Kalastaja, ex-pääministeri, teatteriohjaaja ja Koiramäen väki olivat Finlandia-ehdokkaista eteläkarjalaisten suosikkeja

Finlandia-palkintoehdokkaana olevaa teosta ei välttämättä hankita pieneen kirjastoon, jos kirjailijan edellinen teos on kiertänyt huonosti. Voittajan varhaisempikin tuotanto kiinnostaa.

Jukka Gröndahl

Juha Hurme korjasi Finlandia-potin monella rintamalla. Hän on ollut lukevan kansan suosikki sekä eteläkarjalaisissa kirjastoissa että kirjakaupoissa, hän oli yleisöäänestyksen voittaja sekä myös Elisabeth Rehnin suosikki.
Juha Hurme korjasi Finlandia-potin monella rintamalla. Hän on ollut lukevan kansan suosikki sekä eteläkarjalaisissa kirjastoissa että kirjakaupoissa, hän oli yleisöäänestyksen voittaja sekä myös Elisabeth Rehnin suosikki.

Kaikista Finlandia-palkintoehdokkaista on eteläkarjalaisia eniten kiinnostanut Alex sekä kirjastoissa että kirjakaupoissa. Aleksander Stubbin elämäkerta oli ehdolla tietokirjasarjassa.
Etelä-Karjalan Heili-kirjastoissa siitä oli tiistaina 20 varausta. Luumäenkin kirjastosta Alexia lainattiin liukkaasti heti sen ilmestyttyä.
Suomalaisissa kirjakaupoissa on myyty myös Riitta Kylänpään Pentti Linkola — Ihminen ja legenda -kirjaa, joka voitti tietokirjasarjan.
Kaunokirjallisuuden ehdokkaista Juha Hurmeen Niemeä sekä myytiin kaupoissa että varattiin ja lainattiin kirjastoissa runsaasti koko maakunnassa. Se oli Heili-kirjastojen varatuin kaunokirjallisuusehdokas, ja siitä tuli myös voittajakirja.

Mika Strandén

Luumäen kirjastotoimenjohtaja Anita Luokkanen (vas.) kertoo, että kaiken lukevat lukijat ovat tarttuneet myös haastaviin palkintoehdokasteoksiin. Arkistokuvassa oikealla Kyllikki Mustonen.

Liukkosen edellinen teos kiinnosti nihkeästiLuumäen kirjastossa ei ole tarjolla jokaista kaunokirjallisuusehdokasta. Hanna Haurun Jääkansi ja Miki Liukkosen O puuttuvat.
— O:ta ei ole meille ostettu, koska Liukkosen aiempi teos ei kiertänyt paljon, kirjastotoimenjohtaja Anita Luokkanen kertoo.
Heilissä kaunokirjallisuusehdokkaiden varausmäärät ovat olleet pieniä. Lainauksia on ehtinyt kertyä eniten tammikuussa julkaistulle Jääkannelle, 89, mutta varauksia siitä ei ole.
Myöskään Jaakko Yli-Juonikkaan syyskuisesta Jatkosota-extrasta ei ole Heilissä varauksia. Luumäellä Yli-Juonikas kiertää, ja häneltä on hankittu sinne kirja joka vuosi.
Luokkasen mukaan kaiken lukevat asiakkaat uskaltavat kokeilla uutta.
— Tommi Liimatan Autarktiksen ovat kaiken lukevat asiakkaat jo lukeneet, samoin Cristina Sandun Valas nimeltä Goliatin, Luokkanen kertoo.
Kirjakaupoissa lastenkirjaehdokkaiden ykkönen on ollut Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia.
— Se olisi ollut suosittu ilman ehdokkuuttakin, Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Anna-Mari Honkamäki sanoo iloiten Kunnaksen ehdokkuudesta.

Veikkaan kaunokirjallisuuden voittajaksi Hurmetta.

Kirjakaupan väki veikkasi oikeinPalkinnonjakopäivänä kirjakaupoissa kytätään silmä kovana tietoa voittajasta. Jos voittajakirjaa ei satu olemaan hyllyissä heti isoja määriä, sitä saadaan nopeasti.
— Veikkaan kaunokirjallisuuden voittajaksi Hurmetta. Toivon kuitenkin, että Hauru voittaisi, sillä kirjoittaja on mielenkiintoinen persoona, Honkamäki sanoo.
— Voittajateokseen tulee hyvin nopeasti varauksia, ja sitten lainaajia alkaa kiinnostaa kirjailijan muukin tuotanto, Lappeenrannan kaupunginkirjaston erikoiskirjastonhoitaja Paula Mäkelä tietää.

Heili-kirjastoihin kuuluvat kaikki muut Etelä-Karjalan kunnat paitsi Luumäki.
Anna-Mari Honkamäen arviot koskevat sekä Imatran että Lappeenrannan Suomalaista kirjakauppaa.Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden varaukset ja lainaukset Heili-kirjastoissa 28.11.


Juha Hurme: Niemi (Teos): 8 varausta/17 lainaa.
Tommi Liimatta: Autarktis (Like): 3/23.
Miki Liukkonen: O (WSOY): 2/49.
Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat (Otava): 2/11.
Hanna Hauru: Jääkansi (Like): 0/89.
Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra (Siltala): 0/13.


Kirjastokirjoilla on erilaisia hankinta-ajankohtia, ja niitä on hankittu eri määriä, eivätkä luvut siksi ole suoraan vertailukelpoisia.
Lähde: Lappeenrannan kaupunginkirjaston erikoiskirjastonhoitaja Paula Mäkelä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat