Kaupallinen yhteistyö | Sistek

Vaihda vuotavat letkut, huolla maalipinnat ja unohda kantovesi — lomailu on mukavaa, kun tarkistat nämä viisi asiaa mökillä ja kesäpihalla

Toukokuun helteet käynnistivät mökkeily- ja puutarhakauden rytinällä, mutta viimeistään juhannuksena lopuissakin kakkoskodeissa ja pihoilla alkaa kunnon kesäkausi. Nyt on hyvä hetki varmistaa, että kaikki on kunnossa.

Kesä on otollinen hetki maalata mökki tai vaikka piha-aita. Sistekin toimitusjohtajan Marika Ryynänen-Jäppisen mukaan pohjatöissä eikä työvälineissä ei kannata pihistellä, sillä ne näkyvät yleensä suoraan
 myös lopputuloksessa.
Kesä on otollinen hetki maalata mökki tai vaikka piha-aita. Sistekin toimitusjohtajan Marika Ryynänen-Jäppisen mukaan pohjatöissä eikä työvälineissä ei kannata pihistellä, sillä ne näkyvät yleensä suoraan myös lopputuloksessa.

Jotta pihapuuhailu ja lomailu sujuisivat mahdollisimman mukavasti, kannattaa jo alkukesästä tarkistaa muutama tärkeä, mutta silti helposti unohtuva kohta pihalta ja mökiltä, neuvovat lappeenrantalaisen Sistekin toimitusjohtaja Marika Ryynänen-Jäppinen ja myyntipäällikkö Antti Ryynänen.

Ryynäset kokosivat viisi vinkkiä, joiden avulla voi katsastaa nopeasti, onko pihalla, mökillä tai esimerkiksi asuntoautossa kaikki valmista huoletonta kesälomailua varten.

 

1. Vaihda kantovesi näppärään pumppuun

Veden kantaminen on mökkiaskareista usein ensimmäinen ja taatusti päivästä toiseen toistuva rutiini, jos vesijohto ei tule sisälle asti. Kantourakasta pääsee eroon nopeasti ja helposti nykyaikaisella vesiautomaatilla eli sähkökäyttöisellä pumpulla.

Sen voi upottaa joko järveen tai pihalla olevaan kaivoon, ja pumppausteho riittää Antti Ryynäsen mukaan tarvittaessa koko kotitalouden tarpeisiin. Täysautomaattisen pumpun saa alle kolmella sadalla eurolla, joten investointi ei ole kovin suuri.

– Mitään erityisiä asennustaitoja ei tarvita, sillä pumppu on käyttövalmis, kun vain kiinnittää letkun ja laittaa sähköjohdon pistorasiaan. Pumpussa on oma painekytkin ja pumppu toimii vain, kun hana on auki, joten se on myös turvallinen käyttää.

 

2. Tarkista, mihin jäte- ja sadevedet menevät

Uudet haja-asutusalueita koskevat jätevesiasetukset tulivat voimaan noin vuosi sitten.

Omaa mökkiä koskevat vaatimukset kannattaa tarkistaa kunnan rakennusvalvonnasta, Antti Ryynänen neuvoo.

– Kakkoskodin jätevesiratkaisu riippuu muun muassa siitä, tuleeko mökkiin painevesi vai kantovesi ja millaisia jätevesiä mökissä syntyy. Vaihtoehtoisia ratkaisuja löytyy jokaiseen tilanteeseen, Ryynänen sanoo.

Alkukesästä kannattaa tarkistaa jätevesien lisäksi myös omakotitalon ja mökin salaojien ja sadevesijärjestelmien toimivuus.

 

3. Huolehdi, ettei grillin tai bensatankin letku vuoda

Mökillä tai terassilla voi muhia jopa todellinen hengenvaara, jos esimerkiksi kaasugrillin tai veneen bensatankin letku vuotaa.

Siksi letkujen kuntoa on syytä tarkkailla säännöllisesti ja vaihtaa vähänkin rispaantunut letku tai huonosti pitävä liitin ajoissa uuteen.

– Ehjä letku maksaa hyvin vähän verrattuna siihen, millaisen vahingon vuoto voi pahimmillaan aiheuttaa, Marika Ryynänen-Jäppinen huomauttaa.

Maalipinnan kestävyyteen vaikuttavat monet asiat, ja maalit ovat keskenään vähän erilaisia, mutta yleisesti ottaen maalipinta kestää hyvänä noin 8–10 vuotta. Ari Halme sekoittaa maalia.

4. Tutki, kaipaavatko maalipinnat jo päivitystä

Seuraavaksi katse kannattaa kääntää mökin, omakotitalon tai piharakennusten ulkoseiniin. Jos edellisestä maalauskerrasta on kulunut lähemmäs kymmenen vuotta, tänä kesänä olisi todennäköisesti hyvä hetki huoltomaalaukselle, sanoo Antti Ryynänen.

– Maalipinnan kestävyyteen vaikuttavat monet asiat ja maalit ovat keskenään vähän erilaisia, mutta yleisesti ottaen maalipinta kestää hyvänä noin 8–10 vuotta. Puisten terassien käsittelyväli on huomattavasti tätä lyhyempi, yleensä noin pari vuotta.

Nykyisin maalarit pääsevät valitsemaan pintakäsittelyaineet erittäin monipuolisesta valikoimasta: perinteisten ulkomaalien lisäksi tarjolla on erilaisia peittosuoja- ja kuulloteaineita, jotka jättävät puunsyyt näkyviin.

 

Pihan, kesämökin tai asuntoauton kesätavaroiden kunto kannattaa tarkistaa.

5. Sisusta ja järjestele kesäkodin tavarat

Kun pihalla on kaikki kunnossa, kesäkeittiön, asuntoauton tai veneen ilmeen viimeistelevät käytännölliset matot ja säilytysratkaisut, jotka pitävät tavarat, juomaveden ja ruoat järjestyksessä ahtaassakin tilassa.

Marika Ryynänen-Jäppinen neuvoo valitsemaan ulkotiloihin säänkestäviä mattoja, jotka läpäisevät veden ja kuivuvat nopeasti. Sistekiltä voi tilata mattoja täsmälleen halutun mittaisena.

– Oikean kokoinen matto lisää turvallisuutta, kun ei tarvitse pelätä kompastumista repsottaviin reunoihin. Mattoja on saatavilla myös kumipohjaisena, jolloin ne eivät ole liukkaita, Ryynänen-Jäppinen vinkkaa.

                                    

Sistek

+ Sistek on lappeenrantalainen perheyritys, joka palvelee sekä yritys- että yksityisasiakkaita.

+ Valikoimiin kuuluu muun muassa sisustustuotteita, rakennusmateriaaleja, työkaluja, työturvallisuustuotteita sekä kodin ja vapaa-ajan tarvikkeita.

 

Sistek