Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

Lähes kaksi miljoonaa suomalaista tekee niin sanottuja kiky-tunteja. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi tiistaina toistaiseksi kattavimman selvityksen siitä, mikä merkitys niillä on ollut piristyneelle viennille.

Moni ehkä miettii, mikä vaikutus kiky-tunneilla on ollut talouskehitykseen.

Suomalaiset ovat vuoden alusta lähtien tehneet niin sanottuun kilpailukykysopimukseen kuuluvaa ilmaista työtä. Maksuttomia kiky-tunteja kertyy tänä vuonna 24 tuntia yhteensä noin 1,8 miljoonalle palkansaajalle.

Talouden kasvuvauhti näyttää kiihtyvän tänä vuonna jo lähes kolmeen prosenttiin. Kasvu tukeutuu muun muassa vientiin, jonka veto on kiihtynyt erityisesti tänä vuonna.

Moni ehkä miettii, mikä vaikutus kiky-tunneilla on ollut talouskehitykseen.

Tiistaina asiasta saatiin lisää tietoa, kun Elinkeinoelämän tutkimuslaitos julkaisi toistaiseksi kattavimman selvityksen kikyn vaikutuksesta vientiin.

Etlan tutkijat Ville Kaitila ja Markku Lehmus käyvät selvityksessään läpi Suomen viennin viimeaikaista kehitystä. Tammikuun 2016 jälkeen tavaravienti on kehittynyt selvästi paremmin kuin euroalueen, Saksan tai Ruotsin.

Kiky on lisännyt viennin kasvua jonkin verran, vaikka muut tekijät, erityisesti maailmantalouden kasvu, ovat olleet merkityksellisempiä.

Se ei ole yllättävää, koska myös suomalaisen teollisuuden yksikkötyökustannukset ovat kehittyneet viennin kannalta suotuisasti vuoden 2014 jälkeen.

Etlan ennusteessa viennin odotetaan kasvavan tänä vuonna 5,8 prosenttia ja ensi vuonna 3,1 prosenttia.

Etla arvioi mallilaskelmansa perusteella, että kiky vahvistaa vientiä tänä vuonna 0,7–0,8 prosenttia. Ensi vuonna vaikutus on pienempi. Yhteensä tänä ja ensi vuonna kikyn arvioidaan vahvistavan vientiä 1–1,3 prosenttia.

Etlan mukaan kiky selittäisi kasvusta tänä vuonna siis noin kahdeksasosan eli 12,5 prosenttia ja ensi vuonna noin kuudesosan eli 16,7 prosenttia. Oletuksena on, että kiky ei johda syksyn palkkaneuvotteluissa kiihtyviin sopimuskorotuksiin.

— Kiky on lisännyt viennin kasvua jonkin verran, vaikka muut tekijät, erityisesti maailmantalouden kasvu, ovat olleet merkityksellisempiä. Lehmus sanoo.

Lue Helsingin Sanomien koko juttu tästä!

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat