Erilaisuuden siedätys- hoitoa Oronmyllyllä

Oronmyllyn kesäteatteri: Riemuvaurio. Käsikirjoitus ja ohjaus Arto Myllärinen. Koreografiat Anna Levy ja Henna Holma. 25 ammatti- ja harrastajanäyttelijää. Ennakkoesitys 25.5.2017

Romanien ja talonpoikien välit näyttävät Arto Myllärisen 50-luvun Suomessa hämmentävän seesteisiltä. Samaa epähistoriallista auvoisuutta on ollut Myllärisen näytelmissä aiemminkin. Aivan anakronistinen on vuonna 1901 syntynyt ikäluokka jatkosodan rintamataisteluissa.

Näytelmäkirjailija ei ole kuitenkaan historiankirjoittaja. Tuntuukin pikkumaiselta motkottaa mokomista, koska tekstin kärki on aivan toisaalla. Jos kesäteatterissa maailma halutaan esittää parempana kuin se onkaan, on parituntinen hyvän utopia kaunista katsottavaa ja kuultavaa.

Myllärinen saa sentään rakennettua kahden erilaisen perheen välille jännitettä, mikä on draaman kaarelle välttämätöntä; ehkä vähän pehmeästi ja hempeästi, mutta jännitettä kuitenkin.

Edellisten kesien tapaan musiikki on keskeisessä roolissa. Ammattilaulajat tekevät vankkaa työtä omalla sarallaan, mutta kyllä muukin joukkue osaa rakentaa tunnelmaa musiikin avulla. Useampanakin katkelmana esitetty Kauneutta ja kipua tuntuu olevan varsinainen korvamato.

Olosuhteiden pakosta tai ohjaajan valinnasta, joka tapauksessa harjoitusprosessi poikkesi melko lailla tavanomaisesta. Näyttelijät opettelivat rooliaan itse tykönään ja etäharjoituksin, varsinaisia yhteisiä harjoituksia oli aika vähän. Metodi sopi kaiketi joukon muutamille ammattilaisille, harrastajille siitä aiheutui ehkä vähän enemmän paineita.

Ei jää epäselväksi, että näytelmän tuotantoyhteisö on herätysuskonnollinen. Asiaa karsastavan ei kannattaisi jäädä pois katsomosta. Tunteellista ja humoristista kesäteatteria on tarjolla huolellisesti tehtynä. |

ASKO IMPPOLA

Hyvää: Tanssi ja musiikki tukee mainiosti tunteellista käsikirjoitusta.

Huonoa: Ristiriitojen helppous maistuu vähän imelältä.

Erikoista: Lyhyet näytäntökaudet ja niukasti esityksiä alku- ja loppukesästä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.