Kaupallinen yhteistyö | K-Rauta

Maalaajan muistilista: Laita pohjat kuntoon, äläkä säästele maalia

Maalaajan muistilista: Laita pohjat kuntoon, äläkä säästele maalia

Talon maalaaminen on tahtolaji. Tahtoa se vaatii siksi,
että pohjatöistä luistamalla lopputuloksesta tulee auttamatta huono.
Jos taas jaksaa panostaa pohjatöihin, maali suojaa taloa pitkään.


Maalausurakkaa suunnittelevan onkin selvitettävä, minkälaisessa kunnossa maalattava pinta on.
– Jos maalaa uutta pintaa, pitää valmiiksi pohjamaalatun laudan päälle vetää ensiksi pohjamaali ja sen päälle 1 – 2 kerrosta pintamaalia, Tikkurilan aluemyyntipäällikkö Ilkka Loponen painottaa.

Koulutettu maalari Minni Imeläinen kehottaa tekemään pohjatyöt hyvin ennen maalausta.

Jos taas maalataan vanhaa pintaa, pitää ensin poistaa vanha irtoava maalipinta. Jos vanhasta laudasta tulee raappaamisen jälkeen näkyviin puupinta, pitäisi siihen ensin laittaa puunsuoja-ainetta.
Myös vanhan laudan pinnalle mahdollisesti tarttunut mustapilkkuhome on syytä pestä laudan pinnalta pois ennen uusiomaalaamista.

– Tähän tarkoitukseen löytyy homeenpoistoainetta, jota voi käyttää vanhan laudan pesemiseen. Jos home on ehtinyt kasvaa pinnalla pitkään, se tunkeutuu syvemmälle pintaan. Tällöin homeenpoistopesusta huolimatta pintaan saattaa jäädä tummaa värjäytymää. Värjäytymä ei kuitenkaan enää haittaa, kun itiö on tapettu desinfioivalla pesuaineella.

– Mustapilkkuhome on ilmassa olevaa hometta, joka tarttuu silloin tällöin ennestään maalattuihin pintoihin. Home on ainoastaan esteettinen haitta, eikä näin ollen ole rakenteita vahingoittava. Jos pesun jälkeen pintaan jää homeesta värjäytymä, pitää sen päälle levittää riittävän paksu maalikerros, joka peittää värivirheen, Lappeenrannan K-Raudan sisustusosaston myyjä, koulutettu maalari Minni Imeläinen opastaa.

Hyvin maalattu kestää jopa 15 vuotta

Loponen ja Imeläinen vakuuttavat, että hyvä maalipinta on pitkän ajan investointi.

– Jos tekee pohjatyöt huolellisesti ja jos maalaa puun niin, että siihen syntyy yli sadan mikrometrin uusi pinta, maali kestää jopa 15 vuotta, Loponen lupaa. Yli sadan mikrometrin paksuus ei synny yhdellä maalauskerralla. Se vaatii useamman kerroksen.Loponen kysyykin, eikö maalaus kannata tehdä kerralla kunnolla, kun hankkii välineet ja ryhtyy toimeen.

Nykymaalit ovat pääosin vesiohenteisia akrylaattimaaleja. Loposen mukaan Tikkurilan ulkomaalien myynnistä 95 prosenttia on akrylaatteja. Vanhan uskomuksen mukaan öljypohjainen maali on kestävämpää kuin vesiohenteinen. Tämän päivän uuden ajan akrylaattipohjaisilla tuotteilla on erinomainen ultraviolettisäteilyn kesto, ja näin ollen ne pysyvät esteettisesti huomattavasti pidempään haalistumattomina kuin öljymaalit. Öljymaalien luonteeseen kuuluu, että pinnat liituuntuvat, kiilto himmenee, sekä myös haalistuvat nopeammin. Sään karhentamaan öljymaalipintaan tarttuu lika ja pintahome myös herkemmin. Nämä ovat ainoastaan esteettisiä ja tyypillisiä öljymaaleille. Kuitenkin öljymaali suojaa rakennetta hyvin.

Imeläinen kehottaa miettimään maalin valinnassa muutakin kuin hintaa.
– Kun kysymys on pitkän ajan investoinnista, kannattaa miettiä niitä valintoja laatu edellä, Imeläinen opastaa.

Oikea sävy löytyy kokeilemalla

Minni Imeläinen kehottaa talon maalaukseen ryhtyvää selvittämään ensin viranomaisilta, millainen sävy taloon sallitaan. Rakennusvalvonta valvoo ja määrittelee sävyjen sopivuutta taajama-alueilla.

– Kun tuo on tiedossa, löytyy täältä kaupasta sävykarttoja, ja toki me maaliosastolla neuvomme. Hyvä käytäntö on kuitenkin se, että kannattaa ostaa aluksi pieni testipurkki ja katsoa, miltä sävy näyttää talon seinässä. Testipurkkien avulla varmistaa sen, että lopputulos on varmasti mieleinen, Imeläinen neuvoo.

Imeläisen mukaan omatoimimaalarin kannattaa panostaa myös välineisiin. Vesiohenteisten maalien ansiosta hyviä pensseleitä voi käyttää uudelleen ja uudelleen, kun pesee ne maalaamisen jälkeen huolellisesti.


AMMATTILAISTEN VINKIT OMATOIMIMAALARILLE

1 Tee pohjatyöt huolella!
Raaputa vanha, irtoava maali pois. Pese tarvittaessa aiemmin maalatut pinnat homeenpoistoaineella.

2 Selvitä aiempi maali!
Jos lauta on aiemmin maalattu öljypohjaisella maalilla, sen päälle sopii akrylaatti. Jos aiempi maalaus on tehty vesiohenteisella maalilla, sen päälle ei sovi öljymaali.

3 Älä maalaa helteellä!
Maalinvalmistajat suosittelevat maalauslämpötilaksi 5 – 20 astetta. Ilman kosteus ei saa olla yli 80 prosenttia.

4 Muista riittävä määrä kerroksia!
Pyri maalaamaan yli sadan mikrometrin maalikerros. Yksi kerros on korkeintaan 50 mikrometriä.

Tullitie 2-4, puh. (05) 620 811
arkisin 7-20, la 8-18, su 12-18