Kaupallinen yhteistyö | Etelä-Karjalan Tili-ja Isännöinti Oy

70 vuotta sitten Kari Aulavaara ajeli muiden poikien kanssa salaa Lounaksen talon hissillä - enää hänen ei tarvitse varoa talonmiestä

Kaikki tietävät Lappeenrannassa Lounaksen talon. 80-vuotias kerrostalo on säilyttänyt arvokkuutensa.

Lounaksen talo oli
1940-luvulla yksi niistä kolmesta kerrostalosta, jossa oli hissi.
Hissikuilussa, hissin ovissa sekä rappukäytävässä on menneen ajan hehkua.
Lounaksen talo oli 1940-luvulla yksi niistä kolmesta kerrostalosta, jossa oli hissi. Hissikuilussa, hissin ovissa sekä rappukäytävässä on menneen ajan hehkua.

Lounaksen talossa on tiistaisin lenkkisauna. Kari Aulavaara astuu viidennestä kerroksesta hissiin ja ajaa sillä kellarikerrokseen napsauttaakseen saunan lämpiämään. Tällä kertaa hänen ei hissireissulla kuitenkaan tarvitse varoa talonmiestä.

— 1940-luvulla Lounaksen talo oli yksi niistä kolmesta lappeenrantalaisesta talosta, jossa oli hissi. Meitä pikkupoikia se tietenkin kiinnosti, ja tulimme sillä ajelemaan. Mutta karkuun piti lähteä heti, kun talonmies näki meidät, Aulavaara kertoo.

Aulavaara asui itse lapsena Koulukadulla, mutta Valtakadun suuri kivitalo teki häneen vaikutuksen.

— Lounaksen talon vieressä oli Sunin kenttä, jossa lapsena leikimme ja pelasimme. Lukiolaisena kuljin 50-luvulla tämän talon ohi, kun menin Lyseoon. Muistan ajatelleeni, että noin arvokkaassa talossa haluan vielä joskus itsekin asua.

Vuonna 1970 haave toteutui, kun Kari Aulavaara muutti vaimonsa ja kahden alle kouluikäisen poikansa kanssa Kotkasta takaisin Lappeenrantaan. Työt rahtilaivan konemestarina vaihtuivat vuoromestarin työksi Lappeenrannan lämpövoimalla.

— Ensin asuimme neljännen kerroksen kolmiossa, ja vuodesta 1982 olemme asuneet tässä viidennen kerroksen neljän huoneen ja keittiön asunnossa. Tilaahan tässä on vähän liikaakin, kun vaimon kanssa kahdestaan olemme asuneet jo pitkään, mutta poiskaan emme halua hyvästä talosta muuttaa.

Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan Lounaksen talon katutasossa on ollut muun muassa Rintamaan lyhyttavaraliike, Vaulasvirran kodinkoneliike, Mokka-kahvila ja Basaari-kemikalio. — Muistutan edelleen asukkaille, että käyttäkää oman talon palveluja, sillä se sataa omaan laariin, Kari Aulavaara sanoo.

Kaikki paikat remontoitu

Aulavaarojen eteisessä on aluillaan komeroremontti. Koko taloyhtiöön on luvassa isompaa remonttia, kun kesällä uusitaan lämmönjakokeskus, putkisto ja patterit.

— Olen ollut taloyhtiön hallituksessa 37 vuotta ja sen puheenjohtajanakin 35 vuotta. Voisi sanoa, että sinä aikana tämä talo on remontoitu katosta lattiaan, Aulavaara sanoo.

Lappeenrannassa puretaan nykyään jopa 1980-luvulla rakennettuja taloja. Lounaksen talo täyttää ensi vuonna 80 vuotta, mutta sen purkamisesta ei tarvitse käydä keskustelua. Jos joku sellaista kehtaisi edes ehdottaa, hän saisi vastaansa lappeenrantalaisten kansanliikkeen.

— Tämä talo on hyvässä kunnossa. Tunnen talon jokaisen nurkan, ja käyn huoltomiehille näyttämässä ja neuvomassa paikkoja, Aulavaara sanoo.

Paikallinen sen pitää olla

Kari Aulavaara käy talonsa alakerrassa parturissa, koska hän haluaa asioida paikallisissa yrityksissä.

— Taloyhtiön hallitukselle oli aikanaan itsestään selvää, että haluamme myös isännöintifirmaksi yrityksen, joka on tästä kaupungista. Meillä on ollut sama firma 80-luvun alusta asti. Tuolloin sen toimisto löytyi meidän taloa vastapäätä, Aulavaara sanoo.

Nykyisin Kari Aulavaara kävelee parisataa metriä Etelä-Karjalan tili- ja isännöinti Oy:n toimistoon Kievarinkadulle.

Lähellä sijaitsevan toimiston lisäksi paikallisuus isännöintitoimistossa tarkoittaa isännöitsijä Johanna Lyijysen mukaan esimerkiksi sitä, että kun asiakas soittaa, hänen ei tarvitse näppäillä puhelimestaan ykköstä tai kakkosta sen mukaan, mitä hänen asiansa koskee. Puhelu tulee suoraan tutulle ihmiselle, jonka kanssa tämä on aikaisemminkin asioinut.

— Pystymme hyödyntämään työssämme myös sitä, että tunnemme paikkakunnan muut yritykset, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Meillä ei ole vain yhtä jäykkää normia, jonka mukaan toimimme, vaan voimme joustaa aina talon ja tilanteen mukaan, Lyijynen sanoo.

Sauna lämpiää

Lounaksen talon sauna on lämpiämässä. Kari Aulavaara tekee tänään lenkin omalla pihalla lumikolan kanssa.

— Olen vähän tällainen epävirallinen talonmies. Viimeistelen autojen välit, joihin lumiauroilla ei pääse. Kesällä istuskelemme tuossa katoksessa. Siinä on mukava vaihtaa kuulumisia, Aulavaara sanoo.

Etelä-Karjalan Tili-ja Isännöinti Oy