Kouvolassa paljastui erikoinen ympäristörikos: Pohjavesialueen lähellä olevalle hiekkakuopalle kärrättiin kuorma hevosenlantaa

Tapaus ratkesi nopeasti sen jälkeen, kun asiasta oli uutisoitu. Hevosenomistaja haki lantakasan pois.

Lukijan kuva

Metsittyneeseen hiekkakuoppaan kumottu lantakasa on tuotu traktorilla joulu- tai tammikuussa.
Metsittyneeseen hiekkakuoppaan kumottu lantakasa on tuotu traktorilla joulu- tai tammikuussa.

Kouvolan Kaipiaisissa Lata-ahontien varrella olevaan vanhaan hiekkakuoppaan on tuotu kuorma hevosenlantaa. Metsäpalstan omistaja Maria Karte kertoo, että lanta on ilmaantunut joulukuun aikana tai tammikuun alussa.

– Aikaisemmin kuoppaan oli tuotu myös risuja, laudanpätkiä, olkea ja kalustelevyä sisältävä roskakasa. Tarkoitukseni on antaa palstan metsittyä, mutta täytyy alkaa asettaa tielle esteitä, jos tämä toistuu.

Aiempina vuosina palstalle ei ole tuotu roskaa. Jäljistä päätellen tekijä on ollut liikkeellä traktorilla.

Karte ilmoitti teosta ympäristöviranomaisille ja poliisille.

Kaivoissa pilaantumisriski

Kouvolan kaupungin ympäristötarkastaja Ulla Rantanen ei tiedä yhtään aikaisempaa tapausta, jossa hiekkakuoppaan olisi tuotu lantaa.

– Lanta pitää viedä pellolle tai paikkaan, jolla on ympäristölupa sen vastaanottamiseen. Hiekkakuoppa on hyvin vettä läpäisevää maastoa, ja lannasta voi liueta bakteereja pohjaveteen.

Rantasen mukaan kuopan lähellä on pohjavesialue, joten riski talousvesikaivojen pilaantumisesta on olemassa.

– Luonnon roskaajia jää kiinni silloin tällöin, jos paikalta löytyy johtolankoja tai jos tekijästä on epäily. Tässä tapauksessa lantaa ei ehkä ole tuotu kovin kaukaa, joten tekijän jäljelle pääseminen voi olla melko helppoa.

Uusi käänne: Kasan tehnyt haki lannan pois

Kun tapauksesta kerrottiin mediassa ensimmäistä kertaa maanantaina, paikallinen hevosenomistaja oli ottanut yhteyttä maanomistajaan.

Karte oli jo ehtinyt miettiä kasan siivoamista, kun hänen puhelimensa soi.

– Kasan tuonut mies kertoi olleensa asialla. Hän vei kasan saman tien pois traktorillaan. Hienosti hoidettu, Karte sanoo.

Metsäpalstan omistaja ehti ilmoittaa kasasta ympäristöviranomaisille ja poliisille. Nyt hän vetää ilmoitukset pois.

Karte myöntää ensin epäilleensä, ettei kasan kohtalo selviäisi ikinä, kun kasa ilmestyi kuopalle joulukuussa. Sen takia hän ilahtui asian selviämisestä.

Karte kertoo puhuneensa miehen kanssa ja selvisi, että hän oli tietämättömyyttään kasan metsään, koska pehmeille pelloille ei tällä hetkellä traktorilla pääse. Miehen tarkoitus oli ajaa kasa myöhemmin pois paikalta.

– Hän ei vain tullut ajatelleeksi, että hän olisi toiminut jotenkin väärin. Olin tyytyväinen, kun tämä päättyi hyvin.

Muokattu kello 10.58: Lisätty tieto uudesta käänteestä, kun hevosenomistaja haki lantakasan pois maastosta.