Syviin vesiin kevyellä askeleella

Kulttuurin metsästäjät: Maaninkavaara.Dramatisointi Miika Nousiaisen romaanin pohjalta Teemu Salohalme.Ohjaus: Sami Sivonen.Rooleissa Viena Kostamo ja Lauri Haltsonen.Ensi-ilta Irti-teatterissa 10.9.

Elmo Miettinen

Viena Kostamo juoksee itsensä Etelä-Karjalan teatterikartalle, ja Lauri Haltsonen rakentaa tunnemöykkyistä miestä näytelmässä Maaninkavaara.

Miika Nousiaisen Maaninkavaaran lukukokemuksesta päällimmäiseksi jäi mieleen koomisuus. Kestävyysjuoksun (tai minkä tahansa asian) kultaisia vuosia haikaileva nostalgikko on väistämättä naurettava nykymaailman kieltäjä.

Dramatisointi nostaa pinnalle tarinan syvemmät kerrokset. Siellä majailevat lapsen kasvukivut, menetyksestä koituva suru ja pitkän parisuhteen nuupahtaminen. Traagisuus siis lisääntyy, muttei silti tukahduta vapauttavaa naurua.

Maaninkavaaran näyttämökuva on yksinkertainen. Isä ja tytär, läjä laatikoita ja suru, jota on tarkoitus käsitellä juoksemalla. Askeleet vievät ohipuhumiseen ja uhrautumiseen ihmissuhteissa sekä omien toiveiden mukaiseen elämään.

Materiaalia on siis kuin television keskusteluohjelmissa, mutta päälle huutamisen sijasta näyttämöllä näkyy kirkas ja ymmärtävä katsaus hajoavaan perheeseen. Jokainen käsittelee menetystä yksilöllisesti ja lopulta toisilleen tilaa antaen.

Tarina on myös kellotettu tarkasti eikä hapoille mennä. Alkuverryttely avaa paikkoja, mutta mahtavaan matkavauhtiin päästään, kun Viena Kostamon askeleet alkavat nakuttaa näyttämöllä. Loppuvenyttelyn voikin vetää jo varsin raukeana.

Etelä-Karjalan teatterisyksy tarjoilee laitosteattereissa farsseja, muita hupailuja ja musikaaleja. Maaninkavaaran tapaiset tarinat, joissa yhteiskunnan perusyksikkö elää tavallista arkea, ovat enemmän kuin tervetullutta tarjontaa siihen oheen.

Tämäkin esitys on timangin näkökulman lisäksi mainiosti näytelty. Katsomoon kannattaa mennä perheporukalla, sillä jelppiä on saatavilla niin ensirakkauden ja koulukiusaamisen estoon kuin puhumislukkojen avaamiseenkin. |

Petteri Värtö

Hyvää: Elämänmakuinen ja -myönteinen tarina.

Huonoa: Muutama hidastempoinen kohtaus.

Erityistä: Aiemmasta kantaesityksestä poikkeava uusi dramatisointi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.