Uudenmaan rajoille tulee kattava määrä sulkupisteitä, poliisi valvoo myös junissa ja junalaitureilla

Poliisijohtaja: Poliisille annettava kirjallinen tai suullinen selvitys liikkumisen syystä. Operaatio työllistää myös Kaakkois-Suomen poliisilaitosta.

Antti Aimo-Koivisto

Poliisi valvoo teitä, rautatie- ja lentoliikennettä, kun Uusimaa eristetään, Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio kertoi torstaina. Arkistokuva vuodelta 2018.
Poliisi valvoo teitä, rautatie- ja lentoliikennettä, kun Uusimaa eristetään, Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio kertoi torstaina. Arkistokuva vuodelta 2018.

Uudenmaan maakunnan rajoille tulee kattava määrä sulkupisteitä ja myös pienemmät tiet suljetaan, kertoo Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio. Aapion mukaan sulkupisteitä tulisi tällä tietoa 30–40 kappaletta.

– Kyse on suuresta pitkäkestoisesta liikennevalvontaoperaatiosta, jossa tarkoitus on suojella kansalaisia ja väestöä poikkeusoloissa, Aapio sanoi tiedotustilaisuudessa tänä aamuna.

Uudenmaan poliisilaitokset muodostavat liikkumisrajoitusten valvonnassa tilanneorganisaation, ja operaatioon osallistuvat kaikki Suomen poliisilaitokset.

Uudenmaan poliisien lisäksi operaatio koskee eniten Lounais-Suomen, Hämeen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksia.

Teiden lisäksi poliisi valvoo rautatie- ja lentoliikennettä.

– Poliisi tulee toimimaan laitureilla ja junassa sisällä junapartiotoimintana. Myös lentoasemilla toimitaan sekä lähtöpaikoilla sisämaan lennoissa että Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Hallitus kertoi keskiviikkona esittävänsä Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia koronaviruksen torjumiseksi. Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää.

Liikkumisrajoitusten on määrä tulla voimaan perjantaina. Rajoitukset olisivat voimassa 19. huhtikuuta saakka.

Rajoituksesta voi poiketa vain välttämättömästä syystä

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sanoi tiedotustilaisuudessa, että liikkumisrajoituksesta voidaan poiketa, jos liikkuminen on välttämätöntä.

– Välttämättömänä liikkumisena pidetään liikkumista viranomaistoiminnassa, työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi, lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi, lähiomaisen kuoleman vuoksi, lapsen tapaamisen toteuttamiseksi tai muun painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Syy liikkumisrajoituksesta poikkeamiseen voi Heikinheimon mukaan olla myös tilanne, jossa lähisukulainen sairastuu ja tälle pitää antaa apua.

Välttämättömyysedellytyksen pitää tässäkin tilanteessa täyttyä. Poliisi arvioi liikkumisen välttämättömyyttä tapauskohtaisesti, hän lisäsi.

– Muuna painavana henkilökohtaisena syynä ei pidetä esimerkiksi vapaa-ajan matkustamista. Näin ollen lomamatkailusta ja sukulaisvierailuista tulee tässä vaiheessa pidättäytyä.

Uudenmaan rajan yli pyrkivän on annettava poliisille selvitys matkan tarkoituksesta ja määränpäästä, Heikinheimo sanoi.

– Selvitys voidaan antaa sekä kirjallisesti että suullisesti poliisin sitä pyytäessä.

Rajoitusten rikkominen valmiuslakirikkomus

Tiedotustilaisuudessa mukana ollut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, että poliisi valvoo liikkumisrajoituksia normaaliolojen lainsäädännöllä. Ensisijaisia keinoja ovat neuvot, kehotukset ja käskyt.

– Säädettyjen liikkumis- ja oleskelurajoitusten rikkominen olisi rangaistavaa valmiuslakirikkomuksena, Kolehmainen sanoi.

Heikinheimon mukaan poliisi voi valvontaa tehdessään esimerkiksi selvittää ihmisten henkilöllisyyden, ottaa kiinni, tehdä turvatarkastuksen, eristää paikkoja ja siirtää kulkuneuvoja.

– Poliisi puuttuu rajoitusten rikkomisiin ja selvittää ne esitutkinnassa.