Sulla on tavaralle varmaan joku hinta?

Tommi E. Virtanen: Suomen huutokauppakeisari. Keisarin vanhat aarteet.187 s., Johnny Kniga 2017.

Aki ja Heli Palsanmäki ovat suositun huutokauppaohjelman kautta kaikille tutut. Silti heistä kertova kirja pystyy pureutumaan kulissin taakse, ainakin osittain. Ihmiset ilmiön takana saavat tilaa, pääsevät puhumaan siitäkin, mikä tv-ruudussa ei näy.

Tarinan historia kerrataan pääpiirteittäin. Akin isä piti huutokauppaa samalla paikalla jo aiemmin. Työtä jatkoi oma poika erinäisten kiemuroiden jälkeen. Kaupanteko oli aluksi takkuista, kun kunnollista myytävää ei juuri löytynyt.

Pääsy mukaan Huutokauppakeisariksi nimettyyn ohjelmaan muutti kaiken. Loppu onkin historiaa.

Kirja kertoo pariskunnan kokemuksista kaupanteossa, niin voitoista kuin tappiostakin. Teksti ei kaunistele todellisuutta: ihmiset ovat omien aarteittensa suhteen melko ahneita eivätkä ymmärrä tunnearvojen merkitystä. Rakkaan mummon risa lempikuppi on lapsenlapselle kallis aarre, mutta ostajalle vain risa kuppi.

Huutokauppiaan persoona on ohjelmankin keskiössä, ja hän saa mojovan osan myös kirjassa. Eikä syyttä. Melkoinen herkkupala tämä mies on, jotenkin aidon rehellinen ja läpeensä sympaattinen.

Kirjassa on kosolti myös tietoa vanhojen tavaroiden keräilystä ja arvoista. Vinkit kerrotaan ytimekkäästi, ja kuvat tukevat tekstiä.

Palsanmäki korostaa kierrätyksen järkevyyttä ja erityisesti vanhojen käsityötaitojen merkitystä. Kirjan asenne tavaramaailmaan on hyvä ja kestävää kehitystä edistävä.

Kokonaisuutena kirja on lupsakka tarina onnistumisesta ja vahvasta uskosta omaan työhön ja ahkeruuteen. Palsanmäet muodostavat timantinkovan parivaljakon, joka löytää voimaa toisistaan ja keskinäisestä rakkaudestaan. Ja onhan se Markkukin kuvioissa mukana. |

Seppo Paajanen

Hyvää: Elämänmakuinen tarina herrasväki Palsanmäestä.

Huonoa:

Erityistä: Valokuvaaja Juha Metso on kuvannut etu- ja takakannen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.