THL:n ylilääkäri: Koronatartunnat lisääntyneet huolestuttavasti

Tartuntatilanne vaihtelee suuresti maan eri osissa. Esimerkiksi Etelä-Karjalaan maskien käyttösuositusta ei ole annettu.

Vesa Moilanen

Ylilääkäri Taneli Puumalainen (vas.) ja johtaja Pasi Pohjola puhuivat torstaina Helsingissä pidetyssä koronatilannekatsauksessa.
Ylilääkäri Taneli Puumalainen (vas.) ja johtaja Pasi Pohjola puhuivat torstaina Helsingissä pidetyssä koronatilannekatsauksessa.

Suomen koronatartuntojen määrä on lisääntynyt huolestuttavasti etenkin viimeisen viikon aikana, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen torstaina. Hän luonnehti Suomen koronatilannetta silti edelleen rauhalliseksi.

– Mutta suunta huolestuttaa. Tartunnoissa mennään ylöspäin, Puumalainen linjasi THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa.

THL on nyt päivittänyt liikennevalomallinsa, joka auttaa ihmisiä arvioimaan ulkomailla matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä. Suomalaisten on viranomaisten mukaan syytä varmistaa sen avulla, mistä maista voi matkustaa Suomen ilman rajoituksia. Mallin lauantaina voimaan tulevat linjaukset jaottelevat ulkomaat kolmeen luokkaan sen perusteella, kuinka suuri koronatartunnan riski niissä on.

Puumalaisen mukaan globaali koronatilanne on viimeksi heikentynyt oleellisesti Intiassa, osin myös Euroopassa. EU:n alueella tartuntamäärät ovat selvästi nousseet Espanjassa. Lähinaapureista koronatartunnat ovat viimeksi nousseet merkittävästi Tanskassa.

Tartuntoja ryhmätapaamisista

Puumalainen painotti, että Suomen viimeisten parin viikon kasvaneihin koronalukuihin ovat vaikuttaneet keskeisesti muutamat tartuntaryppäät. Ne ovat saaneet alkunsa esimerkiksi jääkiekon parissa ja ravintoloissa.

Koronan ilmaantuvuus vaihtelee Suomessa nyt paljon alueellisesti.

– Meillä on edelleen sairaanhoitopiirejä, joissa ei ole todettu yhtään tartuntaa kahteen viikkoon.

Siksi kasvomaskisuositus ei ole voimassa aivan koko Suomen alueella. Esimerkiksi Satakuntaan, Etelä-Savoon tai Etelä-Karjalaan maskien käyttösuositusta ei ole annettu.

Johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä täydensi, että koronalta suojautumisessa voidaan tehdä kohdennettuja, alueellisia päätöksiä.

Kuolleisuus on vähäinen, koska potilaat nuoria

Pohjolan mukaan on syytä huomata, että Suomen koronatartuntojen ryppäät eivät ole nyt saaneet alkuaan ulkomailta.

– Ulkomailta tulleiden tartuntojen osuus on Suomessa pienentynyt. Tartunnat ovat tulleet kotimaasta.

Pohjolan mukaan muutos liittyy siihen, että matkailu ulkomaille on kesän jälkeen vähentynyt.

Muutoksena aiempaan on myös se, että tartunnan saaneet ovat olleet keskimäärin selvästi nuorempia kuin keväällä sairastuneet olivat. Kun keväällä alle viidesosa sairastuneista oli alle 30-vuotiaita, nyt liki kaksi kolmasosaa todetuista virustartunnoista on alle 30-vuotiailla.

Kuolleisuus koronavirukseen on Suomessakin tällä erää matalampi kuin se oli keväällä.

– Sairastumiset ovat nuoremmilla keskimäärin lievempiä kuin ikääntyneillä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei koronakuolleisuus voisi nousta uudelleen hyvin huomattavaksi Suomessa, jos virus leviää vanhempiin ikäluokkiin.

täydennetty kauttaaltaan

Luetuimmat