Petteri Orpo: ”Suuri voitto eurooppalaisille liberaaleille arvoille”

Kokoomus oli säilyttämässä kolme europarlamentaarikkoa ja keräämässä äänistä suurimman potin.

Vesa Vuorela

Petteri Orpo Mikkelissä ennen eduskuntavaaleja. 
Petteri Orpo Mikkelissä ennen eduskuntavaaleja. 

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli silminnähden tyytyväinen puolueensa ennakkoäänisaaliiseen Ilta-Sanomien videohaastattelussa kello 20:n jälkeen sunnuntaina.

Kun eurovaalien äänistä oli laskettu noin puolet, kokoomus oli kerännyt niistä yli 20 prosenttia. Puolue oli säilyttämässä kolme euroedustajan paikkaansa.
Kokoomuksen kannatus eduskuntavaaleissa vain kuukausi sitten oli 17 prosenttia. Kokoomus oli ennakkoäänten julkistuksen jälkeen myös suurin puolue, kun eduskuntavaaleissa se oli vasta kolmas Sdp:n ja perussuomalaisten jälkeen.

— Kyllähän tämä tulos on erittäin hyvä, Orpo sanoi.

— Nyt näyttää siltä, että vaalivoitto on tulossa. Ja kun verrataan eduskuntavaalien tulokseen ja nyt ollaan noin 21:n luvuissa, niin täytyy olla erittäin tyytyväinen.

Yleisesti kokoomuksen menestys oli ennakoidun mukainen, sillä puolueen kannattajat ovat usein EU-myönteisiä ja tunnollisia eurovaaliäänestäjiä. Asetelma näkyi myös Orpon kommenteissa muista puolueista.

Orpon mukaan Sdp:n tulokseksi on tulossa huonompi luku kuin eduskuntavaaleissa, joten puolueen kannattaisi ”miettiä tarkkaan asemaansa hallitusohjelmaneuvotteluissa.” Orpo sanoi tarkoittavansa, ettei todennäköisen pääministeripuolueen mandaatti ole erityisen vahva.

Orpo kommentoi myös vihreiden ja perussuomalaisten äänisaaliita. Vihreät oli kasvattamassa euroedustajamääräänsä yhdestä kahteen, kun äänistä oli laskettu noin puolet. Perussuomalaiset oli pitämässä kaksi paikkaansa.

— Iloitsen siitä, että vihreät ovat myöskin korkealla, koska he ovat myöskin vahvasti eurooppalaisten ja liberaalien arvojen puolustajia. Tämä on suuri voitto eurooppalaisille liberaaleille arvoille, länsimaiselle demokratialle, oikeusvaltiolle – kaikelle tämän puolustamiselle erittäin tärkeä ilta.

Luetuimmat