Viking Grace ajanut karille Maarianhaminan edustalla, syynä ilmeisesti kova tuuli – Ihmishenkiä ei ole vaarassa

Laivalla on yli 300 matkustajaa, sukeltajat ovat pian tulossa tutkimaan laivan pohjan.

Niclas Nordlund / Lehtikuva

Viking Grace on tukevasti karilla, eikä siinä ei ole vuotoja. Alus on käytännössä ajautunut rantaan.
Viking Grace on tukevasti karilla, eikä siinä ei ole vuotoja. Alus on käytännössä ajautunut rantaan.

Viking Linen matkustaja-alus Viking Grace on ajanut karille Maarianhaminan edustalla. Tieto vahvistetaan STT:lle Meripelastuskeskuksesta.

Alus on tukevasti karilla, siinä ei ole vuotoja, eikä ihmishenkiä ole välittömässä vaarassa, Meripelastuskeskuksesta kerrotaan.

Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoi STT:lle lauantaina kolmen aikaan iltapäivällä, että syy karilleajoon on ilmeisesti ollut kova tuuli. Alus on ajautunut karille hieman kahden jälkeen iltapäivällä aivan rannan tuntumassa Maarianhaminan länsisataman lähellä, Grönlund kertoi.

Ensimmäiset pelastusyksiköt ovat saapuneet paikalle, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto Twitterissä.

Aluksella on Meripelastuskeskuksen mukaan yhteensä 331 matkustajaa ja 98 miehistön jäsentä.

Matkustajat ohjattu ravintolakannelle

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoi kello neljän aikaan iltapäivällä STT:lle, että sukeltajat ovat tulossa tarkastamaan laivan pohjan. Sen jälkeen tehdään päätökset jatkotoimista eli esimerkiksi siitä, miten laiva otetaan irti ja mihin matkustajat siirretään.

Kello neljän aikaan kaikki laivan matkustajat oli siirretty kannelle kymmenen, jossa on ruokaravintoloita. Boijer-Svahnströmin mukaan tilanne on rauhallinen.

Laivaa oli iltapäivällä tutkimassa Viking Linen omaa henkilökuntaa, vakuutusyhtiön työntekijöitä ja pelastusviranomaisia, Boijer-Svahnström kertoi.

Tapahtuneesta kertoi Suomessa aiemmin Iltalehti. Viking Grace liikennöi iltalaivana reitillä Turku‒Tukholma.

"Vedin housut ja paidan päälle viidessä sekunnissa"

Yksi Gracen matkustajista, helsinkiläinen Michael Valin kertoi uutistoimisto TT:lle, että karilleajo tuntui valtavana tärähdyksenä. Valin oli ollut hytissään nokosilla, kun törmäys tapahtui.

– Vedin housut ja paidan päälle viidessä sekunnissa ja juoksin ulos. Viisi minuuttia myöhemmin tuli kuulutus useilla kielillä, että laiva oli ajanut karille, Valin kertoi.

Matkustajat ovat kerääntyneet kokoushuoneeseen yhdeksännellä kannella. Valin kertoi, että alus on lähellä rantaa, mutta tuuli on kova.

– Meille tarjotaan kahvia ja wrappeja, mutta emme ole saaneet muuta tietoa kuin sen mitä kuulutuksissa on kerrottu ja että mitään vaaraa ei ole, Valin sanoi.

Edellinen karilleajo syyskuussa: "Sitä ei voi verrata tähän ollenkaan"

Viking Linen Amorella-alus ajoi karille syyskuussa. Alus ajoi karille 20. syyskuuta Ahvenanmaan saaristossa, minkä jälkeen se siirrettiin korjaustelakalle Naantaliin.

Amorellalla oli onnettomuuden tapahtuessa noin 200 matkustajaa ja 80 miehistön jäsentä. Henkilövahinkoja ei tapahtunut. Laivan kyydissä oli myös 41 rekkaa ja noin 40 henkilöautoa.

Boijer-Svahnström sanoo, että karilleajotapaukset ovat hyvin harvinaisia ja on ikävä sattuma, että ne tapahtuivat samana vuonna.

– Se (Amorellan tapaus) on ihan oma tapauksensa. Sitä ei voi verrata tähän ollenkaan. Silloin ei ollut tällainen myrsky kuin nyt on. Se tapahtui ihan eri syystä, hän sanoo.

Boijer-Svahnströmin mukaan myrsky on ainakin osasyy Viking Gracen karilleajoon.

Onnettomuustutkintakeskus tutkii Amorellan tapauksen syitä. Åbo Underrättelser kertoi lokakuun lopussa, että Amorella-alus ajautui syyskuussa karille todennäköisin syin teknisen vian takia. Tuolloin Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoi lehdelle, että inhimillisen virheen mahdollisuus voidaan sulkea pois.

STT:lle Boijer-Svahnström kertoi, että tieto perustuu Viking Linen omaan arvioon tapahtumista.

– Niillä tiedoilla, mitä meillä tällä hetkellä on, voidaan inhimillinen syy sulkea pois, Boijer-Svahnström kommentoi tuolloin.

Kommentoidut