Lakisotku pysäyttää kesällä MPK:n ampumakoulutuksen — Katko ei kuitenkaan vaikuta toistaiseksi toimintaan Etelä-Karjalassa

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) keskeyttää ampumakoulutuksen lainsäädännöllisen sotkun vuoksi. Ongelma saadaan ehkä ratkaistua jo ennen seuraavaa Etelä-Karjalaan suunniteltua ampumiskoulutusta.

Raimo Eerola

Anna-Kaisa Kaukoranta-Pitkänen ja Mira Rantanen osallistuivat MPK:n järjestämään ammuntapäivään viime vuoden toukokuussa Haminassa.
Anna-Kaisa Kaukoranta-Pitkänen ja Mira Rantanen osallistuivat MPK:n järjestämään ammuntapäivään viime vuoden toukokuussa Haminassa.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) keskeyttää ampumakoulutuksen järjestämisen 15. heinäkuuta alkaen. MPK:n arvion mukaan keskeytys jatkuu ainakin elokuun loppuun saakka.

Taustalla on lainsäädännöllinen ongelma. Koulutukseen liittyvä lainsäädäntö muuttuu, mutta tietyn asetuksen voimaantulo on viivästynyt. Siksi koulutusta ei voi käytännössä jatkaa.

MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikaisen mukaan puolustusministeriöstä ilmoitettiin yhdistykselle, että kyseisen asetuksen voimaantulo viivästyy ja ampumakoulutus on siksi keskeytettävä.

Toinen syy keskeytykseen on uuden lain edellyttämä koulutus ammunnan johtajille.

— Lain hyväksymisen jälkeen jäi niin vähän peliaikaa, että emme millään ehdi saamaan kaikille ihmisille kurssin suoritusta. Meillä on jonkin verran ammunnan johtajia jo olemassa, mutta kaikkia emme ehdi tuottamaan, Laatikainen selittää.

MPK kaipaa myös apua tiettyjen uusien pykälien tulkintaan. Se on esittänyt poliisihallitukselle kysymyksiä lain tulkinnasta varautumis- ja turvallisuuskoulutukseen kuuluvan ampumakoulutuksen osalta. Vastauksia odotellaan vielä.

— Tämä on harmillista vapaaehtoistoiminnalle, mutta uskon, että asia saadaan alkusyksystä kuntoon, Laatikainen sanoo.

Uskon, että asia saadaan alkusyksystä kuntoon. — Pertti Laatikainen

Lakisotkun vaikutus ammunnan harjoitteluun voi jäädä pieneksi, sillä reserviläisjärjestöt, jotka ovat MPK:n jäsenjärjestöjä, jatkavat ammuntakoulutusta edelleen.

— Tämä laki vapaaehtoisesta maanpuolustuskoulutuksesta koskee vain Maanpuolustuskoulutusyhdistystä, ei reserviläisjärjestöjä, selittää MPK:n Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiirin piiripäällikkö Hannu Hyppönen.

Hän kertoo, että Kaakkois-Suomen alueella ei ole vielä tarvinnut perua yhtään koulutustilaisuutta.

— Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiirin alueella ammuntojen keskeyttämisellä ei ole vaikutusta vielä, koska meillä ei ole ampumakursseja heinäkuun aikana. Toivottavasti asiaan tulee selvyys elo-syyskuussa, kun ampumakurssit jatkuvat meillä.

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra jätti tiistaina aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Hän pyysi vastausta muun muassa siihen, mitä hallitus aikoo tehdä varmistaakseen, että reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöjen ampumatoiminta voi jatkua häiriöttä entiseen tapaan. Hallitus ei ole vielä vastannut kysymykseen.

Luetuimmat