Kaupallinen yhteistyö | Kiinteistomaailma

Paras koti on aina kompromissi – lue kiinteistönvälittäjien vinkit,kuinka löydät sopivan kodin

Paras koti on aina kompromissi – lue kiinteistönvälittäjien vinkit,kuinka löydät sopivan kodin

Uutta kotia etsiessä tasapainoillaan aina rahan, ajan ja eri vaihtoehtojen välillä. Lappeenrannan Kauppakadun Kiinteistömaailman yrittäjät Taina Uski ja Mikko Väisänen kannustavat lähtemään asuntokaupoille ennakkoluulottomasti.

Kun uusi koti kutkuttelee haaveissa, kannattaa olla sopivasti nopea, sopivasti ennakkoluuloton ja sopivasti tarkka, neuvovat Lappeenrannan Kauppakadun Kiinteistömaailman yrittäjät Taina Uski ja Mikko Väisänen.

Kodin pintojen ei kannata antaa hämätä suuntaan tai toiseen. Tässä Lappeenrannan Marjankadulla sijaitsevassa taloyhtiössä on tehty suurin osa isoista remonteista, ja pintaremontilla retrokodista saa varmasti mieleisensä, sanovat Lappeenrannan Kauppakadun Kiinteistömaailman yrittäjät Mikko Väisänen ja Tanja Uski.

Heillä on pitkä kokemus asuntokaupasta ja siitä, kuinka siinä tasapainoillaan kerta toisensa jälkeen rahan, ajan ja eri vaihtoehtojen välillä. Uski ja Väisänen painottavat, että aina lopulta kyse on hyvästä kompromissista.
- Asuntokaupat lähtevät aina tarpeesta, jonka täyttämiseksi tehdään joitakin myönnytyksiä. Täydellistä ei saa edes itse tekemällä, huomauttaa Väisänen.

Tarkista varat ja myy entinen

Mistä sitten kannattaa aloittaa, kun asuntokuume ryöpsähtää päälle? Väisäsen ja Uskin vastaus on selvä: rahasta. Ensimmäisenä työlistalla on siis soitto omaan pankkiin.
- Näin saa hyvät suuntaviivat sille, mihin rahoitusta saa. Varsinaisen pankkien kilpailutuksen ehtii tehdä senkin jälkeen, Uski neuvoo.

Jos asuu jo omistusasunnossa, seuraava askel on sen myyminen. Mahdollisuuksien mukaan se kannattaa tehdä jo ennen kuin uusi koti on kiikarissa.
- Ostajan kannalta neuvottelutilanne on paras, jos voi tehdä suoran tarjouksen. On myös hyvä, jos on tarvittaessa valmis tekemään välimuuton vanhan ja uuden kodin välissä, Väisänen sanoo.

Ennakkoluuloton voi löytää helmen

Sitten on vuorossa kenties vaikein, mutta myös mielenkiintoisin vaihe uuden kodin etsimisessä: ennakkoluulojen unohtaminen.

Väisänen ja Uski kannustavat tutustumaan avoimin mielin sellaisiinkin asuinalueisiin, jotka tuntuvat vierailta ja käymään kohteissa, jotka eivät nettikuvien perusteella vielä viehätä täysillä.
- Kokonainen asuinalue saattaa leimautua vain yhden rauhattoman talon perusteella. Tai kodin vihreät keittiökaapit saattavat kuvissa näyttää pahalta, mutta osoittautua aivan muuksi paikan päällä, Uski sanoo.

Tärkeintä on miettiä, miten arki sujuisi uudessa kodissa: onko tilaa tarpeeksi, ovatko tarvittavat palvelut lähellä ja miten kulkeminen itselle tärkeisiin paikkoihin onnistuu.

Väisäsen mukaan keskustakodit ovat tällä hetkellä kysytyimpiä, mutta onni voi löytyä yhtä hyvin myös muutaman kilometrin päästä. Palveluita kaipaavalle täysosuma voi olla esimerkiksi Lauritsala ja Sammonlahti, jossa kaikki tarpeellinen on lähellä lähes samaan tapaan kuin keskustassakin.
- Lappeenrannassa peruspalvelut eivät oikeasti ole ikinä kaukana, Uski muistuttaa.

Ja lopuksi hiukan malttia

Kun ihastuttava kohde on löytynyt, tarvitaan lopuksi ripaus malttia. Asunnonostajan kannattaa aina katsoa kirjaimellisesti pintaa syvemmälle. Kodin siistit pinnat voivat kertoa hyvin pidetystä asunnosta, mutta ne voivat yhtä hyvin myös hämätä.

Omakotitaloihin tehdään nykyisin käytännössä aina kuntotarkastus, osakehuoneistoihin kosteusmittaus.
- Kauniiseen keittiöön ei kannata ihastua, vaan aina pitää ottaa selvää kodin tehdyistä ja tulevista remonteista sekä taloyhtiössä yhtiön taloudellisesta tilanteesta. Jos luvut tuntuvat vierailta, kiinteistönvälittäjä auttaa niiden tulkitsemisessa. Hän on olemassa ostajaa varten, Väisänen kannustaa.

Lopulta kyse on järjen ja tunteen yhteispelistä, niiden sopivasta kompromissista.
- Kyllä välittäjä aika usein huomaa jo katseesta, kun ihastus ja sitä myöten kauppa syntyy, Väisänen hymyilee.

Kauppakatu 53, 53100 Lappeenranta
Puh. 010 423 8500
lpr.kauppakatu@kiinteistomaailma.fi
https://www.kiinteistomaailma.fi/lappeenranta-kauppakatu-53

Muista ainakin nämä asuntokaupoilla

Aloita ajoissa. Tarkista pankista rahoitus ja myy nykyinen omistusasuntosi. Näin olet ostajana neuvottelutilanteessa yleensä vahvoilla.

Pohdi sijaintia. Mieti ennen kaikkea arjen sujuvuutta, älä niinkään asuinalueen mainetta. Asunnon sijainti vaikuttaa myös hintaan. Samalla rahalla, jolla Lappeenrannan keskustasta saa siistikuntoisen yksiön, voi saada muutaman kilometrin päästä neljä huonetta ja keittiön.

Ole huolellinen. Tarkista tehdyt ja tulevat remontit sekä taloyhtiöissä yhtiön taloudellinen tilanne. Kiinteistönvälittäjä auttaa tarvittaessa lukujen tulkitsemisessa.

Luota omaan vaistoon. Muista, että olet ostamassa kotia itsellesi, et lähisukulaisellesi. Kuuntele sopivassa määrin läheisten vinkkejä ja ohjeita, mutta luota aina lopulta eniten omaan mielipiteeseesi.