Elokuva-arvio: Kuivakkaa kuvanveistoa

Rodin (Ranska/Belgia/Yhdysvallat, 2017) Ohjaus ja käsikirjoitus: Jacques Doillon. Rooleissa: Vincent Lindon, Izïa Higelin, Severine Caneele. Kesto: 119 min. K-12.

Shanna Besson

Izïa Higelin ja Vincent Lindon tähdittävät kuuluisasta kuvaveistäjästä kertovaa draamaa.

Ranskalainen draama kuuluisasta kuvanveistäjästä kosiskelee katsojikseen älymystöä, mutta päätyy olemaan teennäinen. Jacques Doillonin henkilökuva omistautuu kohteensa tavoin taiteelle.

Elokuvan alun myötä ymmärtää nopeasti, että kuvanveisto on elokuvan pääaihe. Romanssi esitellään epäseremoniallisesti ja ilman dramatiikkaa, kunnes se hiljalleen kehittyy kuvanveiston ihailun lomassa.

Itseoppinut alansa suuri vaikuttaja

Auguste Rodin (Vincent Lindon) oli lähinnä itseoppinut kuvanveiston suuri vaikuttaja. Tämä otti tyylisuuntauksia romantiikasta ja klassismista, mutta lisäsi ihmishahmoihinsa hedonismista energiaa. Avustajana toimivasta Claudillesta (Izïa Higelin) tulee myös rakastaja. Suhteesta tulee monimutkainen ja vaikuttaa työntekoon.

Lindon tekee hienoa työtä kuvanveistäjänä, joka puhuu ja kuuntelee käsillään. Tämä koskettelee luonnonluomia muotoja yhtä intohimoisesti kuin rakastamiaan naisia, mutta ei mitään yhtä suurella palolla kuin savea.

Elokuvan odottaa joskus laittavan toista vaihdetta silmään, mutta odotus on turhaa. Rodin liikkuu matelevaan tahtiin ilman kummempaa päämäärää. Kohtaukset tuntuvat liian usein merkityksettömiltä. Kiehtovan hahmon seuraamisesta tulee unettava kokemus.

Kaksi tähteä

Hyvää: Lindonin roolisuoritus. Kauniin veistokset.

Huonoa: Päämäärätön ja mateleva.

Erityistä: Elokuvassa nähdään valtavan, Danten Infernon innoittaman, Helvetin portti -teoksen kokoamista.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet