Teatteriohjaaja Riko Saatsi sai oudon etiäisen, ja esikoinen siirrettiin etupenkiltä taakse ennen kuin hirvi tuli tuulilasista läpi — Nyt Saatsin ohjaama näytelmä johdattaa yleisön hirvijahtiin ostoskeskuksen yläkerrassa

Hirvikolarin jälkeen Riko Saatsi alkoi miettiä, miten kolarin voisi hyvittää hirvelle. Perjantaina Lappeenrannassa nähdään Hirvimetsä-näytelmän kantaesitys.

Teatteriohjaaja Riko Saatsi ohjasi Lappeenrannan kaupunginteatterin pienelle näyttämölle esityksen, jossa yleisö pääsee mukaan jahtiin. Vaikka esityksen teemat ovat vakavia, kyseessä on kansannäytelmä ja komedia.

Teatteriohjaaja Riko Saatsi sai oudon etiäisen. 1-vuotias esikoinen istui turvaistuimessa etupenkillä, mutta jotenkin se tuntui turvattomalta. Saatsi pysäytti auton, ja lapsi siirrettiin vaimon viereen takapenkille.

Pari tuntia myöhemmin metsästä ilmestyi hirvi auton eteen. Eläin törmäsi auton etukulmaan, kierähti konepellin kautta tuulilasista läpi ja kellahti pientareelle.

Mielikuvitus on meille ihmisille valtavan suuri käyttövoima.

— Hirvi tuli läpi just siitä kohdasta, jossa lapsi oli matkan alussa istunut.

Perhe selvisi tilanteesta vammoitta, mutta hirvi kuoli. Joitakin kuukausia myöhemmin tapaus alkoi painaa ohjaajan mieltä.

— Huomasin miettiväni, että miten voisin hyvittää hirvelle kolarin. Hirvestä tuli aihe, jota pitäisi käsitellä näyttämöllä.

Perjantaina Saatsin ohjaama Hirvimetsä saa ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Näytelmässä isä ja poika lähtevät yhdessä hirvimetsälle hyvin erilaisista lähtökohdista.

— Esitys käsittelee isän ja pojan suhteen kautta sukupolvien eroja. Millainen luontosuhde vanhemmalla ja nuoremmalla sukupolvella on.

Isän luontosuhde on välitön: Metsään mennään, siellä on helppo olla ja metsän antimien kerääminen kuuluu asiaan. Metsä nähdään myös raaka-aineena.

Pojan luontosuhde on paljon teoreettisempi: Luonto on etäällä. Samalla poika ajattelee, että luonnolla on itseisarvo, ja kyseenalaistaa metsästämisen ja raaka-aineajattelun kaltaisia perinteitä.

Riko Saatsin ohjaamassa Hirvimetsä-näytelmässä hirvien kulkureitti kulkee Ison-Kristiinan läpi. Myös kaupunginteatterin varasto osuu reitin varrelle.

Saatsin ja hänen isänsä välinen luontosuhde oli varsin toisenlainen: Isä vei häntä ja hänen sisaruksiaan metsään pienestä asti. Talvella hiihdettiin eräsuksilla ja kesällä tehtiin pitkiä vaelluksia. Isän taidot siirtyivät jälkipolville.

— Isältäni olen oppinut tarhaamaan mehiläisiä ja laittamaan talviverkot jään alle. Taju omasta yhteenkuuluvuudesta metsän ja ympäristön kanssa tulee sieltä käsin.

Saatsi myöntää, että ohjaajana hän rakentaa näytelmää vahvasti itsensä kautta: Isähahmosta saa helposti kiinni oman isäsuhteen kautta, ja opiskeluvuosiensa kautta hän ymmärtää, millainen näytelmän poika on. Tosin molempien ominaisuuksia on liioiteltu komediaa varten.

Näytelmän on tarkoitus saada miettimään asioita toisten näkökulmista. Tärkeässä osassa on myös hirven näkökulma.

— Mielikuvitus on meille ihmisille valtavan suuri käyttövoima. Sen avulla pystymme kuvittelemaan itsemme toisen asemaan, johonkin rajaan asti jopa toisen lajin asemaan.

Saatsin mielestä myös Lappeenrannan kaupunginteatteri sopii Hirvimetsän esityspaikaksi erinomaisesti. Hirvijahdin esityspaikkana ostoskeskuksen yläkerta on niin ristiriitainen kuin mahdollista.

— Esityksen peruslähtökohta on, että Iso-Kristiina on rakennettu hirvien ikiaikaisen kulkureitin päälle, ja hirvet ovat oppineet kulkemaan rakennuksen läpi. Näin päästään hirvijahtiin ostoskeskuksessa.

3 kertaa tiedän että...

1 | Suomen kielessä on hieno pyytää-verbi, jolla viitataan metsästykseen ja kalastukseen.

2 | Pyytäjä näkee paikkansa ihan eri tavoin kuin ottaja.

3 | Haluaisin oppia maayhteisön valloittajasta sen rivijäseneksi.

Riko Saatsi

Sipoossa asuva teatteriohjaaja.

Syntynyt vuonna 1978.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Harrastaa maantiepyöräilyä, jalkapalloa ja vinyylilevyjä.

Eräilee aina kuin mahdollista.

Hirvimetsä

Elli Salon kirjoittama näytelmä.

Rooleissa Jarno Kolehmainen ja Jose Viitala.

Ensi-ilta 22. helmikuuta Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä.

Kyseessä on teoksen kantaesitys ammattiteatterissa.