Kirja-arvio: 100-vuotiaan pöydässä luumäkeläisin silmin

Kari Martiala & Helena Lylyharju: Parasta pöytään. Suomalaisen gastronomian historia. 263 s.,Gummerus 2017.

Luumäkeläinen aviopari Kari Martiala ja Helena Lylyharju ovat ruokakulttuurin ammattilaisia. Pitkä ura kulinaristisella tasolla on antanut vankat käytännön tiedot siitä, mitä Suomessa on syöty, miten ruoka on valmistettu, mistä se on saanut vaikutteensa.
Kirjaa varten aviopari on haastatellut liki 50 ruoan ammattilaista ja näin saanut ensiarvoista tietoa oman maamme kulinaristisesta kehityksestä. Turha luullakaan, että täällä ollaan pelkän läskisoossin varassa eletty ja perunapiiraita syöty, niin hyviä kuin ne ovatkin.
Suomen sijainti idän ja lännen välimaastossa on taannut vaikutteiden tulon vähintään kahdesta suunnasta. Vaikka harvinaisemmat herkut tarjottiinkin rikkaille, pääsi tavallinen rahvas myös uusien ajatusten ja vaikutusten makuun. Venäläisen keittiön hapatetut tuotteet ja sienien monipuolinen käyttö tulivat vallalle. Lännestä taas omat herkkunsa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet