Kirja-arvio: Uutuusdekkarissa tehdään konnuuksia Luumäen motellissa

Jukka Parkkari: Salpalinjan sankarit. 284 s. Arktinen Banaani 2017.

Kirja-arvio: Uutuusdekkarissa tehdään konnuuksia Luumäen motellissa

Tuskin koskaan on Luumäki päässyt dekkarin tai muunkaan romaanin keskuspaikaksi, mutta Jukka Parkkarin Suomen sotilasvakoilua kuvaavassa tarinassa tämä ihme nähdään.
Kirja on jatkoa Parkkarin aiemmille samaan teemaan liittyville kirjoille. Nyt Salpalinja nousee sen keskeiseen asemaan. Tämä koko maan itärajaa kulkeva puolustuslinja on vahvimmillaan Virolahdelta Luumäelle. On bunkkereita, juoksuhautoja, tankkiesteitä. Linjaa oli rakentamassa 35 000 miestä.
Nykyisin Salpalinja on lähinnä sotahistoriallinen matkailukohde, mutta vainoharhaisimmat venäläiset sotaherrat ovat siinä vakaassa uskossa, että ovela tsuhna pitää linjaa täydessä valmiudessa seuraavaa hyökkäystä varten. Jotta kuvio olisi täydellinen, myös CIA haluaa tarkistaa linjan toimivuuden Nato-joukkojensa varalle.

Persoonallinen huumori on nautittavaa, ja kielellisiä vitsejä on mukava bongata.

Tästä syntyy kirjan kertomuksen peruskuvio. Tummaihoinen CIA-agentti saapuu salaa Lappiin, palkkaa kaksi norjalaista mutta suomalaistaustaista miestä apureikseen ja lähtee Salpalinjaa seuraten kohti etelää.
Vastavuoroisesti Moskovan pojat hautovat omia konnuuksiaan. Suomalaisen tiedustelun asiantuntijat yrittävät laittaa tunkeilijat ruotuun.
Kahakkahan siitä syntyy, ja pauke on melkoinen. Luumäen motellille majoittuneet suomalaiset saavat kuin saavatkin asiat hallintaan. Juonta on turha tämän enempää paljastaa.
Parkkari on taitava kirjoittaja, ja hän saa jutun juonen vetämään ravakasti. Taustatyöt on tehty hyvin, yksityiskohtia myöten kuvaus on tarkkaa.
Tekijä on historiaan ja kulttuuriin vahvasti perehtynyt. Persoonallinen huumori on nautittavaa, ja kielellisiä vitsejä on mukava bongata.

Hyvää: Vetävästi kerrottu agenttitarina Salpalinjan maisemissa.
Huonoa: –
Erityistä: Salpalinjaan kuuluu 728 bunkkeria, 3 000 kenttälinnoitetta, 200 km panssariesteitä, 350 km taistelu- ja yhteyshautoja sekä piikkilankaesteitä.