Kaupallinen yhteistyö | Sähkö-Systema Oy

Asentajan viikko on tehty valokuidusta, johdoista ja kahvista

Lappeenrantalaisen sähköasennusliike Sähkö-Systeman asentajat pitivät viikon ajan päiväkirjaa töistään. Viikkoon mahtui muun muassa katolla kiipeilyä, keittiöremonttia ja tietysti parit pullakahvit.

Antti Mälkösen (vas.) ja Janne
Lallon työaamut alkavat yleensä Sähkö-Systeman toimiston ja varaston kautta,
josta haetaan päivän aikana tarvittavat työkalut ja tarvikkeet autoon mukaan.
Antti Mälkösen (vas.) ja Janne Lallon työaamut alkavat yleensä Sähkö-Systeman toimiston ja varaston kautta, josta haetaan päivän aikana tarvittavat työkalut ja tarvikkeet autoon mukaan.

Heikkovirtavastaava Antti Mälkönen

Maanantai

Työviikko alkaa yleensä kello 7 konttorilta, jossa juodaan porukalla aamukahvit. Meillä on siitä erilainen firma, että pomot keittävät kahvit konttorille valmiiksi. Välillä on pullaakin.

Aamulla käydään läpi myös päivän ja viikon tulevaa ohjelmaa ja vastataan asiakkaiden sähköposteihin. Muuten työ on vapaata ja päivien sisällöt saa suunnitella hyvin itsenäisesti.

Tänään on kaksi antenniasennusta: toinen Saimaanharjulla ja toinen Vainikkalassa. Näitä riittää etenkin vanhemmissa taloissa, joissa antennijärjestelmät voivat olla helposti yli 30 vuotta vanhojakin. Yleensä asiakas soittaa, että kuva on alkanut pätkiä. Sille etsitään sitten syytä. Ennen ensi talven olympialaisia keikkoja riittää varmasti taas paljon.

Tiistai

Auto on yksi tärkeimpiä työvälineitä, sillä sen mukana kulkee kaikki työssä tarvittava. Joka aamu ennen tien päälle lähtöä tarkistan, että autossa on varmasti kaikki työkalut ja tarvikkeet. Täydennystä haetaan tarvittaessa firman varastolta tai tukusta.
Päivän urakkana on Lappeenrannan keskussairaalan työmaalla tehtävä kaapelinvaihto. Tällaiset työt ovat siistejä sisätöitä. Toisinaan uudiskohteissa menee päivä tai pari, toisinaan useita viikkoja.

Keskiviikko

Päivä kuluu atk-kaapeleiden kytkemis- ja mittaustöissä lappeenrantalaisyrityksessä. Päivän päätteeksi teen konttorilla vielä paperihommia, kun kirjaan mittaustulokset talteen.

Torstai

Työni paras puoli on sen vaihtelevuus. Tänään työmaisemat ovat kohdillaan, kun teen valokuituasennuksia rantasaunalla. Olen erityisen kiinnostunut heikkovirtatöistä eli juuri tällaisista asennuksista.

Perjantai

Tänään on jälleen antenniasennustöitä rintamamiestaloissa, joten käyn aamulla vuokraamassa ensimmäisenä nostimen. Näin työ on turvallisempaa ja myös nopeampaa. Töitä tehdään säällä kuin säällä, joten autossa on aina myös sadevarusteet, jos sattuu sade yllättämään.

Pyrin lopettamaan työt kello 15.30 mennessä, jotta ehdin hakea lapset pois päiväkodista. Vapaa-aika kuluu nykyisin hyvin pitkälti lasten ja heidän harrastustensa parissa. Se on hyvää vastapainoa työlle.

Antti Mälkönen on erikoistunut valokuitutöihin. Asennuksen jälkeen tarkistetaan, että data liikkuu kaapeleissa kuten pitääkin.

Sähköasentaja Janne Lallo

Maanantai 

Aamukahvien ja palaverien jälkeen on aika suunnata viikon ensimmäiseen kohteeseen eli kerrostalon lämmönjakohuoneen kiertovesipumpun vaihtoon. Päivän teemana tuntuu olevan vesi, sillä seuraavana työlistalla on lämminvesivaraajan sähkötyöt lappeenrantalaiskodissa. Iltapäivällä ennätän vielä purkamaan keittiöremonttikohteeseen vanhat sähköt pois.

Tiistai ja keskiviikko

Teen suurimman osan työstäni yksityisissä kodeissa. Niissä on mielenkiintoista työskennellä, sillä kahta samanlaista kohdetta ei tule vastaan. Uudiskohteiden lisäksi on paljon remonttikohteita, esimerkiksi rintamamiestalojen vanhojen sähköjen uusimista. Joskus valitettavasti näkee myös aikamoisia tee-se-itse-viritelmiä, jotka voivat olla oikeasti tosi vaarallisia.

Tiistai ja keskiviikkona teen uuden omakotitalon työmaalla sähköjohdotusta ja rasiointia. Koko talon sähkötyöt vaativat 130–200 työtuntia talon koosta ja varustetasosta riippuen.

Torstai

Talventulo näkyy näissäkin töissä: tänään asennan autonlämmitystolppia. lltapäivä menee sauna- ja kylpyhuoneremontin sähkötöissä eli vanhan kiukaan irrotuksessa ja uuden asennuksessa sekä valojen ja pistorasioiden asennuksessa. Imatralaisessa maalaistalossa tarjottiin kahvit ja karjalanpiirakat vielä kaupan päälle. Oli erityisen mukava reissu.

Perjantai

Tänään palaan maanantaina aloittamalleni työmaalle eli keittiöremontin pariin. Kohteessa työt ovat edenneet tällä välin niin, että pääsen tekemään sähkötyöt loppuun eli asentamaan hellat, työtasojen pistorasiat ja muut tarpeelliset. Toisten urakoitsijoiden kanssa soitellaan ja sovitellaan töitä aina parhaan mukaan. Yleensä perjantaisin on jo hyvin tiedossa, mitä seuraavalla viikolla teen.

Janne Lallo tekee sähköasennuksia usein yksityiskodeissa. Uuden omakotitalon sähköasennuksiin varataan aikaa yleensä reilusti yli 100 tuntia.

Yläniitynkatu 22, 53550 Lappeenranta
040 4807608

• Sähkö-Systema Oy on perustettu vuonna 2011. Yritys työllistää 13-16 henkilöä.

• Yritys palvelee erilaisissa sähköasennustöissä Lappeenrannassa, Savitaipaleella ja ympäristökuntien alueella. Palvelua saa myös venäjäksi.

• Palveluihin kuuluu mm. sähköurakointi ja -suunnittelu, sähkövikojen korjaaminen, antenni- ja teleurakointi, valokuituhitsaukset ja mittaukset, ilmalämpöpumppuasennukset, rikosilmoitusjärjestelmät ja kameravalvonta, sähkölaitelämpökuvaukset ja aurinkosähköjärjestelmät.