Karjalainen matkailuilta

Risto Tauru

Kaakon Karjalaiset kokoontuivat matkailuillan merkeissä. Kotiseutuneuvos Markku Paksu kuvassa äärimmäisenä oikealla.
Kaakon Karjalaiset kokoontuivat matkailuillan merkeissä. Kotiseutuneuvos Markku Paksu kuvassa äärimmäisenä oikealla.

Maanantaina 10. syyskuuta jatkui Lappeenrannan Kaakontuvalla Kaakon Karjalaisten matkailuiltojen sarja. Paikalla oli tällä kertaa kotiseutuneuvos Markku Paksu Mikkelistä, joka kertoi Raudusta silloin ja nyt. Hän on rautulaisten pitäjäseuran puheenjohtaja ja Rautulaisten-lehden päätoimittaja.

Markku Paksu on käynyt rautulaisten kotiseutumatkoilla noin 400 kertaa ja vetänyt niitä lukuisan määrän. Markku Paksu tunnustautuu perimältään ”savakoiksi”, joista muodostui aikanaan Karjalan kannaksen itäpuolen asujaimisto. Länsipuolen asukkaita taas kutsuttiin ”äyrämöisiksi”. Savakot olivat muuttaneet aikanaan Kannakselle, osa Savosta ja osa Itä-Kannakselta. Savakot olivat äyrämöisiä vilkkaampia ja olemukseltaan muodikkaampia.

Markku Paksu kertoi rautulaisten pitäjäseuralla olevan hyvät ja aktiiviset suhteet Sosnovon, joka on Raudun nykyinen nimi, paikallisjohtoon. Rautu on kuitenkin muuttanut kovin muotoaan entisestä idyllisestä maalaispitäjästä nykyiseksi

pietarilaisten suosituksi lomailukeitaaksi matkailu- ja laskettelukeskuksineen sekä kerrostaloalueineen. Ensi vuonna suunnittelimme lappeenrantalaisten karjalaisten hyppäävän rautulaisten bussin kyytiin, kun he joka tapauksessa Mikkelistä Rautuun ajavat Lappeenrannan kautta, ja eivät koskaan malta olla pysähtymättä muutenkin kauniissa kaupungissamme.