”Sain mieheltäni lahjaksi vuonna 1989 Opium-parfyymin — sekä hirvittävän migreenikohtauksen" — Näin naiset kertovat tuoksumuistoistaan

Kirsti Savinainen rakensi säästämistään hajuvesipulloista näyttelyn yhdessä sisarensa Tuire Lyijysen kanssa. Joukko muita eri ikäisiä naisia kertoo, mitä tuoksumuistoja heillä on parfyymeistä.

Marleena Liikkanen

”Sain mieheltäni lahjaksi vuonna 1989 Opium-parfyymin — sekä hirvittävän migreenikohtauksen" — Näin naiset kertovat tuoksumuistoistaan

Se oli kaunis ruskea pullo, jossa oli kullanvärinen korkki. Eläkeikään varttunut Tuire Lyijynen muistaa yhä, kuinka hän pikkutyttönä ollessaan ihaili kymmenen vuotta vanhemman sisarensa Kirsti Savinaisen hajuvesipulloa.
Savinainen voi puolestaan palauttaa mieliinsä sen hetken, kun hän osti 14-vuotiaana itse ensimmäistä kertaa parfyymiä, Nina Riccin tuoksun L'Air Du Temps. Perhe asui tuolloin Helsingin Munkkivuoressa, jossa oli pieni kivijalka-kemikalioliike.
Savinaiselle on jäänyt myös hyvin mieleen ensimmäinen Teneriffan reissu 1970-luvulla. Silloin hän oli huumaantunut lomapaikan parfyymivalikoimista ja edullisista hinnoista niin, että kahmi tuoksuja litratolkulla.
— Miehen kanssa levitimme kaikki ne pullot sängylle ja otimme kuvan. Niitä oli valtavasti, Savinainen muistelee hymyillen.
Lyijynen harmittelee, kun tuli heittäneeksi pois harvinaisen 1980-luvun pullon. Se oli sininen ja huulenmuotoinen Salvador Dali.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Kommentoidut