"Tuntui kuin lähellä olisi ollut iso räjähdys" – Moni korialainen heräsi sunnuntaiyönä maanjäristysten sarjaan

Seismologian laitos rekisteröi sunnuntaiyönä Korialla ainakin kymmenen maanjäristystä, joista voimakkain oli magnitudiltaan 2,0. Kouvolassa on jytissyt runsaasti viimeisen 20 vuoden aikana.

Lumikki Haaja

Sunnuntaiyön maanjäristykset tuntuivat voimakkaimmin Korian taajamassa, mutta asukkaat rekisteröivät sen myös 10 kilometrin päässä Kouvolan keskustassa.
Sunnuntaiyön maanjäristykset tuntuivat voimakkaimmin Korian taajamassa, mutta asukkaat rekisteröivät sen myös 10 kilometrin päässä Kouvolan keskustassa.

Korialla asuva Sari Laaksonen kertoo heränneensä sunnuntain vastaisena yönä rajuihin paukahduksiin. Ensin hän ajatteli, että joku räjäyttelee jossain.

– Ikkunat helisivät kovimmista jytinöistä.

Maanjäristysten sarja alkoi ennen kello kolmea aamuyöllä ja kesti noin aamukuuteen, Laaksonen kertoo. Hän valvoi tuon ajan tilannetta seuraten. Laaksonen ei ollut sunnuntaina päivällä havainnut, että talolle olisi koitunut vaurioita.

Laaksosen omakotitalo sijaitsee Korian Hiivurista jonkin matkaa asemalle päin. Kymenlaakson pelastuslaitoksen mukaan ilmoitukset järistyksistä paikantuivat Hiivurin suunnalle.

Minkäänlaista hysteriaa tai paniikkia Laaksonen ei kokenut. Hän on saanut tuta maanjäristyksen Kouvolan seudulla aiemminkin.

– Taisi olla vuonna 2011, kun Kuusaanlammen alueella maa järisi. Olin silloin työvuorossa ja tunsin järistyksen.

Lumikki Haaja

Korialainen Sari Laaksonen heräsi sunnuntaiyöllä maanjäristykseen.
Korialainen Sari Laaksonen heräsi sunnuntaiyöllä maanjäristykseen.

Lumikki Haaja

Enni Peltonen kertoo, että Korian maanjäristys tuntui Kouvolassa asti.
Enni Peltonen kertoo, että Korian maanjäristys tuntui Kouvolassa asti.

Porvoolainen Enni Peltonen oli tullut Kouvolaan vierailemaan ystäviensä luona.

Hän yöpyi heidän omakotitalossa Kouvolan Kankarossa. Korian maanjäristykset tuntuivat siellä asti, vaikka järistyksen reuna-alueella ikkunat eivät helisseet.

– Heräsin aamuyöllä jytinään ja ajattelin ensin unenpöpperössä, että joku ampuu raketteja tai lumiaura on liikkeellä. Veljeni oli yövuorossa töissä Kaslinkilla Korialla. Hän kertoi, että siellä maanjäristys todella tuntui.

Korialainen Eila Pasanen puolestaan nukkui sikeästi, vaikka maa järisi asunnon lähettyvillä.

– Aamulla siskoni soitti ja kertoi tapahtumasta. Itse en huomannut yöllä mitään.

Lumikki Haaja

Eila Pasanen sai kuulla Korian maanjäristyksestä siskoltaan. Itse hän nukkui sikeästi.
Eila Pasanen sai kuulla Korian maanjäristyksestä siskoltaan. Itse hän nukkui sikeästi.

Korialainen Maritta Saaristo asuu Korian Hurjanhaassa. Maanjäristys tuntui voimakkaana siellä. Aamuyöstä valveilla ollut Saaristo kertoo, että kello 4.48 omakotitaloa vavisutti valtava pamaus. Sen jälkeen hän havaitsi vielä kaksi isompaa jymähdystä.

– Talo heilui muutaman sekunnin ajan. Mietin, missä on tapahtunut jokin iso räjähdys. Kävin netistä seismologian laitoksen sivuilta katsomassa, että maanjäristyshän täällä on.

Vaurioita hän ei ole huomannut taloon tulleen. Saaristo pohtii onko hän aiemminkin kokenut maanjäristyksen.

– Ehkä sitä ei ole aina miettinyt niin. Mutta viime yönä siitä ei ollut epäselvyyttä.

Lumikki Haaja

Maritta Saaristo varmisti tiedon maanjäristyksestä seismologian laitoksen nettisivuilta.
Maritta Saaristo varmisti tiedon maanjäristyksestä seismologian laitoksen nettisivuilta.

Voimakkain järistys hieman ennen aamuviittä

Seismologian instituutti sai sunnuntaina tehtyä yhteenvedon Korian järistyssarjasta. Sen mukaan ensimmäinen järistys tapahtui kello 2.49 ja aamun voimakkain maanjäristys kello 4.48. Se oli magnitudiltaan 2,0.

Suurimman järistyksen keskus paikannetiin Kymijoen toiselle puolelle Alakylään Lepoahontielle.

Aamuseitsemään mennessä seismiset asemat olivat rekisteröineet jo kymmenen maanjäristystä. Järistyksistä on tullut ilmoituksia sekä instituutille että hätäkeskukseen.

Sunnuntain järistykset voivat olla osa pitkää sarjaa

Kouvola sijaitsee rapakivigraniittialueella, jolle on tyypillistä matalien maanjäristysten sarjat. Seismologian instituutin mukaan järistyssarjoja on ollut aiemmin esimerkiksi Kuusaanlammen alueella, entisen Anjalankosken alueella ja Lapinjärven suunnalla. Sunnuntain järistysten tarkempi analysointi aloitetaan maanantaina.

Kouvolan Sanomien arkiston mukaan alle kahden magnitudin maanjäristyksiä on ollut muun muassa kesäkuussa 2019, elokuussa 2018, maaliskuussa 2017 ja lokakuussa 2015.

Seismologian instituutin mukaan ainakin osa järistyksistä kuulunut pidempään, usean vuoden järistyssarjaan, joka alkoi kunnon pamauksella vuonna 2011, aivan kuten Sari Laaksonen muisteli.

1. joulukuuta vuonna 2011 Kuusankoskella järisi 2,8 magnitudin voimakkuudella. Se on yksi kovimmista Suomessa 2000-luvulla mitatatuista maanjäristyksistä. Järistyksen keskus paikannettiin myöhemmin UPM:n Kymin tehtaan ja Sääksniemen väliselle alueelle.

Tuolloin maanjäristystä seurasi useita pienempiä jälkijäristyksiä sekä yksi suurempi, 2,6 magnitudin jälkijäristys.

Alle 3,0 magnitudin maanjäristykset luokitellaan silti hyvin pieniksi. Vertailun vuoksi vuoden 2004 tsunamin Kaakkois-Aasiassa aiheuttanut järistyksen voimakkuudeksi mitattiin lopulta 9,1–9,3.

Maanjäristykset Suomessa

Kouvolan alueen järistykset tapahtuvat lähellä pintaa, noin puolen kilometrin–kilometrin syvyydessä

Maa järisee myös Kouvolassa, koska Euraasian laatta työntyy Keski-Atlantin selänteeltä kohti Japania.

Etelä-Suomi sijaitsee kuitenkin hyvin rauhallisella alueella. Suurta tektoonista liikettä siellä ei tapahdu.

Esimerkiksi Kuusamon ja Tornionjokilaakson seudut ovat seismisesti aktiivisempia.

Voimakkain Suomessa havaittu maanjäristys on ollut Perämerellä vuonna 1882. Sen magnitudi oli noin 5. Tiedot järistyksestä perustuvat aikalaiskirjoituksiin.

Voimakkain seismografikaudella (vuodesta 1970 lähtien) Suomessa havaittu järistys on mitattu Alajärvellä. Sen magnitudi oli 3,8.

Lähde: Seismologian instituutti