Kaupallinen yhteistyö | ASUNTO JA RAKENTAJA ´18 MESSUT

Oma talo haaveissa? Lue asiantuntijan vinkit, joiden avulla vältät monta rakentamiseen liittyvää ongelmaa

Olipa rakennusprojekti iso tai pieni, hyvä suunnittelu kannattaa aina. Lue diplomi-insinööri Anne-Maria Jussilan neuvot pientalon rakentamisesta haaveileville!

Rakentajan kannattaa aina satsata hyvään suunnitteluun. Sen myötä
kodista tulee toimiva ja myös budjetissa pysyminen helpottuu.
Rakentajan kannattaa aina satsata hyvään suunnitteluun. Sen myötä kodista tulee toimiva ja myös budjetissa pysyminen helpottuu.

1. Haluaisin rakentaa oman talon. Mistä kannattaa aloittaa?

Jos tontti on hankittuna, kannattaa ennen varsinaisen suunnittelun aloittamista istahtaa oman perheen kanssa miettimään, millaisia tiloja ja miten suuria tarvitaan. Mieti samalla myös rahoitusta ja budjettia. Talotoimittajien valmiit tyyppipohjat ovat myös tutustumisen arvoisia, sillä talot ovat ammattilaisten suunnittelemia, keskeiset ratkaisut on valmiiksi mietitty ja suunnittelun kustannukset ovat pääosin tyyppitalon hinnassa.

Suunnitelmat kannattaa tehdä todella huolella, sillä tehtyjen ratkaisujen kanssa joutuu elämään pitkään ja muutosten teko jälkikäteen on hankalaa, usein jopa mahdotonta.

2. En ole ennen rakentanut oikeastaan mitään ja projekti tuntuu suurelta. Uskaltaako siihen ryhtyä?

Huolimatta siitä, onko kokemusta rakentamisesta vai ei, kannattaa yhteistyökumppaneiksi valita luotettavat tekijät. Rakentajan tärkeimmät edunvalvojat rakentamisen aikana ovat pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja, jotka voivat olla sama henkilö. Laki edellyttää pätevää pääsuunnittelija, joka muuttaa haaveet ja toiveet asianmukaisesti mitoitetuiksi suunnitelmiksi ja hän vastaa, että kaikki rakentamiseen liittyvät suunnitelmat muodostavat keskenään toimivan kokonaisuuden. Vastaava työnjohtaja taas vastaa rakentamisen toteutuksesta. Rakentamisessakin ”hyvä kello kauas kuuluu” eli kannattaa pitää korvat auki ja kysellä tutuilta kokemuksia ja pyytää urakoitsijoilta tietoja heidän edellisistä kohteistaan.

Oman talon rakentaminen tai rakennuttaminen on mahdollisuus saada omalle perheelle unelmien koti, eikä tarvitse tyytyä vain likimain sopivimpaan. Omakotitalo on keskiarvoisesti kaikkein edullisin rakentaa ja asua, se on toimivin ja viihtyisin asumismuoto, se on laadultaan ja varusteiltaan paras ja siinä on kaikkein vähiten virheitä.

Jos uskallusta tai aikaa ei omatoimiseen rakentamiseen ole, oman uuden talon saa toki muutenkin ja helpommalla, esimerkiksi ostamalla talon tontteineen, rakennuttamalla valmiiksi urakoitsijalla, rakentamalla talopaketista tai rakennuttamalla muuttovalmiin talopaketin tai aivan valmiin.

3. Pelkään, etten osaa suunnitella toimivaa kotia vuosiksi eteenpäin. Mihin asioihin kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota?

Kun rakentajilta kysytään muutaman vuoden asumisen jälkeen mitä he muuttaisivat talossaan, jos saisivat tehdä suunnitelman uusiksi, nousee harmittavimmiksi asioiksi liian pienet säilytystilat sekä ahtaat kodinhoitotilat, kylpyhuone ja usein myös keittiötilat ja -kalusteet.

Rakennusvaiheessa arvokas rakennusoikeus halutaan usein käyttää hyödyksi tärkeämmissä asumiskäyttöön tarkoitetuissa huonetiloissa, jolloin säilytystilat unohdetaan. Kannattaa siis miettiä, missä säilytetään urheiluvälineet, matkalaukut, jääkiekkokassit ja kenties erikoisemmat isoa tilaa tai omaa rauhaa vaativat harrastevälineet. Tällöin kellari tai yläkerta on usein hyvä ratkaisu.

Hyvä olisi miettiä myös tulevaisuutta hieman pidemmälle, jos ja kun elämäntilanne muuttuu. Pääasuinkerrokseen kannattaa sijoittaa keittiön, olohuoneen, kodinhoitotilan ja pesutilojen lisäksi ainakin yksi makuuhuone, jossa on riittävästi kaappitilaa ja varastotilaa. Hyvien tilaratkaisujen lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää esteettömyyteen, helppokulkuisuuteen ja turvallisuuteen, toimivuuteen ja myös asunnon hoidettavuuteen.

Talon rakennusteknisen suunnittelun lisäksi huomioi myös talon energiatekniikka ja talon tärkein rakennusosa eli sisäilma. Laadukas ilmanvaihto takaa puhtaan, raikkaan sisäilman vaikuttaen asumisviihtyvyyteen, rakenteiden turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen.

4. Budjetin ylittyminenkin arveluttaa. Miten sen voisi estää?

Tärkeintä on hyvä ennakkosuunnittelu ja suunnitelmissa pitäytyminen, sillä kaikki muutokset ja muutostyöt maksavat.

Hyvä suunnittelija maksaa itsensä rakentamisessakin takaisin. Pientalon suunnittelu on arkkitehtonisesti yhtä vaativa tehtävä kuin mikä muu tahansa suurempi kohde.

Suunnittelijalla on vastuu tilaajansa euroista ja siksi suunnittelijan on syytä suhtautua vakavasti hankkeeseen ja selvittää perheen tarpeet. Hyvällä suunnittelijalla on pätevyyden ja kokemuksen lisäksi hyvät suhteet rakennusvalvontaviranomaisiin. Hän tuntee säännöt ja säädökset. Ammattilaista kannattaa käyttää myös kaluste- ja valaistussuunnittelussa sekä tarjousten vertailussa.

On sanomattakin selvää, että kokenut suunnittelija ratkaisee asiat nopeasti ja säästää näin aikaa ja rahaa. Suosiota saaneet tyyppiratkaisut ovat hyväksi koettuja ja ammattitaidolla suunniteltuja sisältäen arkkitehtityön ohella rakennesuunnitelmat ja usein valmiit ratkaisut myös muun muassa talotekniikkaan.

Suunnitteluvaiheessa voi karsia kalliita muotioikkuja, ylimääräisiä kulmia ja nurkkia. Talotehtaiden valmiit ratkaisut säästävät suunnittelukustannuksia. Kosteat tilat ovat neliöhinnaltaan kalliita, joten niiden koko ja sijoittelu samaan ryhmään vaikuttavat sekä työ- että materiaalikustannuksiin.

Kustannuksia laskee myös kalusteiden laatutason alentaminen tai materiaaleista tinkiminen. Rakentaja voi säästää jopa 50 000 euroa tekemällä itse sekä hoitamalla hankintoja ja suunnittelua. Lämmitysjärjestelmän valinnassa voi rakentamishetkellä säästää euroja, mutta pitkällä tähtäimellä kalliimman valinnalla voi säästää käyttökustannuksista sijoitetut eurot takaisin.

Säästöjä saa myös esimeriksi kilpailuttamalla ja keskittämällä hankintoja sekä käyttämällä omaa puutavaraa. Talon tilasuunnittelussa, energiatehokkuudessa tai sisäilman laadussa ei kannata säästää.

5. Kuinka kauan taloprojektiin olisi hyvä varata aikaa?

Rakentamisen toteutus kestää keskimäärin kymmenen kuukautta, avaimet käteen -rakentaminen noin kahdeksan kuukautta. Esimerkiksi valmistaloratkaisuja on tarjolla paljon ja niistä löytyy monia hyvin nopeastikin pystytettäviä taloja, jotka kokonaiskustannuksiltaan ovat edullisia.

Ennen varsinaista rakentamista on suunnitteluvaihe, joka perheestä ja tapauksesta riippuen voi vaihdella huomattavastikin, mutta ainakin vuosi kannattaa varata koko projektille aikaa. Haaveilun ja hahmottelun voi aloittaa jo paljon aikaisemmin!

6. Milloin olisi paras aika rakentaa?

Kevät ja kesä ovat rakentamisessa perinteisesti kiireisintä aikaa. Tänä päivänä suuri osa omakotitaloista rakennetaan jonkinasteisina talopaketteina ja kasataan elementeiksi säältä suojassa tehtaan tiloissa, joten rakentamisen ajankohdalla ei ole niin isoa merkitystä.

Miten tahansa talo tehdäänkään, tärkeätä on huolehtia, etteivät rakenteet pääse kostumaan, vaan rakennus saadaan säältä suojaan nopeasti. Keväällä ja kesällä on paikallarakentajan hankalampi saada ammattimiehiä, kun ”kaikki muutkin” rakentavat, siksi talvirakentaminen puoltaa myös paikkaansa. Materiaalitoimittajilla ja kaupoilla on myös ns. talvialennuksia, joilla rakentamista pyritään vauhdittamaan myös silloin.

7. Mistä voin kysyä lisää neuvoja?

Oman kunnan rakennusvalvontaviranomaiset on erinomainen tietolähde esimerkiksi rakennuspaikan valintaan, määräyksiin ja rajoituksiin liittyvissä kysymyksissä. Kaava voi määritellä valmiiksi muun muassa kerrosluvun, kattokaltevuuden, julkisivumateriaalin, värin ja tietysti rakennusoikeuden, eli kuinka ison talon tontille voi rakentaa. Suunnitelmat ja asiakirjat kannattaa ennakkotarkistuttaa ennen virallisen luvan jättämistä.

Tietoja saa netistäkin hyvin paljon, mutta toki sieltä löytyy myös virheellistä tietoa. Hyvä tietolähde on suomirakentaa.fi-sivusto, josta saa puolueetonta tietoa sekä rakentamisesta että korjaamisesta. Sivustolta saa tilata myös Valintaoppaita, jotka helpottavat päätöksentekoa ja valintoja. Sieltä löytyy myös tietoa mm. kaikista merkittävistä talotehtaista ja materiaalivalmistajista.

Anne-Maria Jussila työskentelee Rakennustutkimus RTS Oy:ssä. Hänellä on 35 vuoden kokemus pientalorakentamiseen liittyvästä tiedottamisesta ja neuvonnasta.

Lisää kiinnostavaa tietoa ja inspiraatiota rakentamiseen löydät Asunto & Rakentaja -messuilta Lappeenrannassa 27.–28.1.2018. Lue lisää messuista tästä: www.pohjolanmessut.fi/

Asunto & Rakentaja ´18 messujen näytteilleasettajat ja tuotteet:

D 6
Access Home Electronics Oy
Platinum kotihälyttimet ja kameravalvonta. Elektroniset lukitusjärjestelmät

E 1
Ahti Suokas Oy
Hirsiset omakotitalot, muuttovalmiit talot, loma-asunnot, saunat, aittarakennukset jne.

D 7
Ainoakoti
Ainoakodin kolme erilaista tapaa tehdä unelmistasi totta: muuttovalmis koti, sisustusvalmis talo tai talopaketti omatoimirakentajalle

B 2
Bauer Watertechnology Oy
Bauer Watertechnology Oy on kemikaalittomaan vedenkäsittelyyn erikoistunut yritys. Bauer Pipejet on kemikaaliton, alkuperäiset kivennäisaineet vedessä säilyttävä vedenkäsittelylaite, joka sopii sekä lämmitys-, jäähdytys- että käyttövesijärjestelmiin. Hankkimalla Bauer-vedenkäsittelylaitteen parannat rakennuksen energiatehokkuutta ja asumisviihtyvyyttä, lisäät jälleenmyyntiarvoa sekä säästät selvää rahaa ja samalla myös ympäristöä.

B 8
Atlantic Suomi / Costella Oy
Erilaiset lämmitysjärjestelmät. Mm. Atlantic lämmitysratkaisut uusiin ja lämpöremontoitaviin kohteisiin, myös rivi- ja pienkerrostaloihin tai liikekiinteistöihin. Cooper & Hunter ilmalämpöpumppu uutuudet, esim. Testivoittaja VIP, jonka kaksivaiheinen kompressori on tehokas vielä -30°C pakkasellakin. Uutuus vuodelle 2017 Atlantic Kimeo öljykondenssikattila ja Multiheater Eco, joka on poistoilmalämpöpumpun periaatteella ja hyvällä hyötysuhteella toimiva lisälämmönlähde talon varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalle. Erityisesti vanhoihin rakennuksiin sopiva energiansäästäjä.

G
Babyständeri Oy
Suomalainen tuoteinnovaatio; taapero- ja vaippaikäisen lapsen pesuun ja hoitoon!

F 1
CWN Direct Oy
Monitoimipesuri. Kolmivaiheinen pesumenetelmä: Vesi – Imu – Höyry sopii kaikille pinnoille ja on hellävarainen myös herkimmille tekstiileille. Dolphin on markkinoiden ainoa kotikäyttöön tarkoitettu yhdistelmäpesuri.

F 5
Debe Suomi Oy
Pora- ja vesikaivopumput, veden suodatus.

A 6
Ekovilla Oy 
Puukuitueriste uusiutuvista luonnonvaroista.

E 3 
Elisa Oyj
Elisan operaattorituotteet ja palvelut.

D 11 - F 5 
ETEC Automation 
Sähkö-Automaatio-ICT-Energia-Kylmä. Asennuspalvelut ja huoltopalvelut.

A 13
Etelä-Karjalan Eriste Oy 
Rakennuseristämisen asiantuntija.

C 1
Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy
Jätehuoltopalvelut. Tiedotus ja neuvonta.

D 2
Etelä-Karjalan Pelastuslaitos
Tietoa paloturvallisuudesta sekä pelastuslaitoksen toiminnasta. Valistuspaloauto lapsille.

A 12
Etelä-Saimaan Monialapalvelut
Savorak laiturit, piharakennukset.

B 18
Finnlamelli Oy
Finnlamelli Oy valmistaa korkealaatuisia ja yksilöllisiä omakotitaloja, vapaa-ajan asuntoja ja projektikohteita lamellihirrestä.

C 7
Fontano 
Kierreportaat.

B 22
Fortum
Aurinkopaneelit, energiansäästöpalvelut ja sähkösopimukset.

C 4 
Geberit / IDO Kylpyhuone - Osaavat LVI ammattilaiset
WC:t, kylpyhuonekalusteet.

D 11- F 5
HEATCO Oy
Lattialämmitys, ilmastointilaitteet.

C 6 a
Hohto-keittiöt Oy
Keittiökalusteet.

B 10
Hormipartio Oy
Savu,- ilma- ja öljypoltinhormien saneeraustyöt. Teemme hormisaneeraukset ”avaimet käteen” – periaatteella.

D 11-F 5
HärmäAir 
Valmispiiput.

C 8
Ideal-Keittiöt Lappeenranta
Ideal on uusi palvelukokonaisuus, jossa yhdistyvät pitkä kokemus, asiantuntijuus sekä kyky löytää asiakkaan tarpeisiin sopivat laadukkaat keittiöratkaisut kilpailukykyisellä hinnalla.

C 6 d
Imatran Lämpö Oy 
Imatran Lämpö Oy vastaa kaukolämpö- ja maakaasutoiminnoista suunnittelemalla, rakentamalla ja ylläpitämällä kaukolämmön tuotantolaitoksia ja lämpöverkostoja sekä maakaasun jakeluverkostoja. Toiminta-ajatuksena on turvata kilpailukykyiset energiavaihtoehdot imatralaisille maakaasun ja kaukolämmön jakelun avulla toiminta-alueillaan.

C 3
Insinööritoimisto Geocom Oy
Lentokentäntie 47 A, 53600 LAPPEENRANTA 
Insinööritoimisto Geocom Oy monipuolinen Infra-alan palveluita tuottava insinööritoimisto. mm. pohjatutkimukset, mittaus- ja laadunvalvontapalvelut.

F 3
JK Ovet  
Autotallin ovet, teollisuusovet, oviautomatikka, ovet, ikkunat.

G 12-14
Joensuun Sänkytehdas Oy - Unikeidas
Kotimaiset premium sängyt.

B 17
Jukkatalot Oy 
Muuttovalmiit valmistalot ja talopaketit.

A 5
Kaakkois-Suomen Lämpö Oy
IVT Maalämpö, Ilmavesilämpö- ja ilmalämpöpumput, RBM lattialämmitys, Mitsubishi ilmalämpöpumput ja ilmavesilämpöpumput, Scanoffice lämpöpumput.

C 7
Kaakon Porrastalo
Westwood puuportaat, Steelpro alumiinirunko portaat, Fontano kierreportaat, Zeta design teräsrunko portaat, lasikaidejärjestelmät.

A 4
Karelia Ikkuna Oy 
Valmistamme korkealaatuisia kotimaisia MSE-ikkunoita. Kaksipuitteisten puu-alumiini-ikkunoiden valmistuksessa käytämme pitkälle automatisoituja tuotantolinjoja.  Karelia Ikkunat tuovat asuntoihin valoisuutta, viihtyisyyttä ja energiatehokkuutta.

A 1
Kastelli-talot Oy
Kastellin talo- ja huvilapaketit.

B 3
Kauppapiste Ky
Aroma Sense tuotteet: suihkupäät, geelipatruunat ym. tuotteet.  Aroma Sense -suihkupäät ovat voittaneet suihkuvertailuja maailmanlaajuisesti. Aroma Sense -suihkupäällä tuotte luksusta arkeen säästäen ihoa, hiuksia ja vettä.

B 21
Keittiömaailma Lappeenranta
Keittiöt ja kodin muut kiintokalusteet. Kotimaiset A la Carte-, ja Petra-keittiökalusteet.

D 7
Kimara 
Kimara-hirsitalot, -huvilat ja –saunamökit lämpiminä, ekologisina ja juuri sellaisena kuin haluat.

A 14
Kontiotuote Oy 
Kontio Hirsitalot- ja huvilat.

D 7
K-Rauta Rautapertti
Ainoakodin kolme erilaista tapaa tehdä unelmistasi totta: muuttovalmis koti, sisustusvalmis talo tai talopaketti omatoimirakentajalle. Kimara-hirsitalot, -huvilat ja –saunamökit lämpiminä, ekologisina ja juuri sellaisena kuin haluat.

E 1
Kuusamo Hirsitalot Oy
Hirsitalot, -kakkoskodit, -loma-asunnot, -saunat,-aitat ja -autotallit. Myös muuttovalmis hirsitalot!

D 8
Kymen Kattokeskus Oy
Kymen Kattokeskus Oy on kattoremontteihin erikoistunut yritys. Asentajamme ovat aina paikallisia osaajia, 100% suomalaista takuutyötä. Teemme kattoremontteja pienestä kesämökistä isompiin halleihin ja taloyhtiöihin. Meidän kautta saat Ruukin teräs- ja Bendersin tiilikatot sekä kaikki tarvikkeet mitä kattosi tarvitsee.

C 1 
Lappeenrannan Energia Oy
Lappeenrannan Energia Oy ja Lappeenrannan Energiaverkot Oy tarjoavat monipuolisen ja kilpailukykyisen valikoiman tuotteita sähköstä vesihuoltoon.

C 1
Lappeenrannan kaupunki – Maaomaisuuden hallinta
Tontit 

C 1
Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
ENNE tarjoaa kuluttajille maksutonta ja luotettavaa energianeuvontaa rakentamiseen, remontointiin, lämmitystapavalintoihin sekä kodin energiankäyttöön ja laitevalintoihin liittyen. Esillä mm. lämpökamera, energiansäästösalkku sekä kirjallista materiaalia. PISARA vesistökunnostushanke.
Lupausten ongintaa, loistavat palkinnot!

B 3
Lappeenrannan Lämpötalo Oy
Maalämpöpumput. ilmavesilämpöpumput, vesikiertoinen lattialämmitys ja lämmöntalteenottojärjestelmät. Lappeenrannan Lämpötalo Oy on 16 vuotta toiminut lämmitykseen erikoistunut yritys Lappeenrannasta. Kaakkois-Suomen alueella olemme suurin lämpöjärjestelmäasentaja ja referensseinä olemme asentaneet yli 4000 lattialämmitystä sekä yli 1000 maalämpöjärjestelmää. Toimialueenamme on koko Suomi.

G 7
Lappeenrannan Omakotiyhdistys Ry
Suomen Omakotiliitto on valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiyhdistykset toimivat paikallisesti - liitto vaikuttaa valtakunnallisesti.

B 16
Lumme Energia Oy
Sähköenergia, aurinkopaneeli- avaimet käteen -paketit, sähköautojen lataus.Lumme Energia on Suur-Savon Sähkön ja  Etelä-Savon Energian sähkön myyntiliiketoiminnot kokoava uuden ajan energiayhtiö.

B 7
Lumon Suomi Oy 
Parvekelasit, -kaiteet ja lasiterassit.

D 11 - F 5
Makkosen Pumppu ja Paneli 
Uusiutuvan energian tuotteet ja palvelut. 

C 7
Manlahden Metalli
MAN-Paljut, MAN-Laiturit.

C 6a
Media Potentia 
Omakoti  lehti, omakotiasujan erikoislehti.

G 3
Mäntyharjun Kärkipyörä Oy 
Kärkipyörä on metsän, puutatarhan, ulkoilun ja veneilyn erikoisliike. Palvelemme sekä Lappeenrannassa että Mäntyharjulla. Varusteet kaikkiin vuodenaikoihin.

C 3b
Neorex 
Kevyt Höyrysilitin ja Snack To You Ruistuotteet.

D 11 - F 5
NIBE Energy Systems Oy
NIBE lämpöpumput, HAATO, NIBE ja METRO lämminvesivaraajat. NIBE aurinkosähkö.

B 21
Novart Oy
Suomen suurin keittiökalusteiden valmistaja Novart Oy kuuluu kansainväliseen Nobia-konserniin, joka on johtava keittiökalusteiden valmistaja Euroopassa ja yksi suurimpia koko maailmassa. A la Carte- ja Petra-keittiökalusteiden lisäksi Novartin valikoimaan kuuluvat kylpyhuonekalusteet sekä kodin muut kiinteät säilytyskalusteet.

D 11
NunnaUuni
Takat, liedet, uunit, hellat.

C 4
Oras Oy 
Osaavat LVI ammattilaiset
Vesikalusteita.

D 5
Peura Talot Oy
Hirsitalot ja huvilat.

B 12
Pihla – Ikkunat ja ovet/Inwido
Ikkunat ja ovet mittojen mukaan. Pihla – Varmasti hyvä.

C 6
Polarstone Oy 
Serpentiinivuolukivi tulisijat, takat leivinuunit, takkaleivinuunit, liesileivinuunit ja mittatilaustulisijat.

D 11 - F 5
PT  Energiaporaus Oy 
Maalämpökaivot ja poravesikaivot

A 2
Saimaan Puustelli / Puustelli 
Puustelli-keittiöt, kodin kiintokalusteet.

G
Pönttöpalvelu
Saunakulttuuri, Kerkes kiuaskivet.

B 22
Rainmaker 
Uskomme, että jokaisessa ihmisessä on valtavasti potentiaalia, jota hoivaamalla ja kasvattamalla, syntyy merkityksellisiä tuloksia ihmiselle ja sen myötä organisaatiolle.

C 2d
Rakennustutkimus RTS Oy
Suomirakentaa.fi on tietosivusto omakotitalo-, mökki- , korjaus- ja ammattirakentajille. Sisältö pohjautuu Rakennustutkimus RTS Oy:n tutkimuksiin sekä alan asiantuntijoihin.

E 0
Rakentajan ABC

Rakentajan ABC tavoittaa rakentajat ja remontoijat, jotka tekevät ostopäätöksiä ja hankintoja liittyen rakentamiseen, remontointiin, sisustamiseen, pihaan ja puutarhaan. Opas auttaa rakentajaa ja remontoijaa rakennusprojekteissa.

B 12
Rau-Kem Oy 
Eurosolar aurinkosähköjärjestelmät, Viesmann; energiatehokkaat lämmitys- tai kylmäratkaisut kaikenlaisiin kohteisiin ja kaikille energianlähteille. Pihla ikkunat ja ovet mittojen mukaan. Pihla -Varmasti hyvä.

B 6
RS Ikkuna Oy 
Paikallinen PiklasKumppani. Ikkuna- ja ovi-saneerausta laadukkailla kotimaisilla Piklas-tuotteilla sekä autotallin nosto-ovi saneerausta.

A 10
Saimaan Asennus Oy 
Saimaan Asennus Oy on erikoistunut lämpöpumppujen myyntiin ja asennukseen. Palveluihimme kuuluu myös kameravalvontajärjestelmät sekä sähkö- ja antenniasennukset.

C 4
Saimaan LVI-yhdistys - Osaavat LVI ammattilaiset

B  11
Samitalo 
Samitalo ja Kareliahallit

B 9
Sievitalo Oy 
Muuttovalmis koti.

B 1
Skaala Ikkuna- ja Ovipalvelu Oy
Ikkunoita, ulko-ovia ja sisustusovia.

C 7
Steelpro 
Alumiinirunkoportaat.

A 9
Suomen KattoCenter Oy
Kaikkea, mitä kattosi tarvitsee. Peltikatot, tiilikatot, huopakatot, kattopinnoitukset, sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet.

D 11 - F 5
Sunwind Gylling Oy
Mukavuuksia mökille.

B 20
Suomenniemen Säästöpankki 
Rahoituspalvelut.

G 6-8
Suomen Luonnonmaalit Oy / TIETOISKUT
Olemme toimineet alalla jo vuodesta 1992 tavoitteenaan tarjota laadukkaiden tuotteiden lisäksi myös erikoisosaamista asiakkaille! Olemme saaneet asiakkailta paljon positiivista palautetta hyödyllisistä neuvoista ja vinkeistä, joita olemme jakaneet  asiakkaillemme. Haluamme taata aina mahdollisimman miellyttävän lopputuloksen asiakkaillemme ja siksi pyrimme ohjeistamaan heitä myös oikeanlaisessa tuotteiden käytössä. Meille on tärkeää, että asiakkaamme ovat tyytyväisiä ja onnistuvat tavoitteessaan, oli projektina sitten maalin sävytys, lattian vahaus, mökin suojakäsittely, homeen poisto tai tervaaminen.

C  5
Suomen Terveysmaailma

D 1
Target Julkaisut Oy
Meillä nykyaikainen sähköinen jakelu kohtaa printtiviestinnän parhaat puolet. Kaikki lehtemme sisältävät automaattisesti myös laajan lehden sähköisen lisäjakelun tarkkaan kohdennetuille ryhmille.

A  13
Termex Eriste Oy 
Termex-lisäeristyspalvelu säästää luontoa ja lompakkoa!

D 4
Tiivi 
Tervetuloa tutustumaan mullistaviin Tiivi Kristalli ikkuna- ja ovituotteisiin. Asiantuntijamme avulla löydät ratkaisut vaativimpiinkin kohteisiin. Valikoimissamme myös autotalliovet ja liukuovet. Markkinoiden laajimmat takuut. Sertifioitu asennus. Tiivi - enemmän kuin ikkuna!

A 16
T:mi Antero Tiitinen 
Voiteet, öljyt.

E 5
Topi-Keittiöt  Oy
Kodin kiintokalusteet - Keittiöön ja koko kotiin, Topilta!

F 5
TOSHIBA Suomi
Lämpöpumput, jäähdytyslaitteet.

G 2
Turner Door Oy
Turner ovet ja ikkunat.

C 4
Vallox Oy 
Osaavat LVI ammattilaiset
Markkinoiden parhaat ilmanvaihtokoneet lämmön talteenotolla (energialuokka A+). Blue Sky -ilmanjakojärjestelmä pieneen tilaan, taipuisa ja helppo asentaa. Liesikuvut- ja tuulettimet.

D 3
Verisure Oy
Kodinturvapalvelut.

A 15
Viemäritohtori
 
Viemärin  sukitus sopii moneen viemäriin.
Teemme viemärin sukituksia valurauta, betoni ja muoviviemäreihin. Viemärihuoltopalvelut.

C 7
Westwood 
Puuportaat.

C 7
Zeta design 
Teräsrunko portaat.

D 9
Älvsbytalo Oy
Älvsbytalo myy ja valmistaa muuttovalmiita, laadukkaita puutaloja markkinoiden edullisimpaan hintaan.  Talo toimitetaan tilaelementteinä tontille ja muuttamaan pääsee jo 4 viikon kuluttua.