1.

27.12. klo 14 Lappeen Ruustinnassa, Kaukaank. 2.

Jumalanpalveluksia on kaikkina päivinä ajalla 23. - 26.12., myös jouluyön messut Lappeenrannan ja Sammonlahden kirkoissa klo 23. Katso kaikki ajat ja paikat osoitteesta www.lappeenrannanseurakunnat.fi

Lisäksi muun muassa:

Karjalan Lauluveikkojen joulukonsertti 23.12. klo 19 Lappeen Marian kirkossa, Valtak. 35.

Hautausmaa- ja perhehartauksia – katso ajat ja paikat www.lappeenrannanseurakunnat.fi/tapahtumat/joulu-2018