Ilmeikkäitä oravia ja kuvausreissuja vaimon kanssa — Kysyimme kahdelta kuvaajalta, kuinka Etelä-Saimaan lukijan kuvat syntyvät

Etelä-Saimaa julkaisee verkossa ja printtilehdessä lukijan kuvia. Soitimme kahdelle kuvaajalle ja kysyimme tarinoita kuvien takaa.

Sirkku Smolander

Sirkku Smolander aikoo koota kotikujansa eläimet valokuvakirjaksi.
Sirkku Smolander aikoo koota kotikujansa eläimet valokuvakirjaksi.

Ilmeikkäitä oravia kotipihassa

Lappeenrantalaisen Sirkku Smolanderin kuvissa näkyy usein Tirilän lähiluonto.

— Ihan meidän pihassa on kolme suht koht kesyä oravaa. Täällä on myös viisi närheä, kaksi käpytikkaa ja joskus nokkavarpusiakin.

Kotikujan lisäksi Smolander käy kuvaamassa esimerkiksi Konnunsuolla lintujen syys- ja kevätmuuttojen aikaan. Hän on valokuvannut aktiivisesti kuutisen vuotta, ja kamera on esillä päivittäin.

— Se lähti siitä, kun jäin pois työelämästä ja mies sanoi, että rupea ottamaan vaikka valokuvia. Luontokuvaus iski ihan tosissaan. Eniten tykkään kuvata lintuja, eläimiä ja perhosia. Jonkun perhosen perässä saatan tehdä pitkäänkin työtä.

Smolanderin luontokuvista Etelä-Saimaassa on julkaistu hiljattain esimerkiksi korea närhi.

— Kaupunkiluonnossa on kaikkea kaunista, kuin vain osaa katsoa.

Vaimon kanssa valokuvaamassa

Marraskuun kyyneleet tallentuivat Jouko Varosen kameraan hänen kotipihassaan Lappeenrannan Kourulassa. Varonen on kuvannut kohta 60 vuotta. Harrastus alkoi kymmenvuotiaana, kun kummisetä osti saksalaisen laatikkokameran.

— Kuulun Suomen Luonnonvalokuvaajiin, ja vaimon kanssa käydään luontokuvausreissuilla, Varonen kertoo.

Jouko Varonen

Marraskuun kyyneleet pihapuussa -kuva on otettu vesisateella.

Hän ja vaimo Elisabet Varonen kuvaavat paitsi lähiluonnossa myös esimerkiksi Lapin-reissuilla. Varosten kuvia on julkaistu vuosien saatossa monessa mediassa, ja Jouko Varonen on teettänyt myös esimerkiksi kortteja myyntiin.

Etelä-Saimaan lukijan kuvista löytyy muun muassa Jouko Varosen kuvaama tilhi.

Lukijan kuvia sekä printissä että verkossa

Etelä-Saimaa julkaisee lukijan kuvia sekä paperilehdessä että verkossa. Kaikki verkossa julkaistut kuvat löydät Teemat-osaston alta kohdasta Lukijan kuvat. Valtaosa kuvista on luontokuvia, mutta muutkin kuin luontoaiheiset kuvat ovat tervetulleita. Verkossa julkaistaan ainoastaan vaakakuvia.

Lukijan kuvan voi lähettää Etelä-Saimaan toimitukseen osoitteeseen taitto@esaimaa.fi. Saapuneita kuvia käydään läpi vähintään viikoittain. Kuvan yhteydessä olisi hyvä kertoa lyhyesti ainakin se, missä ja milloin kuva on otettu. Kuvista ei makseta korvausta, ellei niitä käytetä uutisjutun yhteydessä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat