Viivi Laube-Pohto antaa vinkkejä kesäkokkailuun: Murskattuja perunoita, cajun-kanaa ja kasviksia grilliin

Kaasugrilli on mukavuudenhaluisen grillaajan valinta. Hifistelijät valitsevat monesti hiiligrillin.

Lumikki Haaja, Lumikki Haaja

Pentti Karhu on grillannut vuosikaudet samalla hiiligrillillä. Lisäosien ansiosta samalla laitteella voi paistaa näppärästi niin makkarat kuin kokonaisen kanan. Isäntä näytti keväällä, miten kanan grillaus luonnistuu.
Pentti Karhu on grillannut vuosikaudet samalla hiiligrillillä. Lisäosien ansiosta samalla laitteella voi paistaa näppärästi niin makkarat kuin kokonaisen kanan. Isäntä näytti keväällä, miten kanan grillaus luonnistuu.

Vuoden 2014 grillimaisteriksi kruunattu Viivi Laube-Pohto ei ennusta kesäksi mitään yksittäistä grillitrendiä. Pikemminkin hän arvelee aikaisempien vuosien kehityksen jatkuvan.

— Suomalainen grillauskulttuuri on muuttunut paljon viimeisen viiden vuoden aikana rohkeampaan ja kokeilevampaan suuntaan. Grilliin laitetaan entistä monipuolisemmin ruokaa pelkkien makkaroiden tai lihan sijaan. Nyt tehdään kokonaisia aterioita grillillä.

Grillimaisteri seuraa aktiivisesti suomalaista grillauskulttuuria. Hänen mukaansa perinteinen lihan ja makkaran grillaaminen siirtyy koko ajan pienempään rooliin. Sen sijaan kana ja kasvikset löytävät tiensä grilliin entistä useammin.

Myös savustaminen kasvattaa suosiotaan. Erityisesti jenkkityyppinen pitkäkestoinen, matalalla lämmöllä savustaminen on nousussa.

— Savun käyttäminen aromina on myös uutta. Aromi saadaan lihaan, kun loppuvaiheessa grilliin heitetään hieman savustuslastuja. Eri savustuslastuja käyttämällä saa erityyppistä makua.

AOP

Grillattavaksi soveltuvat monet kasvikset paprikasta munakoisoon. Myös salaatti ja kaalit sopivat hyvin grilliin.
Grillattavaksi soveltuvat monet kasvikset paprikasta munakoisoon. Myös salaatti ja kaalit sopivat hyvin grilliin.

Kerran opitun voi monistaa

Mikäli huomaa lappaavansa grilliin vuodesta toiseen makkaraa, kassleria ja ajoittaisen kanafileen maissintähkän kanssa, kehottaa Laube-Pohto rohkeasti etsimään uusia tapoja grillata.

— Kannattaa aloittaa siitä, että mietit omaa suosikkiruokaasi. Ruoka, jonka voi tehdä liedellä tai uunissa, voi tehdä myös grillissä.

Lisäksi Laube-Pohto neuvoo etsimään netistä tai vaikkapa suomalaisista grillikirjoista reseptejä. Lisäksi grillikurssit voivat tarjota uusia tapoja lähestyä grilliä.

— Mikäli vaihtoehtoja on liikaa, kannattaa aloittaa vaikka yhdestä ruokalajista. Kaikkea ei tarvitse hallita kerralla. Lisäksi kerran opitun asian voi monistaa muihinkin ruokiin.

Ruoka, jonka voi tehdä liedellä tai uunissa, voi tehdä myös grillissä. — Viivi Laube-Pohto

Viivi Laube-Pohto on vuoden 2014 grillimaisteri.
Viivi Laube-Pohto on vuoden 2014 grillimaisteri.

Googleta lihojen nimet kaupassa

Erilaisia ruokavaliota noudattaville löytyy paljon vaihtoehtoja. Vegaaninen grillikulttuuri on runsasta, sillä grilliin voi laittaa vaikka minkälaisia kasviksia.

— Perinteisesti munakoiso on lihaisampaa syötävää, kuten myös portobellosienet. Samoin kaalit ovat erinomaista grillattavaa. Salaatinkin voi grillata.

Lihansyöjille Laube-Pohto suosittelee lihatiskiltä erilaisia lihatyyppejä, jotka tulevat valmistajilta kesäksi kauppoihin. Älypuhelin kannattaa ottaa mukaan lihatiskille.

— Kannattaa vaikka googlata eri lihojen nimet, niin näkee mistä on kyse ja miten sitä kannattaa grillata.

Grillimakkaratkin ovat monipuolistuneet. Laube-Pohto kehuu kaupoista löytyviä raakamakkaroita. Lisukkeet kannattaa muistaa makkaroiden yhteydessä.

— Esimerkiksi grillattu chiliketsuppi ja grillatuista perunoista tehty perunasalaatti toimivat hyvin makkaroiden kanssa.

Viivi Laube-Pohton Grillimestari — Suuri suomalainen grillauskirja (Readme.fi) julkaistiin viime kesänä.

Lumikki Haaja

Karhun perheessä grillataan usein kesäkurpitsaa ja bataattia.
Karhun perheessä grillataan usein kesäkurpitsaa ja bataattia.

Lihan lämpötilaa voi valvoa puhelimella

Halvalle perusgrillille on edelleen ostajansa. Entistä useampi haluaa kuitenkin grilliltään kestävyyttä ja jämäkkyyttä, vaikka hinta onkin hieman suolaisempi.

— Kalliimmilla grilleillä on takuuta viidestä kymmeneen vuotta. Kun ostaa kerralla hyvän grillin, se kestää reilusti yli kymmenen vuotta, Kouvolan K-Raudan kauppias Pentti Karhu kertoo.

Kaasugrilleistä parhaiten kauppansa tekevät 500—700 euron hintaiset kolmen polttimon grillit. K-Raudan kallein kaasugrilli maksaa 1 750 euroa. Siihen hintaan saa jo paljon, mukaanlukien puhelinsovelluksen.

— Viime vuonna Weberiltä tuli iGrill-lämpötilamittari, jolla voi valvoa grillin ja lihan lämpötilaa puhelimella. Voit vaikka puuhailla jotain muuta grillatessasi ja puhelin ilmoittaa, kun liha on ollut määräajan grillissä tietyssä lämpötilassa.

Tyyriimpi grilli on Karhun mukaan ekoteko. Halpa grilli kestää käytössä muutaman vuoden, minkä jälkeen se päätyy usein jäteasemalle.

— Ekologisempaa on ostaa kerralla kestävämpi laite, joka ei ole metalliromuna muutaman vuoden kuluttua.

Karhun mukaan kaasugrilli on mukavuudenhaluisen grillaajan vaihtoehto. Grillaamaan pääsee nopeasti.

— Kaasu ja hiiligrilli ovat siinä samanarvoisia, että molemmissa voi tehdä miltei mitä tahansa grilliruokaa. Ainoa, mikä ei onnistu, on kylmän piimän valmistaminen, Karhu nauraa.

Karhun mukaan grillien välillä ei tarvitse valita. Intohimoisesti grillaukseen suhtautuvat ostavat usein molemmat.

Hiiligrilleihin saa sähkövartaan

Kesäksi 2018 ei ole Karhun mukaan luvassa yksittäistä hittituotetta. Hiiligrilli on hitaasti kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Nykypäivän hiiligrilli on muutakin kuin se perinteinen, mökeiltä ja kesäfestareilta tuttu pallogrilli.

— Yhdessä grillimallissa on kaasulla toimiva hiilien sytytys, jolloin ei tarvitse puljata sytytysnesteiden kanssa. Hiiligrilleihin on saatavilla muun muassa sähköinen varras, jolla voi valmistaa vaikka kokonaisen kanan. Monet ruokahifistelijät valitsevat mielellään hiiligrillin.

Suosituin hiiligrilli K-Raudassa on halkaisijaltaan 47 sentin Weber, jolla on kymmenen vuoden takuu. Karhun mukaan kaikille hiiligrilleille löytyy ostajansa.

— Asiakaskunta on hyvin laaja.

Hiilillä voi grillata myös joissain kaasugrilleissä

Hiiligrillistä on tehty myös savustamiseen tarkoitettuja versioita. Savustusgrilli lämmitetään hiilillä, minkä jälkeen päälle laitetaan savustuspaloja.

— Savustusgrilliäkin myydään jonkin verran. Eniten silti myymme sähkövastuksella varustettuja savustimia.

Hiilillä grillaaminen onnistuu myös joissain kaasugrilleissä. Napoleonin kaasugrilleihin on saatavilla hiilikaukalo. Hiilet sytytetään kaasulla, jonka jälkeen kaasun voi sulkea.

— Tämä vaatii grilliltä kestävyyttä, sillä hiilet hohkaavat erittäin kuumana.

Sähkögrilleillä ei ole suurta suosiota K-Raudassa. Sähkögrilleissä pieni koko on Karhun mukaan valttia. Pienessä grillissä ei tule lämpöhukkaa yhtä paljon kuin isossa.

— Sulakekoko rajaa vastuksien tehoa. Siksi vastuksen koko pitää olla suhteessa grillin grillauspinta-alaan.

Grillimaisterin reseptit kesägrillaukseen

Murskatut perunat neljälle

8—10 keskikokoista perunaa

½ dl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi murskattuna

sormisuolaa

mustapippuria

timjamia tai muita tuoreita yrttejä hienonnettuna

Keitä perunat pehmoisiksi, mutta ei ylikypsiksi. Jäähdytä hieman. Aseta perunat leikkuulaudalle ja paina hentoisesti peruna kerrallaan lituskaiseksi. Varo murskaamasta aivan palasiksi, koska perunan tulisi pysyä kokonaisena. Sekoita keskenään öljy ja valkosipuli ja valele perunoille. Ripota päälle suola, pippuri ja yrtit.

Lämmitä grilli 180—200 asteeseen suoralle lämmölle. Aseta perunat grillille ja grillaa kumminkin puolin 2—3 minuuttia, kunnes perunat ovat saaneet hyvät grilliraidat pintaansa.

Tarjoa lisukkeena hyvän pihvin ja maustetun majoneesin kanssa.

Vinkki: voit tuunata murskatut perunat hienommiksi kääräisemällä 1-2 siivua Serrano-kinkkua niiden ympärille ennen kuin asetat ne grilliin. Perunat ovat valmiita, kun kinkku on nätisti paahtunut.

Cajun-kanaa halsterissa neljälle

Cajun-kana näyttää ensi silmäyksellä palaneelta, koska mausteseos sen pinnassa tummuu täysin grillatessa. Älä anna tämän hämätä. Pinta on herkullisen rapea ja kätkee sisälleen mehukkaan ja sopivan mausteisen kanan.

1 kokonainen broileri

Cajun-mausteseos:

3 tl paprikajauhetta

2 tl suolaa

2 tl valkosipulijauhetta

2 tl oreganoa

2 tl timjamia

1 tl jauhettua mustapippuria

1 tl sipulijauhetta

1 tl cayennea

1 tl kuivattua chiliä

Sekoita kaikki mausteet keskenään.

Valmista grilli hieman alle 200 asteeseen.

Aseta kana rintapuoli alaspäin leikkuulaudalle ja leikkaa hyvillä keittiösaksilla pyrstön kumminkin puolin selkäranka irti kanasta, jolloin kana avautuu lituskaiseksi. Jotkut tekevät tämän leikkaamalla kanan rintapuolen halki. Mielestäni kanasta tulee mukavamman näköinen, kun sen leikkaa auki selkäpuolelta.

Hiero mausteseos kanaan kumminkin puolin. Asettele kana levitettynä halsteriin.

Aseta halsteri ensin suoralle lämmölle niin, että kana saa kunnolla väriä kumminkin puolin. Mausteseos saa mustua kunnolla. Siirrä kana sen jälkeen epäsuoralle lämmölle kypsymään ja kääntele sitä aika ajoin, jotta kana kypsyy tasaisesti. Kana on kypsää noin tunnin päästä kun sisälämpötila on 74 astetta. Kypsyyden voit testata myös pistämällä veitsellä tai terävällä tikulla kanan reiteen. Kana on kypsä, kun sisältä tuleva neste on kirkasta.

Taloyhtiön säännöt grillauksen esteenä

Parvekegrillaaminen on laillista, mutta ennen kuin makkaran laittaa grilliin, kannattaa tarkistaa taloyhtiön säännöt. Jotkut taloyhtiöt voivat kieltää parvekegrillaamisen paloturvallisuuteen vedoten.

— Näissä tapauksissa taloyhtiöllä on usein yhteinen grillikatos, ES-isännöinnin isännöitsijä Satu Laasonen kertoo.

Jos grillausta ei ole kielletty, kannattaa parvekegrillauksessa käyttää sähkögrilliä. Hiili- ja kaasugrilliä Laasonen ei parvekkeelle suosittele.

— Sähkögrilliä pitää vahtia, ja käsillä pitää olla sammutuskalusto kaiken varalta. Grilli kannattaa myös sijoitella siten, ettei se kaadu tai ettei siitä mene hajuja naapuriin.

Laasonen suosittelee puhdistamaan grillin jokaisen käytön jälkeen, sillä likainen grilli käryää ja saattaa herättää naapureissa närää.

— Välillä voi myös pyytää naapurit syömään grilliruokaa, niin sopu säilyy, hän nauraa.

Laasonen ei ole kohdannut isännöimissään kohteissa parvekegrillaukseen liittyviä suuria ongelmia.

— Näissä asioissa on yleensä oltu joustavia.

ES-isännöinti oy isännöi noin viittäkymmentä eri kohdetta Etelä-Suomessa.

Luetuimmat