Kadotettu paratiisi

Alien: Covenant (Yhdysvallat, 2017)Ohjaus: Ridley Scott.Rooleissa: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demián Bichir, Carmen Ejogo, Amy Seimetz, Jussie Smollett, Callie Hernandez, Nathaniel Dean, Alexander England, Benjamin Rigby.Kesto 122 minuuttia.K-16.

Mark Rogers/ 20th Century Fox

Daniels (Katherinen Watersonin) saa kauhukseen huomata että vieraalta planeetalta on saatu kylään kutsumattomia vieraita.

Alkuperäinen Alien-elokuva ja sen ensimmäinen jatko-osa ovat muodostuneet elokuvaklassikoiksi ja lajityyliensä ikoneiksi. Avaruuden rekkamiehet ja sotilaat kohtasivat synkässä tyhjyydessä jotakin ennennäkemättömän karmivaa.

Taiteilija H.R. Gigerin luoma avaruuden superparasiitti, xenomorph, oli kiipinyt alitajunnasta valkokankaalle. Sähisevänä, kasvottomana, valuen alkulimaa ja valmiina tappamaan vaistonomaisesti.

Alkuperäisen elokuvaparin taikaa ei ole täysin vangittu uudestaan.

Ohjaaja Ridley Scott palasi saagan pariin viisi vuotta sitten Prometheus-elokuvalla. Tarkoitus oli kartoittaa mysteeriä xenomorphien ympärillä. Uusi näkökulma ja hirviöiden puute jätti monet kylmäksi. Uusi Alien: Covenant pyrkii solmimaan Prometheuksen tarinalangat ja tuomaan takaisin toimivaksi koetut Alien-elementit.

Juoni tuntuu tutulta. Joukko uutta ihmissiirtokuntaa perustavia pariskuntia löytävät itsensä tuntemattomalta planeetalta. Paikka muistuttaa hämmästyttävästi kotia. Insinööri Daniels (Katherine Waterston) on ensimmäinen joka huomaa, että uudessa ympäristössä on jotakin mätää.

Hahmojoukko on liian suuri. Moni sivuhenkilöistä jää pelkästään uhrien osaan, kun jännitys laukeaa ja toiminta alkaa.

Watersonin ja Billy Crudupin näyttelemät hahmot ovat tarkoitettu samaistumiskohdiksi. Nämä jäävät lopulta yksiulotteisiksi Danny McBriden pilottihahmon rinnalla. Komediosta tunnetun näyttelijän roolisuoritus ja hahmon henkilökaari vangitsevat. Kyseessä ei ole halpa koominen sivuhahmo.

Kaikkien yläpuolelle nousee silti Michael Fassbender. Tämän hahmo(t) ovat keinotekoisessa inhimillisyydessä kaikista kiehtovimpia. Puntaroitavana on melko suuria moraalisia kysymyksiä. Androidi antaa pohdiskelulle kiinnostavan näkökulman.

Elokuvan suurin ansio ja sen suurin ongelma on siinä, että Ridley Scott haluaa luoda jotakin täysin uutta, mutta silti tyydyttää Alien-faneja. Kyseessä on vaikea nuorallakävelytemppu. Horjumiselta ei vältytä.

Teknisesti jälki on hienoa ja roolisuoritukset tasaisia. Viittaukset Raamattuun, sekä Percey Bysshe Shelleyn ja John Miltonin runoelmiin kompuroivat, kun ne alleviivataan aseiden suuliekeillä.

Menneen ajan painajaiset tuntuvat katoavaisilta. Elokuva tuntuu osittain korjausliikkeeltä palauttaa arvokas immateriaalioikeus takaisin turvallisille vesille. Alien-fanit saavat nauttia pastissista tutulta tuntuvia hetkiä. |

Timo Alho

HHHII

Hyvää: Taitavasti toteutettua tieteis-kauhu-toimintaa.

Huonoa: Turvautuu kovasti tuttuihin juttuihin.

Erityistä: Ensimmäinen osa uudesta trilogiasta, joka sijoittuu Alien -kahdeksas matkustaja -elokuvaa edeltävään aikaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.