Kaupallinen yhteistyö | Psykoterapiakeskus Vastaamo

Unohditko surra ja olla vihainen? Uuvutko töissä ja somessa? Psykoterapeutti: ”Masennuksesta toipuu, kun tulee kuulluksi ja nähdyksi”

Masennus vie tuhansia suomalaisia vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle. Psykoterapia hoitaa ja ehkäisee masennusta tehokkaasti, sanoo lappeenrantalainen psykoterapeutti Pirjo Timperi.

Psykoterapeutti Pirjo Timperi kannustaa hakemaan masennukseen apua 
mahdollisimman nopeasti. Toipuminen alkaa vasta, kun masentunut antaa 
tilaa sisällään oleville tunteille, Timperi kertoo.
Psykoterapeutti Pirjo Timperi kannustaa hakemaan masennukseen apua mahdollisimman nopeasti. Toipuminen alkaa vasta, kun masentunut antaa tilaa sisällään oleville tunteille, Timperi kertoo.

Suorittaja, palveleva, taipuva, liian kiltti. Toisten tarpeet loppuun asti huomioiva, mutta omansa jo aikaa sitten unohtanut. Jos tunnistat itsestäsi tällaisia piirteitä, saatat olla altis masennukselle.

– Jokaisen masentuneen tarina on erilainen ja uniikki, mutta yleensä taustalla on se, että ihminen on sulkenut omat tunteensa sisäänsä ja kokee itsensä arvottomaksi, sanoo Lappeenrannassa toimivan Psykoterapiakeskus Vastaamon psykoterapeutti Pirjo Timperi.

Masennusta voi kutsua suomalaisten kansansairaudeksi: viime vuonna sen vuoksi jäi lähes 3000 suomalaista työkyvyttömyyseläkkeelle. Masennus on samalla yleisin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Mikä sitten saa suomalaiset masentumaan? Timperin mukaan taustalla on usein kirjava joukko asioita ja tapahtumia, jotka ovat kasautuneet jopa vuosikausien ajan käsittelemättöminä mielensopukoihin.

Masentunut saattaa kantaa mukanaan tiedostamattaan jopa edellisten sukupolvien traumoja. Suomalaisille tyypillinen puhumattomuus ei ainakaan helpota tilannetta, Timperi myöntää.

– Ihminen ei voi useinkaan valita, mitä hänen elämässään tapahtuu. Surua, häpeää ja pelkoja ei syystä tai toisesta pysähdytä käsittelemään arjessa, vaan niistä pusketaan läpi vaikka väkisin, suomalaisella sisulla.

– Lisäksi nykyinen työelämä on hyvin vaativaa, ja ihmisillä on paljon paineita pärjätä. Jossain vaiheessa tulee sitten lopulta se viimeinen tippa, jota ihminen ei enää jaksa, vaan masentuu, Timperi kuvailee.

 

Liian ankara sairastuu

Masennus on mielen ja kehon kokonaisvaltainen sairaus, joka oireilee muun muassa väsymyksenä, uniongelmina, kipuina. Masentunut ei enää saa samanlaista nautintoa asioista, jotka ennen ilahduttivat, eikä uupuneen tee enää mieli mennä mukaan sosiaalisiin tilanteisiin, Timperi luettelee.

– Myös suoliston ja masennuksen yhteys on tunnistettu. Sitä ei tosin vielä tiedetä, aiheuttaako suoliston epätasapaino masennusta vai päinvastoin.

Lisäksi nykyinen työelämä on hyvin vaativaa, ja ihmisillä on paljon paineita pärjätä. — Pirjo Timperi

Masennukseen sairastuvat kaikenikäiset miehet ja naiset, mutta naiset selvästi miehiä useammin. Masennus ei ole koskaan merkki heikkoudesta, Timperi korostaa.

– Monille on vaikeaa hyväksyä se, että ei jaksanut eikä kestänyt kaikkea, mitä elämä toi tullessaan, mutta itse asiassa masentunut on yleensä se, joka on pitänyt aina läheisistään huolta ja samalla ollut itselleen aivan liian ankara.

 

Psykoterapiakeskus Vastaamo tarjoaa matalan kynnyksen palveluita. – Mielenterveyden ammattilaisen luokse pääsee jopa samana päivänä, ja tarjolla on myös verkkoneuvontaa ja -terapiaa, Pirjo Timperi kertoo.

Puhu ajoissa murheista

Vaikka masennus on edelleen hyvin yleistä, yhä useampi myös toipuu siitä. Toivottomia tapauksia ei Timperin mukaan ole, vaan kaikkia masentuneita voidaan auttaa.

Psykoterapia on hänen mukaansa tutkitusti tehokas hoitomuoto masennukseen. Sen keskeinen tavoite on saada työkaluja omien tunteiden käsittelyyn ja väärien uskomusten purkamiseen.

– Masennuksesta ei voi toipua kokonaan ilman, että tulee nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Toipuminen alkaa, kun masentunut saa antaa sisällään oleville tunteille tilaa, joita on ehkä aiemmin vähätelty. Sen jälkeen voi alkaa käsitellä niitä tarpeita ja uskomuksia, jotka johtivat sairastumiseen, Timperi sanoo.

Timperin mukaan parasta on, jos masennusta ehtii torjua jo ennakkoon. Moni vain viivyttelee turhaan avun hakemista esimerkiksi leimautumisen pelon vuoksi.

Siksi Psykoterapiakeskus Vastaamo tarjoaa matalan kynnyksen palveluita: mielenterveyden ammattilaisen luokse pääsee jopa samana päivänä ja tarjolla on myös verkkoneuvontaa ja -terapiaa.

– On terveyttä huomata oma paha olo. Kun käsi on kipeä, ihminen menee lääkäriin ja kättä kuntoutetaan. Samalla tavalla kannattaisi toimia oman mielen kanssa, eikä ainakaan häpeillä siihen liittyviä ongelmia. Mielenterveys on taito, jota opetellaan ja ylläpidetään koko elämä, Timperi vertaa.

 

Psykoterapiakeskus Vastaamo auttaa nopeasti

+ Psykoterapiakeskus Vastaamo tarjoaa psykoterapiaa ilman lääkärin lähetettä ja jonotusta. Ajan saa usein jopa samalle päivälle.

+ Psykoterapialla voidaan auttaa muun muassa masennuksesta, ahdistuksesta ja erilaisista peloista kärsiviä.

+ Lappeenrannan Vastaamon toimipisteessä työskentelee yhteensä kymmenen psykoterapeuttia ja työnohjaajaa. Asiakas voi saada paikasta riippumatta apua myös videovastaanoton ja verkkoneuvonnan kautta.

+ Lappeenrannan lisäksi Vastaamolla on 14 toimipistettä eri puolilla Suomea.

 

Psykoterapiakeskus Vastaamo