Orrengrundin luotsiasema on koti viikon kerrallaan — kaikki asukkaat syövät samasta jääkaapista

Orrengrundin saarella sijaitsee luotsiasema, joka on luotsien ja luotsiveneen kuljettajien tukikohta. Kuskit asuvat saarella työviikkonsa ajan, lisäksi asukkaisiin kuuluu arkipäivinä emäntä. Yhteiselo sujuu, kun kaikille annetaan omaa tilaa.

Kimmo Seppälä

Luotsiasemalla on oma, suojaisa ranta.
Luotsiasemalla on oma, suojaisa ranta.

Korkea kivitalo näyttää jylhältä merenrannassa. Sisään astuessaan näkee portaat ja pitkiä käytäviä.
Käytävien varrella on paljon ovia. Useimmat niistä johtavat makuuhuoneisiin. Monen ovi on auki. Se on merkki siitä, että asukas ei ole paikalla. Suljetuille oville ei mennä koputtelemaan ilman painavaa syytä. Näissä huoneissa vietetään omaa aikaa.
Rauhalliset makuutilat tulevatkin tarpeeseen, sillä kyseessä ei ole pelkkä asunto vaan myös työpaikka. Ollaanhan Orrengrundin luotsiasemalla.

Yhteiset ruuat

Kimmo Seppälä

Orrengrund on noin kilometrin pituinen kalliosaari.


Orrengrundin saari sijaitsee Pernajan saaristossa, lähellä Loviisaa. Sen näkyvin osa on Kotkan luotsausalueen tukiasemana toimiva luotsiasema.
Saari on luotsiveneen kuljettajien koti aina viikon kerrallaan. Kuskit työskentelevät kahdessa vahdissa, yhteen vahtiin kuuluu yleensä neljä miestä. Lisäksi asemalla asuu arkipäivinä emäntä. Omat huoneensa on myös luotseilla, jotka lepäävät Orrengrundissa silloin, kun siirtymät alukselta toiselle niin vaativat.
Ei siis aivan tavallinen talo, emäntä Tiina Kuusamo-Honka naurahtaa.
— Itse asun täällä maanantaista perjantaihin. Keitän aamupuurot ja teen lounaan. Lisäksi huolehdin, että jääkaapissa on ruokaa ja teen erilaisia siivoushommia.
Ruokahuolto onkin yksi tämän talouden erikoisuuksista. Emäntä tekee ruokatilaukset, jotka pyhtääläinen taksiyrittäjä hakee marketista Loviisasta. Ruuat ovat yhteiset, ilta- ja välipaloja voi tehdä jääkaapin tarpeista oman mielen mukaan.
— Ruuat ostetaan meidän omilla rahoillamme. Mutta firma maksaa niiden kuljetuksen ja minun palkkani, Kuusamo-Honka kuvailee viitaten firmalla luotsaustoimintaa Suomessa pyörittävään Finnpilotiin.
Myös sampoot, saippuat, petivaatteet ja muut arkitarpeet tulevat talon puolesta.
— Se on kätevää varsinkin luotseille, jotka tulevat tänne pelkkä reppu selässään lepäämään.

Kimmo Seppälä

Emäntä Tiina Kuusamo-Honka valmistaa lounaaksi kaalikeittoa.

Sopu sijaa antaa

Päivystyshuoneen televisiossa pyörii luontodokumentti. Huoneen nurkassa on tietokone, jonka ruudulle päivittyvät tulevat luotsaustilaukset. Luotsiveneen kuljettajat Seppo Vaittinen, Jouni Kari ja Arto Langi ovat saaneet seuraa, luotsi Jorma Lunden on juuri haettu laivalta ja odottaa seuraavan saapumista.
Keskustelu kääntyy talon tapoihin. Sopu säilyy, kun kaikille annetaan tilaa. Omat huoneet ovat paikka, jossa saa olla rauhassa. Jos halutaan rupatella, tullaan yhteistiloihin.
— Sama pätee omiin herkkuihinkin. Suklaapatukat syödään omissa huoneissa, jos tänne tuo pöydälle jotain, on se sitten yhteistä, Vaittinen hymähtää.
Langi on työskennellyt kuskina kymmenisen vuotta. Muistiin ei satu yhtään tapausta, jossa asukkaiden välit olisivat kiristyneet ovien paiskomista tai pientä suukopua pidemmälle.
— Täällä pitää opetella sanomaan, jos joku ottaa päähän, hän pohtii.
Yhteiseloa helpottaa se, että useimmilla on vahva tausta merillä, Lunden muistuttaa.
— Vanhat merimiehet ovat tottuneet elämään ahtaasti.

Viisikerroksinen rakennus

Ahdas ei kuitenkaan ole sana, joka tulee ensimmäisenä mieleen luotsiasemasta. Vuonna 1957 valmistunut rakennus on viisikerroksinen. Kellarikerroksessa on huoltotiloja ja kuntosali. Maan tasalla sijaitsee esimerkiksi sauna ja paja. Ylemmissä kerroksissa on asuinhuoneiden lisäksi kirjasto, keittiö ruokailutiloineen ja päivystyshuone.
— Ruokailutilaa kutsutaan tosin messiksi. Ja huoneita hyteiksi. Meillä kun on tätä meritaustaa, itsekin olin 20 vuotta risteilijällä töissä ennen kuin tulin tänne vajaat kolme vuotta sitten, emäntä Kuusamo-Honka hymyilee.
Ylimmässä kerroksessa on lasitettu huone, jonka näköalat ovat vaikuttavat. Huoneessa on erään luotsin lahjoittama tähtikaukoputki, jolla näkee hyvällä säällä pitkälle.
— Täällä ei ole juuri valosaastetta. Muistan erään illan, kun talosta lähtivät sähköt. Menin ulos ja samaan aikaan päälle räjähtivät upeimmat revontulet, jotka olen ikinä nähnyt. Täällä ne tosiaankin erottuivat, Kuusamo-Honka muistelee.
Sähköttä jääminen on harvinaista. Sähkökatkoja on usein, mutta niiden varalta rakennuksessa on oma generaattori.
Nykyaikainen luotsiasema tarvitsee sähköä, samoin toimivia internet-yhteyksiä, luotsiveneen kuljettaja Langi muistuttaa. Saarella onkin valtava masto, jossa sijaitsee muun teknologian lisäksi operaattorin tukiasema.
Muutenkin ollaan melko omavaraisia. Vesi tulee omasta kaivosta, merivedestä saadaan juomakelpoista käänteisosmoosilaitteiston avulla. Pihalla on kompostit, krematorio ja jätepuristin, mantereelle viedään jätettä mahdollisimman vähän.

Kimmo Seppälä

Orrengrundissa näkee pimeällä kauas.

Kalastus suosittua

Kukin vahti työskentelee kahdessa vuorossa. Vapaalla olevat saavat käyttää aikansa saarella parhaaksi katsomallaan tavalla. Luotsiveneen kuljettaja Langi on juuri lähdössä kalaan.
— Tykkään ulkoilla muutenkin, talvella tulee joskus hiihdettyä. Välillä on muutakin pientä puuhaa, perhonsidontaa ja esimerkiksi juuri nyt työn alla ovat polkupyörän kahvat, joita pitää vähän laitella.
Pajassa onkin kattava valikoima työkaluja, joita voi käyttää myös harrastuspuuhissa. Joku vanha luotsi on rakentanut puuveneenkin, Langi mainitsee.
Nettiaika on kuitenkin muuttanut elämää myös luotsiasemalla. Iso osa vapaa-ajasta kuluu netissä surffaillessa, kuskit kertovat.

Kimmo Seppälä

Arto Langi iltakahvilla päivystyshuoneessa.

Arkea ja juhlapyhiä

Koska asema on asuttu ympäri vuoden, vietetään siellä myös juhlapyhiä. Langi on viettänyt Orrengrundissa useita jouluja ja juhannuksia.
— Jouluisin meillä on kuusi ja jouluateria. Silloin ajoa on yleensä aika vähän, joten täällä on mahdollisuus kokea joulurauhaa. Juhannuksena tehdään kokko. Kyllä täällä juhlapyhinä vedetään ainakin lippu salkoon.
Tapana on juhlia myös muita merkkipäiviä. Kakkua on tuotu syntymäpäivien lisäksi esimerkiksi uuden auton oston kunniaksi.
— Ja jos joku lähtee mantereelle asioille kesken vahtiviikon, odotetaan palatessa pullaa, luotsiveneen kuljettaja Vaittinen toteaa.
Orrengrund on ainutlaatuinen työ- ja asuinympäristö. Kilometrin pituiselle kalliosaarelle mahtuu monenlaista nähtävää. Paikalla on luotsiaseman lisäksi puolustusvoimien ja merivartioston teknologiaa, Liikenneviraston tutkia, Fortumin kiinteistö ja Ilmatieteen laitoksen mittausasema. Lisäksi maata omistaa Metsähallitus, jonka puolella on rantasauna ja hiekkaranta.
Asukkailla on myös omat ”lemmikkinsä”.
— Lintuja, jäniksiä ja kaikkein näkyvimpänä metsäkauriita. Niitä on tällä hetkellä viisi, ne ovat melkein kesyjä, emäntä Kuusamo-Honka kuvailee.
Saarella vierailee toisinaan asukkaiden läheisiä. Useimmat paikan nähneet ovat todella vaikuttuneita.
— Minulta on kysytty monta kertaa, että tajuatko, miten upeassa paikassa saat olla töissä, Kuusamo-Honka naurahtaa.
Onko Orrengrund sitten enemmän työpaikka vai koti? Jotain siltä väliltä, useimmat asukkaat vastaavat.
— Kyllä minä pystyn tekemään täällä asuessani eron työpäivän ja vapaa-ajan välillä. Mutta eihän tämä siinä mielessä koti ole, että viikon päätteeksi täältä lähdetään aina pois, Kuusamo-Honka pohtii.
— Hyvin täällä viihtyy, mutta ei tämä ihan kodin veroinen ole. Ehkä enemmän odotustilan tyyppinen, Langi tiivistää.

Kimmo Seppälä

Saarella asuu kesyjä metsäkauriita, emäntä Tiina Kuusamo-Honka kertoo.