Kaupallinen yhteistyö | Asunto ja Rakentaja ´18 messut

Energiasta pihistäminen lisää myös asumismukavuutta – katso asiantuntijan vinkit, kuinka saat kodistasi energiatehokkaamman!

Talvi herättää monet pientaloasujat: sähköä kuluu hurjat määrät, vaikka koti tuntuu viileältä. Motivan asiantuntija Sami Seuna neuvoo, kuinka energiankulutuksen saa tasapainoon järkevästi.

Suomalaiskodeissa
energiaa kuluu ennen kaikkea lämmitykseen. Lämmityslaitteistojen ja säätimien
kunnosta huolehtiminen on tärkeää, jotta mahdolliset viat ja tehottomuus
huomataan ajoissa.
Suomalaiskodeissa energiaa kuluu ennen kaikkea lämmitykseen. Lämmityslaitteistojen ja säätimien kunnosta huolehtiminen on tärkeää, jotta mahdolliset viat ja tehottomuus huomataan ajoissa.

Suhteellisen pienillä konsteilla saa järkeistettyä kotitalouden energiankulutusta niin, että lopputulos näkyy selvästi myös sähkönlaskun pienenemisenä. Samalla tulee torjuneeksi omalta osaltaan myös ilmastonmuutosta.

- Kulutuksen vähentäminen ei myöskään merkitse automaattisesti elämän- ja asumisenlaadun laskua, muistuttaa energiankulutuksen asiantuntija Sami Seuna Motivasta.

Lue Seunan vinkit, mihin asioihin kotona kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota, kun tavoitteena on vähentää energiankulutusta!

Tunnista energiasyöpöt

Seunan mukaan kaikkein tärkeintä olisi tunnistaa, mikä kotona vie eniten energiaa. Tällöin mahdollisten korjausten tarpeellisuuden ja kannattavuuden arvioiminen on helpompaa.

- Iso lämmitysremontti voi tuoda laskennallisesti suuria säästöjä, mutta kun säästötavoite kaksinkertaistetaan, tarvittava investointi kasvaa suhteessa yleensä tätä nopeammin, Seuna vertaa.

Tyypillisiä huomaamattomia, mutta paljon energiaa vieviä kohteita ovat lämmityksen lisäksi ilmanvaihto ja siihen liittyvät laitteistot sekä käyttövesi.

- Ongelmana on usein se, että energiaa vievät asiat ovat arjessa piilossa niin pitkään, kun ne toimivat oikein. Esimerkiksi pesuhuoneen lattialämmitykseen kuluvaa energiaa ei pysty hahmottamaan sähkölaskusta tai lämmitysjärjestelmän tehottomuutta ei useinkaan huomata ennen kuin sisälämpötila laskee, Seuna sanoo.

Laitteistojen kunnon seuraaminen ja säännöllinen huolto ovatkin tärkeitä myös energiansäästömielessä.

- Jo pelkästään tieto laitteen energiakulutuksesta kannustaa yleensä myös säästämään, Seuna toteaa.

Automaatio hoitaa säästöt

Seuna kannustaa tarkistamaan, että kodin säätölaitteet ovat varmasti kunnossa ja toiminnaltaan tarpeeksi tarkkoja. Esimerkiksi lämmön kääntäminen pienemmälle ei auta, jos säädin ei tosiasiallisesti toimi kunnolla.

Nykyaikainen taloautomaatio helpottaa Seunan mukaan merkittävästi energiansäästämistä. Automaation tekemät säästöt syntyvät usein niin, ettei asukas huomaa mitään muutosta arjessa.

- Järjestelmät osaavat säätää toimintoja automaattisesti muun muassa sähkön pörssihintojen, sääennusteiden ja talon lämmönvaraavuuden mukaan. Säästöt tulevat niin, että asumismukavuus samalla jopa kasvaa, Seuna muistuttaa.

Hänen mukaansa automaatioon kannattaa investoida vanhemmassakin talossa.

- Laitteet maksavat itsensä takaisin suhteellisen nopeasti.

Lämmitä ja eristä järkevästi

Suomessa lämmitys haukkaa hurjan osuuden koko energiankulutuksesta, joten säästäväinen kiinnittää aina ensimmäisenä huomiota kotinsa lämmitystapaan ja tarpeeseen.

Esimerkiksi vanhemmassa omakotitalossa koko energiankulutuksesta yli puolet on pelkkää lämmöntuotantoa. Lukemat voivat olla Seunan mukaan toisinaan vielä tätäkin suuremmat.

- Esimerkiksi vanhassa kyläkoulussa, joka on muutettu asuinkäyttöön, tilojen lämmitykseen voi mennä yli 80 prosenttia kaikesta taloudessa käytetystä energiasta.

Niin uusissa kuin vanhoissa taloissa energiatehokkuutta lisätään usein erilaisilla lämpöpumpuilla. Yläpohjan lisäeristys voi olla paikallaan etenkin iäkkäämmissä rakennuksissa.

- Tällainen investointi voi maksaa itsensä takaisin viidessä vuodessa, Seuna laskee.

Vedestä maksetaan kahteen kertaan

Vedestä lasku tulee kahta kautta ja pahimmillaan jopa tuplana: suoraan vesilaskuna, mutta myös käyttöveden lämmitykseen kuluvan energian laskuna. Uusia suihkuja ja wc-pönttöjä valitessa kannattaa siten aina hankkia mahdollisimman vesipihi laite. Vesimittari auttaa seuraamaan vedenkulutusta tarkkaan. 

Keskimäärin suomalaisissa kotitalouksissa kulutetaan noin 120–150 litraa vettä vuorokaudessa asukasta kohden. Jos omassa kodissa kulutus on tätä suurempi, kannattaa Seunan mukaan pysähtyä pohtimaan mahdollista syytä.

- Jos yksikin perheenjäsen viihtyy suihkussa pitkään, se näkyy kyllä selvästi koko talouden kulutuksessa, Seuna muistuttaa. 

Toisinaan syynä voi olla huomaamaton vesivuoto esimerkiksi wc-pöntössä. Seuna neuvoo tarkkailemaan vedenkulutusta säännöllisesti. Mahdolliset piilevät vuodot saa selville esimerkiksi viikonloppumatkan aikana.

- Kun koti jää tyhjilleen ja kaikki hanat on varmasti suljettu, kannattaa ottaa kotoa lähtiessä ja palatessa kuva vesimittarista ja verrata mittarin lukemia toisiinsa. Jos vettä on selvästi kulunut viikonlopun aikana, on jossakin todennäköisesti vuoto, Seuna ohjeistaa.

Energiatehokkaisiin ratkaisuihin voit tutustua lisää Asunto & Rakentaja -messuilla Lappeenrannassa 27.–28.1.2018. Lue lisää messuista tästä: www.pohjolanmessut.fi/

Asunto & Rakentaja ´18 messujen näytteilleasettajat ja tuotteet:

D 6
Access Home Electronics Oy
Platinum kotihälyttimet ja kameravalvonta. Elektroniset lukitusjärjestelmät

E 1
Ahti Suokas Oy
Hirsiset omakotitalot, muuttovalmiit talot, loma-asunnot, saunat, aittarakennukset jne.

D 7
Ainoakoti
Ainoakodin kolme erilaista tapaa tehdä unelmistasi totta: muuttovalmis koti, sisustusvalmis talo tai talopaketti omatoimirakentajalle

B 2
Bauer Watertechnology Oy
Bauer Watertechnology Oy on kemikaalittomaan vedenkäsittelyyn erikoistunut yritys. Bauer Pipejet on kemikaaliton, alkuperäiset kivennäisaineet vedessä säilyttävä vedenkäsittelylaite, joka sopii sekä lämmitys-, jäähdytys- että käyttövesijärjestelmiin. Hankkimalla Bauer-vedenkäsittelylaitteen parannat rakennuksen energiatehokkuutta ja asumisviihtyvyyttä, lisäät jälleenmyyntiarvoa sekä säästät selvää rahaa ja samalla myös ympäristöä.

B 8
Atlantic Suomi / Costella Oy
Erilaiset lämmitysjärjestelmät. Mm. Atlantic lämmitysratkaisut uusiin ja lämpöremontoitaviin kohteisiin, myös rivi- ja pienkerrostaloihin tai liikekiinteistöihin. Cooper & Hunter ilmalämpöpumppu uutuudet, esim. Testivoittaja VIP, jonka kaksivaiheinen kompressori on tehokas vielä -30°C pakkasellakin. Uutuus vuodelle 2017 Atlantic Kimeo öljykondenssikattila ja Multiheater Eco, joka on poistoilmalämpöpumpun periaatteella ja hyvällä hyötysuhteella toimiva lisälämmönlähde talon varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalle. Erityisesti vanhoihin rakennuksiin sopiva energiansäästäjä.

G
Babyständeri Oy
Suomalainen tuoteinnovaatio; taapero- ja vaippaikäisen lapsen pesuun ja hoitoon!

F 1
CWN Direct Oy
Monitoimipesuri. Kolmivaiheinen pesumenetelmä: Vesi – Imu – Höyry sopii kaikille pinnoille ja on hellävarainen myös herkimmille tekstiileille. Dolphin on markkinoiden ainoa kotikäyttöön tarkoitettu yhdistelmäpesuri.

F 5
Debe Suomi Oy
Pora- ja vesikaivopumput, veden suodatus.

A 6
Ekovilla Oy
Puukuitueriste uusiutuvista luonnonvaroista.

E 3
Elisa Oyj
Elisan operaattorituotteet ja palvelut.

D 11 - F 5
ETEC Automation
Sähkö-Automaatio-ICT-Energia-Kylmä. Asennuspalvelut ja huoltopalvelut.

A 13
Etelä-Karjalan Eriste Oy 
Rakennuseristämisen asiantuntija.

C 1
Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy
Jätehuoltopalvelut. Tiedotus ja neuvonta.

D 2
Etelä-Karjalan Pelastuslaitos
Tietoa paloturvallisuudesta sekä pelastuslaitoksen toiminnasta. Valistuspaloauto lapsille.

A 12
Etelä-Saimaan Monialapalvelut
Savorak laiturit, piharakennukset.

B 18
Finnlamelli Oy
Finnlamelli Oy valmistaa korkealaatuisia ja yksilöllisiä omakotitaloja, vapaa-ajan asuntoja ja projektikohteita lamellihirrestä.

C 7
Fontano
Kierreportaat.

B 22
Fortum
Aurinkopaneelit, energiansäästöpalvelut ja sähkösopimukset.

C 4
Geberit / IDO Kylpyhuone - Osaavat LVI ammattilaiset
WC:t, kylpyhuonekalusteet.

D 11- F 5
HEATCO Oy
Lattialämmitys, ilmastointilaitteet.

C 6 a
Hohto-keittiöt Oy
Keittiökalusteet.

B 10
Hormipartio Oy
Savu,- ilma- ja öljypoltinhormien saneeraustyöt. Teemme hormisaneeraukset ”avaimet käteen” – periaatteella.

D 11-F 5
HärmäAir
Valmispiiput.

C 8
Ideal-Keittiöt Lappeenranta
Ideal on uusi palvelukokonaisuus, jossa yhdistyvät pitkä kokemus, asiantuntijuus sekä kyky löytää asiakkaan tarpeisiin sopivat laadukkaat keittiöratkaisut kilpailukykyisellä hinnalla.

C 6 d
Imatran Lämpö Oy
Imatran Lämpö Oy vastaa kaukolämpö- ja maakaasutoiminnoista suunnittelemalla, rakentamalla ja ylläpitämällä kaukolämmön tuotantolaitoksia ja lämpöverkostoja sekä maakaasun jakeluverkostoja. Toiminta-ajatuksena on turvata kilpailukykyiset energiavaihtoehdot imatralaisille maakaasun ja kaukolämmön jakelun avulla toiminta-alueillaan.

C 3
Insinööritoimisto Geocom Oy
Lentokentäntie 47 A, 53600 LAPPEENRANTA
Insinööritoimisto Geocom Oy monipuolinen Infra-alan palveluita tuottava insinööritoimisto. mm. pohjatutkimukset, mittaus- ja laadunvalvontapalvelut.

F 3
JK Ovet 
Autotallin ovet, teollisuusovet, oviautomatikka, ovet, ikkunat.

G 12-14
Joensuun Sänkytehdas Oy - Unikeidas
Kotimaiset premium sängyt.

B 17
Jukkatalot Oy
Muuttovalmiit valmistalot ja talopaketit.

A 5
Kaakkois-Suomen Lämpö Oy
IVT Maalämpö, Ilmavesilämpö- ja ilmalämpöpumput, RBM lattialämmitys, Mitsubishi ilmalämpöpumput ja ilmavesilämpöpumput, Scanoffice lämpöpumput.

C 7
Kaakon Porrastalo
Westwood puuportaat, Steelpro alumiinirunko portaat, Fontano kierreportaat, Zeta design teräsrunko portaat, lasikaidejärjestelmät.

A 4
Karelia Ikkuna Oy
Valmistamme korkealaatuisia kotimaisia MSE-ikkunoita. Kaksipuitteisten puu-alumiini-ikkunoiden valmistuksessa käytämme pitkälle automatisoituja tuotantolinjoja.  Karelia Ikkunat tuovat asuntoihin valoisuutta, viihtyisyyttä ja energiatehokkuutta.

A 1
Kastelli-talot Oy
Kastellin talo- ja huvilapaketit.

B 3
Kauppapiste Ky
Aroma Sense tuotteet: suihkupäät, geelipatruunat ym. tuotteet.  Aroma Sense -suihkupäät ovat voittaneet suihkuvertailuja maailmanlaajuisesti. Aroma Sense -suihkupäällä tuotte luksusta arkeen säästäen ihoa, hiuksia ja vettä.

B 21
Keittiömaailma Lappeenranta
Keittiöt ja kodin muut kiintokalusteet. Kotimaiset A la Carte-, ja Petra-keittiökalusteet.

D 7
Kimara
Kimara-hirsitalot, -huvilat ja –saunamökit lämpiminä, ekologisina ja juuri sellaisena kuin haluat.

A 14
Kontiotuote Oy
Kontio Hirsitalot- ja huvilat.

D 7
K-Rauta Rautapertti
Ainoakodin kolme erilaista tapaa tehdä unelmistasi totta: muuttovalmis koti, sisustusvalmis talo tai talopaketti omatoimirakentajalle. Kimara-hirsitalot, -huvilat ja –saunamökit lämpiminä, ekologisina ja juuri sellaisena kuin haluat.

E 1
Kuusamo Hirsitalot Oy
Hirsitalot, -kakkoskodit, -loma-asunnot, -saunat,-aitat ja -autotallit. Myös muuttovalmis hirsitalot!

D 8
Kymen Kattokeskus Oy
Kymen Kattokeskus Oy on kattoremontteihin erikoistunut yritys. Asentajamme ovat aina paikallisia osaajia, 100% suomalaista takuutyötä. Teemme kattoremontteja pienestä kesämökistä isompiin halleihin ja taloyhtiöihin. Meidän kautta saat Ruukin teräs- ja Bendersin tiilikatot sekä kaikki tarvikkeet mitä kattosi tarvitsee.

C 1
Lappeenrannan Energia Oy
Lappeenrannan Energia Oy ja Lappeenrannan Energiaverkot Oy tarjoavat monipuolisen ja kilpailukykyisen valikoiman tuotteita sähköstä vesihuoltoon.

C 1
Lappeenrannan kaupunki – Maaomaisuuden hallinta
Tontit 

C 1
Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
ENNE tarjoaa kuluttajille maksutonta ja luotettavaa energianeuvontaa rakentamiseen, remontointiin, lämmitystapavalintoihin sekä kodin energiankäyttöön ja laitevalintoihin liittyen. Esillä mm. lämpökamera, energiansäästösalkku sekä kirjallista materiaalia. PISARA vesistökunnostushanke.
Lupausten ongintaa, loistavat palkinnot!

B 3
Lappeenrannan Lämpötalo Oy
Maalämpöpumput. ilmavesilämpöpumput, vesikiertoinen lattialämmitys ja lämmöntalteenottojärjestelmät. Lappeenrannan Lämpötalo Oy on 16 vuotta toiminut lämmitykseen erikoistunut yritys Lappeenrannasta. Kaakkois-Suomen alueella olemme suurin lämpöjärjestelmäasentaja ja referensseinä olemme asentaneet yli 4000 lattialämmitystä sekä yli 1000 maalämpöjärjestelmää. Toimialueenamme on koko Suomi.

G 7
Lappeenrannan Omakotiyhdistys Ry
Suomen Omakotiliitto on valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiyhdistykset toimivat paikallisesti - liitto vaikuttaa valtakunnallisesti.

B 16
Lumme Energia Oy
Sähköenergia, aurinkopaneeli- avaimet käteen -paketit, sähköautojen lataus.Lumme Energia on Suur-Savon Sähkön ja  Etelä-Savon Energian sähkön myyntiliiketoiminnot kokoava uuden ajan energiayhtiö.

B 7
Lumon Suomi Oy
Parvekelasit, -kaiteet ja lasiterassit.

D 11 - F 5
Makkosen Pumppu ja Paneli
Uusiutuvan energian tuotteet ja palvelut. 

C 7
Manlahden Metalli
MAN-Paljut, MAN-Laiturit.

C 6a
Media Potentia
Omakoti  lehti, omakotiasujan erikoislehti.

G 3
Mäntyharjun Kärkipyörä Oy
Kärkipyörä on metsän, puutatarhan, ulkoilun ja veneilyn erikoisliike. Palvelemme sekä Lappeenrannassa että Mäntyharjulla. Varusteet kaikkiin vuodenaikoihin.

C 3b
Neorex 
Kevyt Höyrysilitin ja Snack To You Ruistuotteet.

D 11 - F 5
NIBE Energy Systems Oy
NIBE lämpöpumput, HAATO, NIBE ja METRO lämminvesivaraajat. NIBE aurinkosähkö.

B 21
Novart Oy
Suomen suurin keittiökalusteiden valmistaja Novart Oy kuuluu kansainväliseen Nobia-konserniin, joka on johtava keittiökalusteiden valmistaja Euroopassa ja yksi suurimpia koko maailmassa. A la Carte- ja Petra-keittiökalusteiden lisäksi Novartin valikoimaan kuuluvat kylpyhuonekalusteet sekä kodin muut kiinteät säilytyskalusteet.

D 11
NunnaUuni
Takat, liedet, uunit, hellat.

C 4
Oras Oy
Osaavat LVI ammattilaiset
Vesikalusteita.

D 5
Peura Talot Oy
Hirsitalot ja huvilat.

B 12
Pihla – Ikkunat ja ovet/Inwido
Ikkunat ja ovet mittojen mukaan. Pihla – Varmasti hyvä.

C 6
Polarstone Oy
Serpentiinivuolukivi tulisijat, takat leivinuunit, takkaleivinuunit, liesileivinuunit ja mittatilaustulisijat.

D 11 - F 5
PT  Energiaporaus Oy
Maalämpökaivot ja poravesikaivot

A 2
Saimaan Puustelli / Puustelli
Puustelli-keittiöt, kodin kiintokalusteet.

G
Pönttöpalvelu
Saunakulttuuri, Kerkes kiuaskivet.

B 22
Rainmaker
Uskomme, että jokaisessa ihmisessä on valtavasti potentiaalia, jota hoivaamalla ja kasvattamalla, syntyy merkityksellisiä tuloksia ihmiselle ja sen myötä organisaatiolle.

C 2d
Rakennustutkimus RTS Oy
Suomirakentaa.fi on tietosivusto omakotitalo-, mökki- , korjaus- ja ammattirakentajille. Sisältö pohjautuu Rakennustutkimus RTS Oy:n tutkimuksiin sekä alan asiantuntijoihin.

E 0
Rakentajan ABC

Rakentajan ABC tavoittaa rakentajat ja remontoijat, jotka tekevät ostopäätöksiä ja hankintoja liittyen rakentamiseen, remontointiin, sisustamiseen, pihaan ja puutarhaan. Opas auttaa rakentajaa ja remontoijaa rakennusprojekteissa.

B 12
Rau-Kem Oy
Eurosolar aurinkosähköjärjestelmät, Viesmann; energiatehokkaat lämmitys- tai kylmäratkaisut kaikenlaisiin kohteisiin ja kaikille energianlähteille. Pihla ikkunat ja ovet mittojen mukaan. Pihla -Varmasti hyvä.

B 6
RS Ikkuna Oy
Paikallinen PiklasKumppani. Ikkuna- ja ovi-saneerausta laadukkailla kotimaisilla Piklas-tuotteilla sekä autotallin nosto-ovi saneerausta.

A 10
Saimaan Asennus Oy
Saimaan Asennus Oy on erikoistunut lämpöpumppujen myyntiin ja asennukseen. Palveluihimme kuuluu myös kameravalvontajärjestelmät sekä sähkö- ja antenniasennukset.

C 4
Saimaan LVI-yhdistys - Osaavat LVI ammattilaiset

B  11
Samitalo 
Samitalo ja Kareliahallit

B 9
Sievitalo Oy
Muuttovalmis koti.

B 1
Skaala Ikkuna- ja Ovipalvelu Oy
Ikkunoita, ulko-ovia ja sisustusovia.

C 7
Steelpro
Alumiinirunkoportaat.

A 9
Suomen KattoCenter Oy
Kaikkea, mitä kattosi tarvitsee. Peltikatot, tiilikatot, huopakatot, kattopinnoitukset, sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet.

D 11 - F 5
Sunwind Gylling Oy
Mukavuuksia mökille.

B 20
Suomenniemen Säästöpankki
Rahoituspalvelut.

G 6-8
Suomen Luonnonmaalit Oy / TIETOISKUT
Olemme toimineet alalla jo vuodesta 1992 tavoitteenaan tarjota laadukkaiden tuotteiden lisäksi myös erikoisosaamista asiakkaille! Olemme saaneet asiakkailta paljon positiivista palautetta hyödyllisistä neuvoista ja vinkeistä, joita olemme jakaneet  asiakkaillemme. Haluamme taata aina mahdollisimman miellyttävän lopputuloksen asiakkaillemme ja siksi pyrimme ohjeistamaan heitä myös oikeanlaisessa tuotteiden käytössä. Meille on tärkeää, että asiakkaamme ovat tyytyväisiä ja onnistuvat tavoitteessaan, oli projektina sitten maalin sävytys, lattian vahaus, mökin suojakäsittely, homeen poisto tai tervaaminen.

C  5
Suomen Terveysmaailma

D 1
Target Julkaisut Oy
Meillä nykyaikainen sähköinen jakelu kohtaa printtiviestinnän parhaat puolet. Kaikki lehtemme sisältävät automaattisesti myös laajan lehden sähköisen lisäjakelun tarkkaan kohdennetuille ryhmille.

A  13
Termex Eriste Oy
Termex-lisäeristyspalvelu säästää luontoa ja lompakkoa!

D 4
Tiivi
Tervetuloa tutustumaan mullistaviin Tiivi Kristalli ikkuna- ja ovituotteisiin. Asiantuntijamme avulla löydät ratkaisut vaativimpiinkin kohteisiin. Valikoimissamme myös autotalliovet ja liukuovet. Markkinoiden laajimmat takuut. Sertifioitu asennus. Tiivi - enemmän kuin ikkuna!

A 16
T:mi Antero Tiitinen
Voiteet, öljyt.

E 5
Topi-Keittiöt  Oy
Kodin kiintokalusteet - Keittiöön ja koko kotiin, Topilta!

F 5
TOSHIBA Suomi
Lämpöpumput, jäähdytyslaitteet.

G 2
Turner Door Oy
Turner ovet ja ikkunat.

C 4
Vallox Oy
Osaavat LVI ammattilaiset
Markkinoiden parhaat ilmanvaihtokoneet lämmön talteenotolla (energialuokka A+). Blue Sky -ilmanjakojärjestelmä pieneen tilaan, taipuisa ja helppo asentaa. Liesikuvut- ja tuulettimet.

D 3
Verisure Oy
Kodinturvapalvelut.

A 15
Viemäritohtori

Viemärin  sukitus sopii moneen viemäriin.
Teemme viemärin sukituksia valurauta, betoni ja muoviviemäreihin. Viemärihuoltopalvelut.

C 7
Westwood
Puuportaat.

C 7
Zeta design
Teräsrunko portaat.

D 9
Älvsbytalo Oy
Älvsbytalo myy ja valmistaa muuttovalmiita, laadukkaita puutaloja markkinoiden edullisimpaan hintaan.  Talo toimitetaan tilaelementteinä tontille ja muuttamaan pääsee jo 4 viikon kuluttua.