Kaupallinen yhteistyö | Etelä-Karjalan Yrittäjät

Paikallinen yritysasiantuntija tietää, mille on kysyntää ja mitä yrityksestä kannattaa maksaa — Etelä-Karjalassa uuden yrittäjän tukena on iso joukko ammattilaisia

Etelä-Karjalassa uusien yrittäjien tukena on laaja, mutta tiivis asiantuntijoiden verkosto. Tilastojen mukaan ammattilaisten hyödyntäminen perustamisvaiheessa ennakoi yritykselle valoisaa tulevaisuutta.

Antti Oravuo, Tarmo Soronen ja Pirjo Kuuluvainen kannustavat
 hyödyntämään asiantuntijaverkoston osaamista, kun suunnitelmissa on 
uuden yrityksen perustaminen tai jo toimivan yrityksen jatkaminen.
Antti Oravuo, Tarmo Soronen ja Pirjo Kuuluvainen kannustavat hyödyntämään asiantuntijaverkoston osaamista, kun suunnitelmissa on uuden yrityksen perustaminen tai jo toimivan yrityksen jatkaminen.

Kun ensimmäiset ideat ja haaveet omasta yrityksestä heräävät, moni miettii, mistä lähteä liikkeelle. Netistä löytyy pikaisellakin haulla kymmenittäin sivuja täynnä ohjeita ja yrityksen perustaminenkin onnistuu vain muutamalla klikkauksella. Vaikuttaa helpolta, mutta kannattaako toimeen ryhtyä täysin omin päin?

Ei välttämättä, sanovat eteläkarjalaiset yrittämisen ja yritysneuvonnan ammattilaiset Pirjo Kuuluvainen, Antti Oravuo ja Tarmo Soronen.

Kuuluvainen työskentelee yritysneuvojana Lappeenrannan kaupungin Wirma yrityspalveluissa, Oravuo puolestaan johtaa vt. toimitusjohtajana Imatran Seudun Kehitysyhtiö Kehy Oy:tä.

Kun vielä Soronen etsii Etelä-Karjalan Yrittäjien projektipäällikkönä toimiville yrityksille jatkajia, on kolmikolla vankka näkemys ja kokemus siitä, millaista apua, tukea ja neuvontaa etenkin uudet yrittäjät kaipaavat.

Usein yhden neuvojan sijaan tarvitaan kokonainen verkosto, sillä tarpeet ovat niin erilaisia, Oravuo toteaa.

Etelä-Karjalassa verkosto on rakennettu muun muassa uusyrityskeskusten, yrittäjäjärjestön, TE-toimiston ja lukuisten, myös kaupallisesti toimivien asiantuntijoiden välille.

Eesiin voi nousta sellaista, mitä yrittäjyyttä suunnitteleva ei ole osannut itse edes ajatellakaan. — Pirjo Kuuluvainen

– Koko verkosto on tavoitettavissa yhden tiskin kautta, eli tiedonvaihto on keskeinen osa verkoston toimintaa. Jokaisen yrittäjän kohdalla haetaan juuri hänen tilanteeseensa parhaita mahdollisia ratkaisuja, joten vaihdamme tietoa paljon keskenämme ja ohjaamme tarvittaessa asiakkaan eteenpäin seuraavan asiantuntijan luo, Soronen korostaa.

 

Neuvontaa saanut yritys elää pidempään

Kuuluvaisen mukaan erityisen hyödyllistä tuki ja neuvonta ovat uuden yrittäjän alkutaipaleella, jolloin tarvitaan sopivassa suhteessa rohkeutta ja realismia.

Asiantuntijat sanovat suoraan, että neuvonnalla pyritään estämään huonojen päätösten tekeminen, oli kyse sitten liian optimistisista tavoitteista tai liian suuresta yrityksen ostohinnasta.

– Lähtökohtaisesti kaikki taustatyö, mikä tehdään ennen toiminnan aloittamista, on hirveän tärkeää. Silloin uuden yrittäjän eurot eivät vielä ole pelissä. Jos suunnitelmiin tarvitaan terve aikalisä, se on helppo ottaa tässä vaiheessa, Kuuluvainen luonnehtii.

Henkilökohtaisesta, ammattitaitoisesta neuvonnasta on tutkitusti hyötyä. Oravuon mukaan uusyrityskeskusten kanssa suunnitelmia hioneista ja tukea saaneista yrityksistä on kahden vuoden kuluttua perustamisesta noin 90 prosenttia toiminnassa ja vielä viidenkin vuoden kuluttua noin 80 prosenttia.

Määrä on suuri, sillä kaikista yrityksistä reilusti alle puolet on toiminnassa viiden vuoden kuluttua niiden perustamisesta.

Henkilökohtaisen neuvonnan ja paikallistuntemuksen merkitys korostuu entisestään, mitä monimutkaisemmasta asiasta on kyse.

– Netistähän saa sitä tietoa, mitä osaa kysyä. Kun asioita käydään läpi keskustellen asiantuntijan kanssa suoraan, esiin voi nousta sellaista, mitä yrittäjyyttä suunnitteleva ei ole osannut itse edes ajatellakaan, Kuuluvainen kertoo.

Paikallisilla ammattilaisilla on valmiiksi näppituntuma siitä, millaiset menestysmahdollisuudet yrityksellä voi olla tai millaisia yhteistyökumppaneita se voisi alueelta saada.

– Mitään ei tehdä kuitenkaan yrittäjän puolesta valmiiksi, sillä lopulta yrittäjä on kuitenkin se, joka kantaa vastuun, Oravuo muistuttaa.

Asiantuntijat ovat apuna myös silloin, kun yrittäjyyttä suunnitteleva on ostamassa jo toimivaa yritystä. Tällöin apua saa muun muassa arvon määritykseen eli siihen, mitä yrityksestä kannattaa maksaa.

– Toimivan yrityksen jatkaminen on usein helpompaa kuin täysin tyhjästä aloittaminen, sillä valmiina on jo asiakaskuntaa, sopimuksia, kalustoa ja paljon muuta tarpeellista. Jotta sopiva yritys löytyy ja vaihdos sujuu hyvin, kannattaa hyödyntää asiantuntijoita, Soronen sanoo.

 

Apua saa heti alusta asti

Suuri osa neuvonnasta on jopa täysin ilmaista. Verkoston kautta on mahdollista saada myös erityisasiantuntijoiden ohjeistusta esimerkiksi lakiasioihin tai markkinointiin.

– Meille saa ehdottomasti tulla, vaikka oma yritysidea olisi vasta hyvin aluillaan. Autamme eteenpäin laskelmien teossa, selvitämme yhdessä markkinatilannetta ja tarvittaessa esimerkiksi etsimme yhdessä yrittäjäjärjestön hankkeen kautta sopivaa ostettavaa yritystä, Kuuluvainen sanoo.

Soronen, Oravuo ja Kuuluvainen kehuvat seudun tiivistä yhteistyötä.
Esimerkiksi uusille yrittäjille suunnattuja starttitapahtumia järjestetään vuorokuukausin Lappeenrannassa ja Imatralla, ja niihin ovat tervetulleita molempien kaupunkien ja ympäristökuntien aloittavat yrittäjät.

– Meille on tärkeintä, että uusia yrityksiä syntyy Etelä-Karjalaan, Oravuo summaa.


Tarvitsetko neuvoja yrityksen perustamiseen?

+ Uudelle yrittäjälle on tarjolla runsaasti neuvontaa ja tukea muun muassa liiketoimintasuunnitelman tekemiseen ja rahoituksen etsimiseen.

+ Alkuun pääsee ottamalla yhteyttä Lappeenrannan Wirmaan tai Imatran seudun kehitysyhtiö Kehyn yritysneuvojiin. Helpoimmin tämä käy yhteydenottolomakkeen avulla, joka löytyy wirma.fi tai www.kehy.fi -sivuilta.

+ Sivustolta löytyvät myös puhelinnumerot, sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@wirma.fi tai etunimi.sukunimi@kehy.fi.

+ Mikäli olet kiinnostunut jo toimivan yrityksen jatkamisesta, saat ilmaista neuvontaa Omistajanvaihdokset vauhtiin Etelä-Karjalan pk-yrityksissä -hankkeen kautta. Yhteystiedot: tarmo.soronen@yrittajat.fi.

 

OMISTAJANVAIHDOKSET VAUHTIIN ETELÄ-KARJALAN PK-YRITYKSISSÄ
Etelä-Karjalan liiton rahoittama EAKR-hanke