Venäjältä tulleella bussimatkustajalla koronatartunta – Haminaan saapuneessa bussissa 51 matkustajaa, heistä 32:n yhteystiedot saatu selvitettyä

Samassa bussissa matkustaneista 32:n yhteystiedot on jo selvitetty, 18 matkustajan tietoja selvitetään vielä.

Kimmo Seppälä

Venäjältä Suomeen matkustamista on rajoitettu tällä hetkellä koronan takia. Suomeen saa tulla vapaasti, jos on Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen. Arkistokuva.
Venäjältä Suomeen matkustamista on rajoitettu tällä hetkellä koronan takia. Suomeen saa tulla vapaasti, jos on Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen. Arkistokuva.

Venäjältä Suomeen bussilla matkustaneella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Bussi lähti Pietarista kohti Haminaa tiistaina 8. syyskuuta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteen mukaan bussin 51 matkustajasta yhdellä todettiin Suomessa koronatartunta. Matkustaja oli saanut ensimmäiset koronaoireensa matkasta seuraavana päivänä eli keskiviikkona 9. syyskuuta.

Samassa bussissa matkustaneista 32:n yhteystiedot on saatu selvitettyä, ja kuntien tartuntatautiviranomaiset ottavat heihin yhteyttä. THL kertoo, että 18 matkustajan tietoja selvitetään vielä.

Venäjältä Suomeen keskimäärin kymmenen linja-autoa viikossa

THL:n mukaan Suomeen saapuu tällä hetkellä keskimäärin reilut kymmenen linja-autoa viikossa Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikkojen kautta.

Nuijamaan kautta rajan ylittää noi 3–5 linja-autoa viikossa. Tiedoteen mukaan Vaalimaalla linja-autot ylittävät rajan kymmenisen kertaa viikossa.

Venäjältä tuleville matkustajille annetaan rajatarkastuksen yhteydessä ohje siitä, miten vähennetään riskiä koronavirustartunnoille Suomessa. Sen mukaan riskimaasta saapuvalle suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.

Onko itärajan yli matkustaminen välttämätöntä?

Venäjältä Suomeen matkustamista on rajoitettu tällä hetkellä koronan takia. Suomeen saa tulla vapaasti, jos on Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen.

Muutoin Venäjältä Suomeen voi matkustaa vain välttämättömistä syistä, kuten pakottavien perhesyiden takia tai huoltovarmuuden kannalta merkittävän työn vuoksi.

– Venäjän koronatilanne on merkittävästi huonompi kuin Suomen. Jokaisen tulisi harkita tarkkaan, onko Venäjälle tai sieltä Suomeen nyt välttämätöntä matkustaa, THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo tiedotteessa.