Rajaliikennettä tiukennetaan ja matkustussuosituksia kiristetään

Hallitus pyrkii pitämään koronaviruksen muunnoksen Suomen rajojen ulkopuolella. Kiurun mukaan kuntien on huolehdittava riittävästä testaamisesta rajanylityspaikoilla.

Jussi Nukari/Lehtikuva

Ministeri Krista Kiuru kertoi torstaina, että hallitus valmistelee rajaliikenteen tiukentamista ja matkustussuositusten kiristämistä.
Ministeri Krista Kiuru kertoi torstaina, että hallitus valmistelee rajaliikenteen tiukentamista ja matkustussuositusten kiristämistä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan uusi koronaviruksen muunnos aiheuttaa suurta huolta. Leviämisriskin uhka on ilmeinen, ja se on otettava vakavasti.

Uusi muunnos leviää selvästi nopeammin kuin aikaisemmat alatyypit. Ministeri painottaa, että on tärkeää, että leviämistä hillitseviin toimiin ryhdytään ennakoivasti ja riittävällä volyymillä.

– Kuntien ja alueiden on syytä jatkaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeessä esitettyjä rajoitustoimia. Toimia ei pidä tässä vaiheessa purkaa, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Hänen mukaansa erityisesti on kiinnitettävä huomiota siihen, että leviämisvaiheen toimenpiteet toteutetaan täysimääräisesti ja yhdenmukaisesti kaikilla leviämisvaiheen alueilla.

Kunnan on myös esimerkiksi huolehdittava terveysturvallisuuden varmistamisesta alueensa rajanylityspaikoilla. Se tarkoittaa muun muassa riittävän testaamisen turvaamista. Valtio korvaa Kiurun mukaan tästä aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti.

Hallitus neuvotteli eilen illalla useita tunteja koronatilanteesta ja uusista rajoituksista.

Matkustussuosituksia kiristetään

Kiurun mukaan hallitus linjasi, että sisäministeriö valmistelee esityksen rajaliikenteen tiukentamiseksi muuntoviruksen leviämisen estämiseksi ja ulkoministeriö valmistelee matkustussuositusten kiristämisen.

Lisäksi ulkoministeriö aloittaa matkustussuositusten jatkuvan päivittämisen THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

– Tämän lisäksi STM ja muut ministeriöt valmistelevat esityksen muista tarvittavista lisätoimenpiteistä muuntoviruksen leviämisen estämiseksi ensi viikon neuvotteluihin.

Uusimmat uutiset