Kaupallinen yhteistyö | K-Rauta

Valot viimeistelevät kodin – lue asiantuntijan vinkit valaistukseen!

Valot viimeistelevät kodin – lue asiantuntijan vinkit valaistukseen!

Käytännöllinen valaistus sisällä ja ulkona lisää huomattavasti asumisen turvallisuutta ja mukavuutta. Asiantuntija kannustaa valaisemaan aina mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Suomalaisissa kodeissa tarvitaan valaistusta ainakin yhdeksänä kuukautena vuodessa, mutta olemme silti ujoja valaisemaan kodin sisä- ja ulkotiloja.

Siinä missä ruotsalaiset sirottelevat kotiinsa useita valopisteitä, tyytyy suomalainen usein yhteen isoon kattovaloon ja toivoo, että se riittäisi kaikkialle. Tämä ei kuitenkaan ole paras mahdollinen tapa valaista kotia, sanoo suomalaisen valaisinvalmistaja Eulin myyntijohtaja Paavo Ritala.

Ulkovalaistus lisää turvallisuut¬ta. Pimeällä ulkona voi sattua ta¬paturmia, mutta riskit pienenevät hyvän valaistuksen ansiosta.

Valaistuksella on nimittäin ainakin kolme tärkeää tehtävää: valo lisää asumisen turvallisuutta, luo arjen mukavuutta ja tuo kodin parhaat puolet esiin.
- Hyvin suunniteltu ja toteutettu valaistus on paitsi käytännöllinen myös kaunis osa kotia, Ritala tiivistää.

Valitse valo käytön mukaan

Kodin valaistusta suunnitellessa ja uusia valaisimia hankkiessa kannattaa aina miettiä, mitä kotona tehdään ja kuka valoa tarvitsee.

Keittiöön ja harrastetiloihin kaivataan usein enemmän valoa kuin makuuhuoneeseen, mutta toisaalta makuuhuoneessakin voi tarvita kirkasta kohdevaloa, jos siellä luetaan paljon.

Valontarve riippuu myös elämäntilanteesta. Esimerkiksi 60-vuotias tarvitsee keskimäärin kolme kertaa enemmän valotehoa lukemiseen kuin 40-vuotias, Ritala vertaa.
- Kodin valaistusta suunnitellessa kannattaa aina mieluummin varautua ylivalaisuun ja himmentää sitä tarvittaessa.

Hyvällä ulkovalaistuksella voi lisätä pihan käyttöä sekä luoda tunnelmaa.

Ritala neuvoo myös pohtimaan, miltä valo näyttää, kun sitä ei tarvita. Kun valaisin on tyylikäs, se täydentää sisustusta sekä sisällä että ulkona.

Valaistulla pihalla viihtyy pidempään

Ulkovalot ovat olennainen osa pihan turvallisuutta, mutta myös asumisen mukavuutta.
- Samalla tavalla kuin terassilasitus jatkaa terassin käyttöaikaa vuodessa, myös valot lisäävät pihan käyttöä. Kun ulkona on hyvät valot, voivat lapset leikkiä siellä pidempään ja pihalla voi muutenkin viettää enemmän aikaa, Ritala sanoo.

Suomalaisten ujous paljastuu viimeistään ulkovaloissa, sillä niitä käytetään Ritalan mukaan usein liian kainostellen.
- Moni laittaa puutarhaan paljon rahaa, mutta onko siitä sitten iloa, jos se suuren osan ajasta katoaa pimeyteen. Ulkovaloilla luodaan sekä turvallisuutta että näyttävyyttä hyvin helposti.

Led-valot sopivat melkein minne vain

Tällä hetkellä valaistuksen tärkeimmät uutuudet liittyvät led-valoihin, joita löytyy markkinoilta hyvin monenlaisiin tarpeisiin.

Perinteisiin hehkulamppuihin verrattuna erittäin energiatehokkaat ja pitkäikäiset led-valot sopivat sekä ulko- että sisätiloihin. Ledien suosio on kasvanut valikoimien kasvaessa ja hintojen tultua alaspäin.

– Led-valoa voi käyttää lähes mis¬sä tahansa sisällä tai ulkona. Nyky¬ään löytyy myös saunan kuumuu¬teen sopivia led-polttimoita, kertoo Lappeenrannan K-raudan kodin ka-lustamisen osastopäällikkö Juha Huttunen.

Ledejä on saatavilla esimerkiksi paneeleina ja yksittäisinä lamppuina, jolloin niitä voi käyttää vanhoissakin valaisimissa.

Alkuun led-valoista oli tarjolla lähinnä vain hyvin kylmiä sävyjä, mutta nyt tilanne on tyystin toinen.
- Värisävyjä on useita, joista löytyy kyllä jokaiseen makuun sopiva. Tällä hetkellä trendinä näyttävät olevan viileät sävyt kuten muussakin sisustuksessa, Huttunen kertoo.

Tullitie 2-4, puh. (05) 620 811
arkisin 7-20, la 8-18, su 12-18

Kiinnitä näihin huomiota, kun valitset valoja

Turvallisuus. Tarpeeksi tehokas valaistus lisää turvallisuutta. Ulkona kannatta valaista vähintään kulkureitit ja tontinreunat. Ulkovalot on hyvä varustaa liiketunnistimilla.

Mukavuus. Valaistustarpeet riippuvat muun muassa asukkaiden iästä, harrastuksista ja elämäntilanteesta. Sisällä hyvin suunniteltu valaistus muuttuu tunnelman ja käyttötarpeiden mukaan. Ulkona hyvä valaistus lisää ulkotilojen käyttöä.

Ulkonäkö. Kaunis valaisin on osa sisustusta ja kotia sekä ulkona että sisällä. Valoilla voi korostaa kodin ja pihan parhaita puolia.