Kaupallinen yhteistyö | Assi Group Oy

Armilan vanhassa koulussa on päntätty Euroopan jokia ja hoivattu sodassa haavoittuneita — nyt Lappeenrannan yhdestä ainutlaatuisimmasta rakennuksesta voi tulla pitopalvelun, hyvinvointiyrittäjän tai toimistotiloja tarvitsevan yrityksen uusi koti

Arkkitehtonisesti harvinainen Armilan vanha koulu muuntuu moderneiksi toimitiloiksi. Armilanlinnasta löytyy tilaa hyvin erilaisille yrityksille, sanoo Assi Groupin johtaja Markku Hokkanen.

Armilanlinna
on Lappeenrannan alueen harvoja säilyneitä funkkis-rakennuksia. Rakennuksen
ulkokuori on juuri remontoitu ja seuraavaksi alkaa sisätilojen remontoinnin
suunnittelu.
Armilanlinna on Lappeenrannan alueen harvoja säilyneitä funkkis-rakennuksia. Rakennuksen ulkokuori on juuri remontoitu ja seuraavaksi alkaa sisätilojen remontoinnin suunnittelu.

Lappeenrantalainen rakennusarkkitehti Juho Ojala arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy:stä on silminnähden innoissaan. Kokeneen arkkitehdin työpöydällä on jatkuvasti työstettävänä monenlaisia projekteja, mutta jotkut kohteet ovat vielä tavallistakin mielenkiintoisempia.

Juuri nyt Ojalan käsissä on suoranainen helmi: Armilan vanhan koulun eli Armilanlinnan tilat muutetaan nykyaikaisiksi toimitiloiksi ja Ojala on uudistusprojektin arkkitehti ja pääsuunnittelija.
– Kyse on Lappeenrannan mittakaavassa hyvin erityisestä ja ainutlaatuisesta funkkis-rakennuksesta. Vastaavia suunnittelukohteita ei edes tule kovin usein uran aikana vastaan, Ojala kertoo.

Armilanlinnan historia ulottuu lähes sadan vuoden taakse, vuoteen 1922. Tuolloin Armilaan valmistui uuden oppivelvollisuuslain siivittämänä uusi puurakenteinen koulu.

Se kävi kuitenkin nopeasti liian pieneksi, sillä vain kymmenen vuotta myöhemmin opinahjoon oli tulossa enemmän koulukkaita kuin seinien sisälle mahtui.

Niinpä viipurilainen arkkitehti Jalmari Lankinen sai tehtäväksi suunnitella uuden kansakoulun viereiseen kortteliin ja jyhkeä nelikerroksinen koulu avasi ovensa vuonna 1938.

 

Funkkis taipuu nykyaikaan

Koulu ehti toimia vuoteen 2013 asti, minkä jälkeen Armilanlinnan uusi omistaja, kiinteistöyhtiö Assi Group alkoi remontoida tiloja uuteen käyttöön.

Ensimmäisenä restauroitiin rakennuksen ulkokuori. Se edustaa Ojalan mukaan tyylipuhdasta funkkista.

Sisään kurkistamalla voi huomata 1930-luvun koulurakentamisen ihanteet.
– Esimerkiksi porrashuoneet ovat hyvin väljiä ja liikuntasalissa näkyy aikansa ihanteet terveistä elämäntavoista, Ojala luettelee.

Kohteen ainutlaatuisuus on huomioitu myös virallisesti, sillä koulurakennus on suojeltu. Ojalan mukaan suojelumääräysten ja nykyajan elämän yhteensovittaminen on tehokkain tapa suojella rakennuksia tulevaan.
– Rakennus säilyy parhaiten, kun sillä on järkevää käyttöä.

Arkkitehdin näkökulmasta funktionalistista arkkitehtuuria edustavat rakennukset taipuvat yllättävän joustavasti nykyajan tarpeisiin.

– Kantavia rakenteita on vähän, joten tiloja voidaan muokata tarpeen mukaan. Huoneet ovat myös korkeita, joten nykyaikainen talotekniikka saadaan mahtumaan rakennukseen hyvin, Ojala kertoo.

 

Assi Groupin johtaja Markku Hokkanen näkee Armilanlinnan tiloissa paljon mahdollisuuksia erilaisille yrityksille. Keskeinen sijainti sekä näyttävät ja joustavat tilat kiinnostavat monia, Hokkanen sanoo.

Keskustassa, mutta ilman keskustan harmeja

Seuraavana vuorossa on sisätilojen remontointi, ja sen suunnittelu on juuri aloitettu. Ensimmäiset vuokralaiset pääsevät muuttamaan uudistuneisiin tiloihin jo ensi vuoden alkupuolella, lupaa Assi Groupin kiinteistöliiketoimintojen johtaja Markku Hokkanen.

Remontin jälkeen vanhassa koulurakennuksessa on nykyaikaista toimisto- ja toimitilaa yhteensä yli 1800 neliömetriä. Tontille on jo rakenteilla kokonaan vuokrattu pienempi toimistotalo, ja lisäksi Ratakadun varressa on uutta rakennusoikeutta 2200 neliötä. Kaikkiaan tontille mahtuu yli 5000 neliötä muunneltavia tiloja.

Hokkasen mukaan kouluun ei tehdä välttämättä pelkkää toimistotilaa, vaan mahdollisuuksia on moneen muuhunkin: talosta löytyy edelleen hyväkuntoinen ammattilaiskeittiö ja 200 neliön kokoinen juhlasali.

– Tilat voisivat hyvin sopia esimerkiksi pitopalvelu- ja juhlayritykselle ja samaan aikaan liikunta- tai hyvinvointiyrittäjälle. Tilat ovat myös hyvin muunneltavissa. Mielelläni näkisin täällä vaikkapa kulttuuritoimijoita ja liikunnan harrastajia. Toiveissa on löytää kumppani, joka huolehtisi salin ja juhlatilojen vuokrauksesta, Hokkanen hahmottelee.

Mielelläni näkisin täällä vaikkapa kulttuuritoimijoita ja liikunnan harrastajia. — Markku Hokkanen

Ensimmäiset tilavaraukset on jo tehty, mutta Hokkasen mukaan historiallisista tiloista kiinnostuneet ehtivät suunnitteluun vielä hyvin mukaan. Tilat viimeistellään vuokralaisen toiveiden mukaisesti.

Hokkanen luonnehtii Armilanlinnan sijaintia ihanteelliseksi monille yrityksille, sillä kulkuyhteydet ovat poikkeuksellisen sujuvat. Naapurissa on rautatieasema ja ydinkeskusta on muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Bussiyhteydet esimerkiksi yliopistolle ovat myös erinomaiset.

– Tämä on käytännössä keskustassa, mutta ilman keskustan ongelmia eli ruuhkia. Pysäköintitilastakaan ei ole pulaa. Uskon, että tänne tulevat osaavat arvostaa myös talon tunnistettavuutta ja historiallisia arvoja, Hokkanen sanoo.

 

Armilanlinnalla on pitkä historia

+ Armilan vanhaan kouluun rakennetaan toimitiloja erilaisille yrityksille. Rakennuksen ulkokuori on jo remontoitu ja seuraavana alkaa sisätilojen remontoinnin suunnittelu.

+ Armilanlinnan tontille tulee kaikkiaan jopa 5000 neliötä toimisto- ja toimitilaa kolmeen eri rakennukseen.

+ Vuonna 1938 valmistunut koulurakennus on yksi merkittävimpiä funkkis-tyylisuunnan rakennuksia Lappeenrannassa.

+ Armilan vanhassa koulussa ehti talvisodan aikaan toimia myös noin neljän kuukauden ajan sotasairaala. Vaikka Lappeenrantaa ja Armilan aluetta pommitettiin, sairaala säästyi suurilta vaurioilta.

Katso lisää Armilanlinnasta osoitteesta assigroup.fi/armilanlinna

Armilan vanha koulu eli Armilanlinna edustaa 1930-luvun koulurakentamisen ihanteita. Esimerkiksi väljät porrashuoneet säilytetään myös tulevaisuuteen.