Kaupallinen yhteistyö | LAPPEENRANNAN ENERGIA OY

Lepolan sähköaseman täysremontti turvaa tuhansien lappeenrantalaisten sähköt

Nykyaikainen arki on lähes täydellisesti riippuvainen sähkönjakelusta. Lappeenrannan Energiaverkot uusii Lepolan sähköaseman, jotta sähkönjakelun toimintavarmuus pysyy hyvänä Lappeenrannan kaupunkialueella.

Lepolan sähköaseman täysremontti turvaa tuhansien lappeenrantalaisten sähköt

Lepolan sähköaseman jo yli 50 vuotta palvelleet laitteistot saavat väistyä modernimman tekniikan tieltä pian alkavassa remontissa. Remontin on määrä valmistua ensi vuoden maaliskuussa, kertoo Lappeenrannan Energiaverkkojen käyttöpäällikkö Antti Lintunen.

Moni havahtuu sähkön välttämättömyyteen vasta, kun sähkönjakelu napsahtaa syystä tai toisesta poikki.

Kaupunkialueella katkoksen syynä on harvoin myrsky tai muu luonnonilmiö, vaan yleensä syylliseksi paljastuu laitevika tai väärästä kohtaa maata kuopaiseva kaivinkone, kertoo Lappeenrannan Energiaverkkojen käyttöpäällikkö Antti Lintunen.

Ilman televisiota tai tuoretta kahvia pärjää moni, mutta suurempia ongelmia tulee hetkessä, jos sähkönjakelun katketessa hissit juuttuvat, kaupat sulkevat ovensa, nettiyhteydet mykistyvät ja kännyköiden käyttämät tukiasemat pimenevät.

Talvella sähköä tarvitaan erityisesti pitämään kodit lämpiminä. Tämä koskee myös kaukolämpökoteja, muistuttaa Lintunen. 
- Kaupungeissa katkokset ovat onneksi aika harvinaisia ja kestoltaan lyhyitä, mutta ne koskettavat helposti tuhansia talouksia, yrityksiä ja laitoksia.

Sähköverkon ylläpitoon miljoonia euroja

Mahdollisimman häiriötön sähköverkko onkin lähes kirjaimellisesti elintärkeä osa nykyaikaista arkea.

Lappeenrannan Energiaverkot investoi tänä vuonna noin kahdeksan miljoonaa euroa sähköverkon uudistamiseen.

Summa on Lappeenrannan Energiaverkkojen verkostopäällikön Jouni Horpun mukaan kasvamaan päin tulevina vuosina. Varat näihin välttämättömiin investointeihin kerätään siirtomaksuina.
- Verkolle lasketaan noin 40 vuoden käyttöikä, jonka jälkeen se on uusittava, jotta sähkönjakelu pysyy vakaana. Toinen syy uusimistarpeelle on se, että sähköverkosta tehdään säävarma eli vähennetään sääilmiöistä johtuvia katkoksia, Horppu selvittää.

Pitkäikäinen Lepola täysremonttiin

Tänä ja ensi vuonna yksi isoimmista yksittäisistä remonttikohteista on Lappeenrannan Lepolan sähköaseman uusiminen. Sen kustannusarvio on noin miljoona euroa.

Lepolan sähköasema on Horpun mukaan toiseksi kriittisin heti Valtakadun aseman jälkeen. Lepolan kautta tulee sähköt yli 7200 kotitaloudelle keskusta-alueella ja kaupungin itäpuolella. Alueella on useita isoja sähkönkuluttajia kuten keskussairaala, oppilaitoksia ja Lappeenrannan Kisapuisto.

Syynä uusimiseen on ikä: Lepolan sähköasema alkoi jakaa sähköä lappeenrantalaisille jo vuonna 1965. Kun kaupunkilaisten sähkönkulutus ajan myötä kasvoi, Lepolassa tehtiin laajennus 1980-luvun loppupuolella.

Horpun mukaan laitteistot ovat nyt tulleet lopullisesti elinkaarensa päähän. Yli 50 vuoden käyttöikää voi pitää poikkeuksellisena.
- Laitteet ovat tähän asti toimineet erinomaisesti kuin vanhat junan vessat. Mutta on selvää, että mekaanisetkin osat väsyvät ja voivat aiheuttaa ongelmia.

Remonttiin varauduttu varajärjestelyillä

Remontti alkaa lokakuussa ja asema otetaan uudestaan käyttöön ensi vuoden maaliskuussa. Remontissa kaikki vanhat sähkönjakelukoneistot puretaan ja niiden tilalle asennetaan uudet.

Horpun mukaan uusien laitteistojen myötä saadaan entistä enemmän mittaustietoa sähköverkon tilasta ja mittaustarkkuus paranee. Sähköyhtiö pystyy näin myös ennakoimaan mahdollisia vikatilanteita paremmin.

Lepolan sähköasemalta katkaistaan sähkönjakelu remontin ajaksi ja alueen talouksiin tulee sähkö muilta asemilta. Lintusen mukaan ennen remontin aloittamista tehdään vielä varautumistoimia, joilla varmistetaan sähkönjakelu.
Varautumisessa on otettu huomioon myös poikkeustilanteet: vaikka kaapeliverkkoon tulisi remontin aikana yksittäinen vika, se aiheuttaa vain lyhyen sähkökatkon.
- Käyttövarmuus on lähes normaalilla tasolla koko remontin ajan, Lintunen sanoo.

Jos sähköt menevät poikki remontista tai mistä tahansa muusta syystä, Lintusen ensimmäinen neuvo on ottaa rauhallisesti. Todennäköisesti vika on jo tiedossa sähköyhtiöllä, jossa sähköverkkoa valvotaan jatkuvasti.

Jos netti toimii, voi häiriötilanteen tarkistaa Lappeenrannan Energian nettisivuilta.
- Katkoksista ilmoitetaan myös tekstiviestillä, jos on rekisteröitynyt Lappeenrannan Energiaverkkojen häiriöpalvelun käyttäjäksi, Lintunen neuvoo.

www.lappeenrannanenergia.fi

Näin varaudut sähkökatkoon
• Pidä kotona helposti löydettävässä paikassa pattereilla toimiva taskulamppu ja patteriradio. Muista tarkistaa patterit säännöllisin väliajoin. 
• Kännykkää varten kannattaa hankkia edullisia vara-akkuja ja pitää ne täyteen ladattuina.
• Tarkista häiriötilanne sähköyhtiön nettisivuilta. Häiriöistä ilmoitetaan myös tekstiviesteillä, jos on rekisteröitynyt häiriöpalvelun käyttäjäksi.
• Häiriötilanteet ovat yleensä sähköyhtiön tiedossa eli niistä ei tarvitse erikseen ilmoittaa.