Kirja-arvio: Meteorologi näyttää taivaan merkit kuvataiteessa — Ylen päämeteorologi Seija Paasonen katselee tauluja säätieteen näkökulmasta

Seija Paasonen: Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin. 190 s. Maahenki 2018.

Maahenki

Kirja-arvio: Meteorologi näyttää taivaan merkit kuvataiteessa — Ylen päämeteorologi Seija Paasonen katselee tauluja säätieteen näkökulmasta

Taidetta voi lähestyä monella tapaa, se on selviö. Mutta säätieteilijän silmin katsottuna maisema alkaakin näyttää aivan toiselta kuin mihin tavallinen pilviin tuijottaja pystyy — tuleeko sade vai ihan myrsky?

Yleisradion päämeteorologi Seija Paasonen lienee koko kansalle tuttu asiantuntevista ennusteistaan ja miellyttävästä esiintymisestään. Nyt hän kuitenkin tekee aivan hurmaavan aluevaltauksen ja analysoi valitsemiaan taideteoksia säätieteen näkökulmasta.

Otanta on ollut laaja, teokseen on päässyt mukaan vain murto-osa kuvista. Taustatyö eli maisemakuvien taivaiden ja pilvimuodostelmien analyysi on tehty huolellisesti säätyyppien ja pilvien nimitysten mukaan.

Voisi luulla, että tällainen lähestymistapa typistää kuvausta ja ilmaisua, mutta se on turha luulo.

Paasonen osaa heittäytyä niin taiteen kuin maisemienkin vietäväksi ja selvästi nauttii näkemästään.

Paasonen osaa kertoa asiansa niin vetävästi ja kauniisti kuvaillen, että lukijan tietämys sääilmiöistä lisääntyy valtavasti ja näkemys taatusti monipuolistuu. Kieltämättä paikoin latinankielistä termistöä on niin tiuhasti, että aurinko meinaa pimentyä, mutta tuleepa nimitykset ainakin läpiluetuiksi.

Paasonen kirjoittaa kaunista ja vivahteikasta kieltä. Hän osaa heittäytyä niin taiteen kuin maisemienkin vietäväksi ja selvästi nauttii näkemästään. Samasta onnesta pääsee myös lukija osalliseksi.

Entä taulut? Toinen toistaan kauniimpaa ja upeampaa, lähinnä Suomen Kultakauden herkkuja. On Gallen-Kallelaa, Halosta, Järnefeltiä sekä hyvä valikoima venäläisiä mestareita. Erityismaininta pitää antaa Ruotsin prinssi Eugenin upeista pilvistä.

Kirja on visuaalisesti herkkupala. Töiden painatusjälki erinomainen, layout tyylikäs. Kun se yhdistyy erinomaiseen tekstiin, niin lukija taatusti katsoo tämän jälkeen taivaalle ihan toisin silmin.

Hyvää: Mielenkiintoinen ja poikkeava lähestymistapa taiteeseen.

Huonoa:

Erityistä: Kirja provosoi lukijansa aktiivisemmaksi taivaan pilvimuodostelmien tutkijaksi.

Kommentoidut