Hyvät näyttelijät hoitavat homman kotiin

Tuhannen riemun rysä.Ohjaus: Anne Suomalainen.Rooleissa: Sirpa Hytönen, Marjo Isotalo, Toni Isotalo, Soili Kukkonen, Jouko Nikamaa, Matti Tiainen, Suvi-Sisko Tiainen, Teemu Simpanen, Henna Uutela.Aholan kesäteatterin ensi-ilta 15.6.

Joonas Tapaninen

Rahalliset ja lihalliset houkutukset saavat Matti Tiaisen esittämän pientilallisen raapimaan päätään. Varakkaan venäläissijoittajan puoliso (Suvi-Sisko Tiainen) punoo juonia miehen päänmenoksi.

Aholan nuorisoseuran väkeä on kiitettävä erikseen kahdesta syystä. Ensimmäinen niistä on palvelualttius. Hyvän kesäteatterielämyksen takaamiseksi on tehty kaikki kuviteltavissa oleva: tarjoilut pelaavat, parkkitilaa on pellon täydeltä ja palvelu on ystävällistä.

Toinen kiitos kuuluu pienelle joukolle sitkeitä sissejä, jotka laittavat itsensä likoon vuodesta toiseen oman vapaa-aikansa kustannuksella. Toimivat harrastajateatterit ovat maassamme katoava luonnonvara, kuten myös ihmisiä ja yhteisöjä yhdistävä talkoohenki.

Korkeakulttuurin ystäville on silti sanottava pieni varoituksen sana: Tuhannen riemun rysä on näytelmä, josta nauttiminen riippuu täysin siitä, miten kallelleen baskerin on päähänsä asetellut.

Anne Suomalaisen ohjaama komedia edustaa toistojen mukana kasvavista hokemista elinvoimansa ammentavaa komedian tyylilajia, joka myös Putous-huumorina tunnetaan. Kaksimielisyyksiä ja pikkutuhmaa huumoria viljellään myös rankalla kädellä.

Tuhannen riemun rysä voikin paikoin tuntua ylipitkältä sketsiltä, joka ei juonen osalta etene oikein mihinkään. Näytelmä jää myös kaipaamaan kunnon loppukiihdytystä, joka saa tosin epäilemään, että työryhmälle on jaettu huonot kortit jo käsikirjoitusta valittaessa.

Paljon näytelmä saa anteeksi näyttelijöidensä ansiosta. Suvi-Sisko Tiaisen kihertelylle räävittömänä idän ruusuna on helppo hykerrellä, vaikka hahmo perustuukin epämiellyttävän paljon kuluneilla venäläisstereotypioilla.

Sirpa Hytönen dollarin kiillosta sokaistuneena kunnanäitinä ja Marjo Isotalo aikuista poikaansa holhoavana vanhanapiikana suoriutuvat rooleistaan myös kirkkain arvosanoin.

Venäläisten maakaupat on aihe, josta olisi mahdollista vetää janoja laajempiin suomalaista yhteiskuntaa koskettaviin teemoihin yksilön ja kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeudesta poliitikkojen seteliselkärankaisuuteen.

Tuhannen riemun rysässä näitä teemoja raaputetaan pinnalta, mutta alta paljastuu lopulta ontto kuori. Hyvän mielen komedia kyllä onnistuu jättämään mutta ei paljon ajateltavaa.

| Joonas Tapaninen

Hyvää: Suvi-Sisko Tiainen räävittömänä idän ruusuna tiristää naurut kyynisimmästäkin katsojasta.

Huonoa: Tuhannen riemun rysä tuntuu ylipitkältä sketsiltä, joka ei juonen osalta etene mihinkään.

Erityistä: Näytelmän alussa grillataan makkaraa, joka nostaa sopivasti näläntunnetta ennen puoliaikaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.