Suomessa noin 80 000 taloutta ilman sähköä, myrsky on vasta voimistumassa idässä – Pietasaarella tuulenpuuska yli 35 metriä sekunnissa

Markku Ulander

Mies purki trampoliinia talonsa pihalta Helsingissä lähestyvän syysmyrskyn vuoksi.
Mies purki trampoliinia talonsa pihalta Helsingissä lähestyvän syysmyrskyn vuoksi.

Suomessa oli sähköttömiä talouksia puolen päivän aikaan lähes 80 000, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Katkoja on ollut laajalti Oulun ja Kuusamon seudusta etelään, joskin itäisin sekä eteläisin Suomi pääkaupunkiseudulta itään on toistaiseksi suurimmalta osin säästynyt katkoilta.

Energiateollisuus varoittaa twiitissään, että myrskyn siirtyessä itään sähkökatkoja on odotettavissa lisää. Länttä harvemman asutuksen vuoksi idässä on vähemmän maakaapelointia, ja siksi alue on alttiimpi sähkökatkoille.

Ilmatieteen laitokselta kerrottiin aamupäivällä, että matalapaine oli voimistanut tuulen Pohjanlahdella myrskylukemiin. Maan länsiosassa tuuli oli navakkaa ja puuskaista. Tuulen ennustettiin voimistuvan vähitellen myös etelässä ja idässä.

Kello 9.20 Ilmatieteen laitos julkaisi kehotuksen siirtyä sisätiloihin Varsinais-Suomessa sekä läntisen Uudenmaan rannikkovyöhykkeellä. Laitoksen mukaan säätilanne oli kehittymässä näillä alueilla erittäin vaaralliseksi myrskypuuskien vuoksi. Laitos kertoi tuolloin Twitterissä, että Aila-myrskyn painopiste oli siirtymässä Pohjanmaalta Lounais-Suomeen, jonne tuulihuipun odotettiin tulevan alkuiltapäivällä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toistaiseksi kovin hetkittäinen tuulennopeus mitattiin puuskassa Pietarsaarella Keski-Pohjanmaalla, kun tuuli puhalsi 35,3 metriä sekunnissa. Kovin mitattu keskituulen nopeus mitattiin Rauman Kylmäpihlajalla, jossa tuulen nopeus oli 29,4 metriä sekunnissa.

Luetuimmat