Toiston tarve, valheen voima

Joonas Pörsti: Propagandan lumo. Teos 2017. 416 sivua.

Aina ikävän ajankohtainen Propagandan lumo alkaa natsi-Saksan ja maailmansotien välisen Neuvostoliiton propagandakoneistojen syväluotauksella. Niitä seuraa aiheen kannalta olennaisin luku Mielen hallinnan alkeet, joka esittelee propagandan tavoitteet, toteuttamisen erilaiset muodot ja sisällöt, jotka eivät ole Suomessakaan tuntemattomia.

Tärkeimmiksi keinoiksi paljastuvat sopivien sanojen valinta yksinkertaistamaan vastakkainasetteluja — ”lopullinen ratkaisu” (Saksa), ”luokkapetturi” (NL), ”pahan akseli” (USA), ”ulkomaiset agentit” (Venäjä) — ja niiden loputon toisto.

Tästä Joonas Pörsti jatkaa Yhdysvaltain vuosituhannen vaihteessa käymän Irakin sodan monimutkaisiin harhautus- ja peittelyoperaatioihin, joiden avulla George W. Bushin hallinto sai oman maansa ja kansainvälisen yhteisön puolelleen, mutta esimerkiksi Vietnamin sotaan ja Chilen vallankaappaukseen liittyvää propagandaa Pörsti vain sivuaa.

Sitten on vuorossa astetta kovasanaisempi katsaus Vladimir Putinin vallankeskittämisen etenemiseen sananvapausrajoituksista Ukrainan tapahtumien ja Krimin valtauksen selitysten versiointiin. Kolmas kohde on Isis, jonka erikoisen syntyhistorian ja juuret Irakin sodassa Pörsti tarkoin selvittää, samoin miten Isis on kyennyt internetin avulla hyödyntämään ja muokkaamaan ääriväkivaltaisella kuvastolla propagandan teon muotoja maailmanlaajuisesti.

Lopuksi on lyhyehkö katsaus läntisten demokratioiden yrityksiin torjua internetpropagandaa ja tiedon manipulointia.

Pörsti kirjoittaa sujuvasti, mutta usein pääaihe hautautuu pitkien seikkaperäisten juonittelu-, vakoilu- ja sodankäyntiselostusten sekaan tai tulee vasta niiden jälkeen.

Propagandan merkitys esimerkkimaiden ulkopoliittisen toiminnan ja vallankäytön oikeutuksen sisäpoliittisessa asemoinnissa tulisi paremmin esiin, jos ensin kerrottaisiin, mihin propagandaa alun alkaen tarvittiin. Tämän jälkeen pitäisi seurata selvitys, miksi se asioiden edetessä muotoutui juuri sellaiseksi, jollaisena se otettiin käyttöön. Lisäksi konkreettisten esimerkkien puuttuessa monien propagandaprojektien toteutustavat jäävät yleiseksi kuvailuksi.

|  Eeva Kurki

Hyvää: Propagandan mekanismit.

Huonoa: Propaganda jää välillä sivuosaan.

Erityistä: Ulkoinen vihollinen propaganda-aseena.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.