Uniputkeen, penkille vai lattialle? — Helsinki-Vantaan lentoasemalla saa panna pitkäkseen lähes missä vain

Kaikilla lentoasemilla nukkuvaan matkustajaan ei suhtauduta yhtä ymmärtäväisesti.

Sanni Haikarainen

Uniputket puhdistetaan jokaisen käytön jälkeen. Työvuorossa on Gosleep loungen hoitaja Shuman Yu.

Partiolainen on aina valmiina — vaikka nukkumaan lentokentällä. Kun Helsinki-Vantaalle saapui taannoin ryhmä väsyneitä partioleiriläisiä odottamaan lentoa, he panivat muitta mutkitta maate lattialle.

— Heillä oli tietysti makuupussit ja -alustat mukana, joten he tekivät siskonpedin käytävän reunoille ja nukkuivat siinä, kertoo palveluesimies Mikko Laitinen Finavian Customer service -yksiköstä.

Helsinki-Vantaalla matkustaja saa nukkua melkein missä vain, kunhan ei tuki hätäpoistumisteitä tai muita kulkuväyliä. Kaikkialla ei olla yhtä suvaitsevaisia. Lentoasema ei ole ilmainen motelli, vaikka lepopaikkoja olisikin tarjolla.

Sanni Haikarainen

Yksi väsynyt matkustaja on löytänyt nukkumapaikan Kainuu loungesta.

Helsinki-Vantaa on pärjännyt hyvin lentokentillä nukkumista vertailevan Sleeping in airports -verkkosivuston listauksissa. Tämän vuoden sijoitus oli neljäs. Ykköseksi ylsi Singaporessa sijaitseva Changin lentoasema, kuten lukuisia kertoja aikaisemminkin.

Munaan tai putkeen

Helsinki-Vantaan ykkösterminaalissa, lähtöportin 11 vieressä sijaitsevasta Gosleep loungesta löytyy valikoima uniputkia tai unimunia — kummin niitä haluaa nimittää.

Uniputki on patjalla pehmustettu laveri, jota ympäröi munanmuotoinen ääntä ja valoa eristävä kupu. Laverin alta löytyy säilytystila matkatavaroille. Seinällä on sähkö- ja usb-pistokkeet sekä verkkotasku esimerkiksi kännykälle tai silmälaseille.

— Tasku lisättiin varusteisiin, kun havaitsimme, että matkustajat joutuivat etsimään pieniä tavaroitaan hämärässä. Yöaikaan lounge-tilan valaistus on himmennetty, sanoo Gosleep loungen hoitaja Shuman Yu.

Uniputkia on voinut varata Helsinki-Vantaalla parin vuoden ajan. Hiljattain Gosleep lounge siirtyi kakkosterminaalista nykyiseen paikkaansa uuden lähtöportin rakennustöiden tieltä. Uniputkia löytyy myös Finnair loungesta porteilta 36 ja 22.

Sanni Haikarainen

Lepotuoleilla voi kuvitella olevansa suomalaisessa järvimaisemassa.

Uniputki on suomalainen keksintö. Perusmallissa on patja ja sähköpistoke, kehittyneemmässä versiossa selkänojaa voi säätää sähköisesti istuma-asentoon. Korkeassa mallissa mahtuu istumaan myös, kun kupu on vedetty alas, jolloin voi esimerkiksi lukea tai työskennellä tietokoneella omassa rauhassa.

Uniputken saa käyttöönsä kuuden euron tuntihintaan vaikka koko yöksi. Lisämaksua vastaan voi lainata tyynyjä ja huopia.

Syöminen ei ole suotavaa uniputkessa, mutta eväitä voi nauttia loungen penkeillä. WC-tilat ovat aivan vieressä.

Gosleep lounge ja sen asiakaspalvelu ovat avoinna päivittäin ympäri vuorokauden.

Suomi näkyy siellä täällä sisustuksessa

Helsinki-Vantaa on pyrkinyt parantamaan odotustilojaan viime vuosina. 

Kainuu lounge on sisustettu muun muassa tuulen kaatamien puiden osista tehdyillä tuoleilla. Tilassa on myös ergonomisesti muotoiltuja lepotuoleja, pehmeitä mattoja sekä kirjanvaihtopiste. Tilaan on kaikilla matkustajilla vapaa pääsy ympäri vuorokauden.

Sanni Haikarainen

Suvanto-saarekkeilla voi vetäytyä työskentelemään tai lepäämään muiden katseilta suojaan.

Suvannot ovat rauhallisia pisteitä, joihin voi vetäytyä suojaan muiden katseilta. Ne on varustettu näkö- ja kuulosuojalla, sähköpistokkeilla ja pöytätasolla.
Eri puolilla lentoasemaa on myös käsinojattomia penkkejä, joilla voi nukkua.

Lisäksi löytyy aurinkotuolien mallisia lepotuoleja ja jopa keinutuoleja.
Jos hotelleja ei lasketa, ylellisimmät odotusolosuhteet lentojen välillä tarjoavat maksulliset lounget, joita ylläpitävät muun muassa lentoyhtiöt.

Sanni Haikarainen

Tietokonetyöskentelyyn löytyy myös latauspistokkeilla varustettuja seisomapisteitä. Välillä voi huilata keinutellen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat