Kaupallinen yhteistyö | STK Rahoitus

Varo kalliita pienlainoja – Näin rahoitusyhtiöt kiertävät pikavippilakia

Varo kalliita pienlainoja – Näin rahoitusyhtiöt kiertävät pikavippilakia

Pienlainoille säädettiin vuonna 2013 korkokatto, jonka mukaan alle 2,000 € lainojen todellinen vuosikorko saa olla enintään 50% + viitekorko. Tämä lakiuudistus pakotti monet vippiyritykset pois markkinoilta, mutta osa yrityksistä toi tilalle uusia tuotteita joustolaina ja tililuotto nimikkeillä.

Joustoluotto toimii siten, että asiakkaalle tarjotaan vähintään 2,000 euron luottotili, josta hän saa nostaa rahaa myös pienempiä summia. Tavallisesti pienlainojen korkokattolaki estäisi korkoja nousemasta kohtuuttoman suuriksi pienien nostojen kohdalla, mutta koska asiakas avaa itselleen 2,000 euron luottotilin, niin korkokattolaki ei enää pädekään.

Tästä syystä joidenkin lainapalveluiden todellinen vuosikorko voi olla rutkasti yli lain salliman 50 prosenttiyksikön ja pahimmillaan se saattaa nousta joidenkin lainapalveluiden kohdalla jopa yli 400 prosentin.

Edullisimmat rahoitusyhtiöiden pienlainat kuitenkin myönnetään selkeästi alle 50 prosentin todellisella vuosikorolla ja oman pankin kautta vakuudettoman pienlainan voi saada jopa alle 13 prosentin vuosikorolla.

Pienlainojen korkoprosenteissa on siis huomattavia eroja, joten lainapaikan valinnan suhteen kannattaa olla tarkkana, etteivät lainan kustannukset pääse yllättämään.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin hakiessasi pienlainaa

Jos tarvitset pienlainaa, niin sinun kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitkä ovat lainan todelliset kustannukset. Yleensä pienlainapalveluiden luottotileihin voi nimittäin liittyä avausmaksu sekä laskutus- ja nostolisät. Eli, vaikka nostaisit avaamaltasi luottotililtä 100 euroa, niin kaikkien kulujen myötä noston hinnaksi voikin yhtäkkiä tulla 200 euroa. Tästä maksetaan lisäksi myös korkoa.

Kaikki nämä kustannukset ovat sisällytetty aina lainan todelliseen vuosikorkoon, jonka mukaan lainoja kannattaa myös vertailla. Muista kuitenkin, että mitä pidempi laina-aika on, niin sitä pienemmältä todellinen vuosikorko näyttää. Muutaman kuukauden mittaisissa lainoissa todellinen vuosikorko voi vastaavasti näyttää korkealta, vaikka laina suhteellisen edullinen olisikin.

Pienlainan voi saada netistä myös edullisesti

Lainapalveluiden valtavan määrän vuoksi, halvimman vaihtoehdon löytäminen voi äkillisessä tilanteessa tuottaa päänvaivaa, etenkin silloin, jos lainaa ei jostain syystä saa oman pankin palvelusta.

Näitä tilanteita varten on onneksi olemassa ilmaisia lainan kilpailutukseen erikoistuneita verkkosivustoja kuten Lainanvälittäjä.fi, jonka tehtävänä on auttaa kuluttajia löytämään edullinen laina netistä.

Lainanvälittäjän kautta voit kilpailuttaa lainoja aina 50,000 euroon asti ja kilpailutuksessa on mukana lukuisia eri rahoitusyhtiöitä ja suomalaisia pankkeja. Lainojen kilpailutus on asiakkaalle aina ilmaista ja yhdellä lainahakemuksella voi saada hetkessä kymmeniä lainatarjouksia.

Lainahakemuksen täyttäminen vie ainoastaan muutaman minuutin ja ensimmäiset lainatarjoukset saapuvat sähköpostiin jo noin vartin kuluttua lainahakemuksen jättämisestä.

Jos sinulla on jo ennestään useita kalliita pienlainoja, niin sinun kannattaa harkita lainojen yhdistämistä, joka myös onnistuu palvelussa. Useiden lainojen yhdistäminen isommaksi lainaksi voi nimittäin säästää kuukaudessa jopa satoja euroja lainan kuluissa.