Kaupallinen yhteistyö | Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy

Vettä kannattaa säästää jo vuokrankin takia — veden kokonaiskulutus on yksi tekijä, kun Lappeenrannan Asuntopalvelu määrittelee taloilleen vuokrat

Joutsenolainen Ilkka Tiimo tuntee lämmityskattiloiden sielunelämän, mutta hän tietää myös arkipäivän konstit energiansäästöön: paksut verhot pois patterin termostaatin edestä ja tiivisteet kuntoon!

Ilkka Tiimo oli ennen eläkkeelle jäämistään töissä Joutsenon Pulpin voimalaitoksella, ja lämmityskattilat tulivat siellä tutuksi. Työkokemuksesta oli hyötyä, kun Lappeenrannan Asuntopalvelun Silmukujan asunnoissa oli ongelmia pattereiden kanssa.

Ilkka Tiimo on asunut Lappeenrannan Asuntopalvelun rivitaloissa Joutsenon Silmukujalla 14 vuotta. Hän pitää rauhallisesta ja siististä asuinympäristöstään, eikä järven rantaankaan ole kuin kilometrin matka ja Ahvenlammelle sitäkin vähemmän.

Tiimo on nykyisin eläkkeellä, mutta hän ehti olla 30 vuotta töissä Joutsenon Pulpin voimalaitoksella. Sieltä on perua myös hänen nykyinen pestinsä Silmukujan lämmitysvastaavana.

Tiimon tieto ja kokemus lämmityskattiloista ratkaisi muutamia vuosia sitten rivitaloja pitkään vaivanneen lämmitysongelman.

— Joidenkin asuntojen patterit eivät lämmenneet ollenkaan, ja lähdimme systemaattisesti selvittämään, mikä siinä voisi olla ongelma. Kun asiaa tutkittiin, huomasimme, että kysymys on pattereihin kiertävän veden epäpuhtauksista, Tiimo selvittää.

Huoneistojen pattereiden termostaatit eivät havainnoi huoneen lämpötilaa oikein, jos ne ovat sohvien tai painavien verhojen takana eivätkä näin ollen toimi oikein. — Ilkka Tiimo

Lämmityskattilaan hankittiin systeemi, joka puhdisti veden ja patterit lähtivät toimimaan kaikissa asunnoissa.

— Kun kattila saatiin korjattua, lämmityskuluihin tuli suuriakin säästöjä.

Kaikki voivat säästää energiaa

Vuokralaisen ei tarvitse olla Tiimon kaltainen lämmityskattila-asiantuntija säästääkseen energiaa. Tiimolla on muutama vinkki, joilla jokainen voi helposti vaikuttaa energian kulutukseen taloyhtiössä.

— Huoneistojen pattereiden termostaatit eivät havainnoi huoneen lämpötilaa oikein, jos ne ovat sohvien tai painavien verhojen takana eivätkä näin ollen toimi oikein.

Myös ikkunoiden ja ovien tiivisteet pitää Tiimon mukaan olla kunnossa samoin kuin ilmanvaihdon. Tuulettaa pitää talvellakin, mutta nopeasti ja ristivetotuuletuksella, jolloin riittää lyhyt tuuletus. Jos patteri on ikkunan edessä, se kannattaa tuuletuksen ajaksi kytkeä pois päältä.

Ilkka Tiimo kirjaa päivittäin kattilahuoneessa lämpötilat ylös vihkoonsa. Silmukujan asunnoissa on tehty paljon, jotta energiaa ja vettä kuluisi vähemmän. Asuntokohtaiset vesimittarit vähensivät selvästi vedenkäyttöä ja taloyhtiön pihalle asennettiin led-valaisimet, jotka säästävät sähköä.

Veden kulutus vaikuttaa vuokraan

Silmukujalla on huoneistokohtaiset vesimittarit, jotka Tiimon mielestä ovat hyödyllinen työkalu energian säästämisessä.

— Meillä vettä kuluu per henkilö vuorokaudessa 120 litraa, joka on alle suomalaisten keskiarvon.

Lappeenrannan Asuntopalvelun Joutsenon 19 taloon 25:stä asennettiin 1999 huoneistokohtaiset mittarit. Se vaikutti merkittävästi vedenkulutukseen.

— Vettä kului 30 prosenttia vähemmän, kertoo isännöitsijä Auli Pietikäinen.

Pietikäinen näkee tilastoistaan, että asuntokohtaisilla vesimittareilla varustetuissa Lappeenrannan Asuntopalvelun taloissa vedenkulutus on asukasta kohden vuorokaudessa 105—113 litraa, kun se muualla voi olla jopa yli 200 litraa.

Vaikkei talossa olisikaan asuntokohtaisia vesimittareita, vettä kannattaa kuitenkin käyttää säästeliäästi, sillä vedenkulutuksella on merkitystä vuokriin.

Talojen kokonaisvedenkulutus on yksi tekijä, kun Asuntopalvelu tekee vuokranmäärityksiään. Jos veden kulutus pienenee talossa, se vaikuttaa vuokranmääritykseen alentavasti ja jos veden kulutus taas nousee, se nostaa vuokranmäärityksen kautta myös vuokria.

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy

Näin säästät energiaa ja vettä

1. Hanki huoneisiin lämpömittarit. Oikea sisälämpötila lisää asumisviihtyvyyttä, parantaa sisäilman laatua ja vähentää talviaikana ilman kuivuuden tunnetta. Suositukset oleskelutiloille ovat 20—22 °C ja makuuhuoneessa 18–20 °C.

2. Tarkista termostaattien kunto ja säädöt. Kutsu huoltomies vaihtamaan rikkinäiset termostaatit.

3. Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen vähentää vetoisuutta, ja lämpö pysyy sisällä. Se pitää myös ovien ja ikkunoiden rakenteet kunnossa.

4. Lämmin vesi vie paljon energiaa. Jos olet päivittäin suihkussa 20 minuuttia, se maksaa vuodessa 600 euroa. Viiden minuutin suihku/päivä maksaa vuodessa 150 euroa.

5. Pienikin WC-istuimen vuoto voi tuoda yli 1 000 euron lisämaksun vuoden vesilaskuun. Pidä siis huolta vesikalusteiden kunnosta.