HS:n sotilastiedustelujuttuun liittyen rikostutkinta — Presidentti Niinistö: "Asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä"

Helsingin Sanomien juttu herätti lauantaina laajaa keskustelua. Kuvituskuva.

Keskusrikospoliisi aloittaa tutkinnan Helsingin Sanomien sotilastiedustelua käsittelevään juttuun liittyen.

Lehti julkaisi lauantaina laajan artikkelin, jossa kerrotaan Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevästä Viestikoekeskuksesta. Rikosilmoitus koskee turvallisuussalaisuuden paljastamista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina julkaistussa lausunnossaan, että salaisia asiakirjoja on luovutettu Helsingin Sanomille laittomasti.

— Siltä osin on rikostutkinta käynnistetty. Korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita, Niinistö toteaa lausunnossa.

HS:n mukaan juttu perustui osittain lehden saamiin, noin kymmenen vuotta vanhoihin salaisiin ja erittäin salaisiin asiakirjoihin.

Lehti perusteli jutun julkaisua sillä, että Viestikoekeskus on saamassa uusien tiedustelulakien myötä nykyistä laajemmat valtuudet esimerkiksi nettiliikenteen seurantaan. Päätoimittaja Kaius Niemen mukaan lehti käytti salattuja tietoja juttunsa lähteenä laillisesti.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat