Riskimaista tuleville matkustajille pakkokaranteeni ja pakollisia testejä – Kaupunkimatkalla Skopjesta Turkuun koronaviruksella oli 24 istumapaikkaa ja lisää lentoja on tulossa

Kai Skyttä

Korkean tartuntariskin maista saapuville voidaan määrätä pakollinen karanteeni rangaistuksen uhalla.
Korkean tartuntariskin maista saapuville voidaan määrätä pakollinen karanteeni rangaistuksen uhalla.

Riskimaista Suomeen matkustavat tullaan jatkossa määräämään viranomaispäätöksellä pakkokaranteeniin, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tänään tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa riskimaista tulleille voidaan myös määrätä pakkotestejä.

Kiurun mukaan pakkokaranteenin rikkojat syyllistyvät terveydensuojelurikkomukseen, jonka johdosta voi seurata rangaistus. Rangaistus on lain mukaan sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Turun-koneessa paljon tartuntoja

Kovan linjauksen taustalla on se, että Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun lauantaina palanneen lentokoneen matkustajista 24:llä on todettu koronavirustartunta, kertoi Turun Sanomat.
Koneessa oli yhteensä 157 matkustajaa.
Turun Sanomien mukaan Turussa on jo aiemminkin todettu useita tartuntoja Balkanilta palaavilla matkustajilla.

Ruotsinlaivoiltakin pakkokaranteeniin

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoi, että karanteenin piiriin tulevat siis matkustajat niistä maista, jotka eivät ole niin sanottujen sallittujen maiden listalla. Salmiselta kysyttiin, että asetetaanko esimerkiksi Ruotsista tulevat karanteeniin.

– Kyllä sen pitäisi koskea, koska kyse on siis siitä, että jokaisesta sellaisesta maasta, joka ei täytä hallituksen asettamia rajoja, karanteenia sovelletaan. Jos pannaan kaikki karanteeniin niin ollaan varmoilla vesillä, koska 14 päivän jälkeen jos tartuntaa ei ole tullut niin sitä ei sitten tulekaan, Salminen sanoi.

Uusien linjausten taustalla on se, että tuoreista koronatartunnoista merkittävä osa on peräisin ulkomailta.

Salminen kertoi tilaisuudessa, että riskimaihin, kuten Balkanille on matkustettu suositeltua laajemmin.