Elokuva-arvio: Fantastinen nainen, eli taistelu oikeudesta suruun

Fantastinen nainen (Una mujer fantástica, Chile/Espanja/Saksa/Yhdysvallat, 2017) Ohjaus: Sebastián Lelio. Käsikirjoitus: Sebastián Lelio, Gonzalo Maza. Rooleissa: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim. Kesto: 104 min. K-12.

Michelle BossyMarina (Daniela Vega) joutuu kamppailemaan surun ja
ennakkoluulojen kanssa, Oscar-ehdokkaana olevassa chileläisessä draamassa.
Marina (Daniela Vega) joutuu kamppailemaan surun ja ennakkoluulojen kanssa, Oscar-ehdokkaana olevassa chileläisessä draamassa.

Menetyksen käsitteleminen voi olla vaikea asia. Varsinkin jos menehtyneen ihmisen lähipiiri ei tule toimeen, voi jälkipuinnista tulla rumaa jälkeä.


Marina (Daniela Vega) saa huomata tämän, kun hänen huomattavasti vanhempi miesystävänsä Orlando (Francisco Reyes) menehtyy.
Kukaan ei tunnu ottavan yöklubilaulaja/tarjoilijan surua tosissaan. Perhe pitää tätä häpeätahrana, eikä Marinan juridinen asema suhteessa anna hänelle mitään ratkaisua virallisilta tahoilta.
Poliisi ahdistelee kuoleman olosuhteista. Suurin syy perheen antipatiaan löytyy Marinan identiteetistä transnaisena.

Ohjaaja Sebastián Lelio ei kuvaa suremista passivoivana kokemuksena, vaan voimakkaana aaltoliikkeenä, joka tuntuu pahenevan jokaisesta kohtaamisesta toisen ihmisen kanssa.
Surua ei myöskään kuvata hillityin värein ja vaimennetuin äänin. Värit näyttelevät suurta osaa. Ne ovat runsaita ja epätodellisen kuvaavia. Äänimaisemalla leikitellään myös. Lyhyet ja kertovat musiikkikappaleet lennähtävät ilmaan lintuparven tavoin.

Daniela Vega näyttelee surevaa Marinaa mielenkiintoisella tavalla. Hän suhtautuu fiksun varautuvasti ympärille ilmestyviin ihmisiin. Hänestä on tullut Orlandon perheelle vihollinen.
Kahden eri surun välille muodostuu kilpi. Marina joutuu käymään surunsa sisäisenä prosessina.
Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään kärsimysnäytelmä, vaan eletyn elämän tuntuinen elokuva. Sen tunnesopukoiden suursiivous on hyvin katarttinen.NELJÄ TÄHTEÄ
Hyvää: Runsas ja eläväinen kerronta.
Huonoa: Erikoinen klubikohtaus.
Erityistä: Oscar-ehdokas paras vieraskielinen elokuva -sarjassa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet