Naurua kaivoskauhun läpi

Saimaan teatteri: Saimaan Demokraattinen Tasavalta. Käsikirjoitus ja ohjaus: Piia Peltola. Rooleissa Janna Räsänen, Pietu Wikström, Jonnakaisa Risto, Boodi Kabbani, lisäksi Elina Kukkonen ja Piia Peltola. Lavastus ja valot: Ada Halonen.

Ada-Halonen

Saimaan Demokraattinen Tasavalta -näytelmä pohtii myös demokratian mahdottomuutta ja antaa musiikille sijan. Lauluvuorossa setäpoliitikko Klaus (Jonnakaisa Risto), säestämässä Annaleena eli Pietu Wikström, toiselta nimeltä räppäri Kuopus.
Saimaan Demokraattinen Tasavalta -näytelmä pohtii myös demokratian mahdottomuutta ja antaa musiikille sijan. Lauluvuorossa setäpoliitikko Klaus (Jonnakaisa Risto), säestämässä Annaleena eli Pietu Wikström, toiselta nimeltä räppäri Kuopus.

Saimaan teatteri on palannut vuoden tauolta ja aloitti kierroksensa Saimaan alueen nuorisoseurojen taloilla perinteisesti Juvan Jukolasta. Etelä-Karjalaan kiertue yltää heinäkuun puolessa välissä.

Saimaan teatterin produktiot ovat aina olleet raikkaita, hulvattomia, yllättäviä ja taidokkaita.

Rytmi ja tunnelmat vaihtuvat, koominen kohellus pysähtyy salamannopeasti ja antaa tilaa riipaiseville monologeille.

Tänä kesänä on nuorten ammattilaisten kesäteatteri ottanut melkoisen tehtävän: taustana on Heinäveden kaivoshanke.

Vaatii melkoista taitoa luoda tästä aiheesta koskettava komedia, mutta Saimaan teatterihan siihen pystyy ja pitää samalla lupauksensa tehdä kesäteatteria, jota muualla ei tehdä.

Käynnissä ovat siis Heinäveden kunnan Healing-iltamat, joissa ei ainakaan kokeneen paikallispoliitikko-Klausin (mainio Jonnakaisa Risto) mielestä saisi puhua siitä yhdestä jutusta — eli kaivoshankkeesta — ainakaan mitään ”ikäviä”. Parempi vain höhötellä.

Nuori valtuutettu Annaleena (suloinen Pietu Wikström) on eri mieltä. Hän haluaa kertoa yleisölle, kuinka outo on nykyinen YVA-menettely. Mutta kuinka puhua, kun kaivoshanketta puoltava selkääntaputtaja keskeyttää alvariinsa ja jopa herättää epäilyksen Annaleenan mielenterveydestä?

Lisää kierroksia tuo Annaleenan äiti (hellyttävä Janna Räsänen) joka myötäilee aina sitä, joka on äänessä ja hössöttää muun ajan, sekä harjoittelija Oliver (luotettava Boodi Kabbani), Annaleenan rakas, joka jää aina yksin.

Alkupuoli rakentaa jännitteitä ja viihdyttää Healing-yleisöä. Yleisö saa laulaa, sen henkeä nostatetaan ja sille kerrotaan terveyttä edistäviä vitsejä.

Kaivos, josta ei puhuta, on kaiken taustalla. Jännite nuoren tulisielun ja olevan setäpoliitikon välillä kasvaa.

Loppupuoli yllättikin täysin. Rytmi ja tunnelmat vaihtuvat, koominen kohellus pysähtyy salamannopeasti ja antaa tilaa riipaiseville monologeille. Räppäri Pietu Wikström panee parastaan Annaleenana, tekstinä Ollako vai eikö -muunnos.

Janna Räsäsen esittämä elämän seinäruusun monologi satuttaa ja koskettaa. Mitä on tapahtunut, että ihmisestä tulee kaikkia myötäilevä, itsessään tyhjä, mielipiteitään pihtaava varjo? Vai olemmeko me kaikki niitä, joiden ajatuksia ei kuunnella, jotka jäävät apatiaan, kun vahvemmat päättävät? Jotka heräävät vasta, kun ensimmäiset räjäytykset rikkovat kallion ja porat jo soivat?

Kun yleisö on saanut tikahtua nauruun ja haukkoa henkeään hämmästyksestä sekä liikuttua, onkin aika mini-lavatanssin sekä asiantuntijakeskustelun. Ensi-iltayleisö lähti molempiin iloisesti mukaan, keskustelussa oli myös Itä-Suomen yliopiston tutkija, joka tuntee kaivosasiat perinpohjin.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Näyttelijät myös soittavat paitsi kitaraa ja koskettimia myös harppua ja huilua, ja yleisö nautti ja ilahtui. |

Saimaan teatteri

Saimaan Demokraattinen Tasavalta — Saimaan aalloilla seilaava kyläkokous

15.—16.7. kello 19 Väinölä Taipalsaari (Kirkonrantatie 2)

18.7. kello 19 Joutsenon työväentalo (Huvitie 7)

20.7. kello 19 Virmutjoen kylätalo Ruokolahti (Eräjärventie 1182)

www.saimaanteatteri.fi